[R] Czterej Pancerni i ... Czołg [Konkurs]
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Pomysł całkiem ciekawy , ale z drugiej strony , musiałbym pominąć w ogniwach "zawiasy" , bo niemożliwością dla mnie jest wyciąć ogniwka z wydrukowanymi zawiasami , tak więc chyba zrobię ogniwa z zawiasami z drutu , zresztą kupię jutro farbę do retuszu tych moich gąsek i zrobię kilka "na gotowo" , wtedy się zobaczy jak to wygląda.
Chyba największe "ale: tyczy się tego, że Twoje gąski mają zbyt gęsty ten wafel. Tu dla przykładu gąski z AH w wykonaniu Yarisa:
http://i6.photobucket.com/albums/y223/Y ... gaski1.jpg
Osłona km to chyba niedoklejona tam u góry jest? wykałaczka, troszkę kleju i będzie super. Po lakierowaniu się wyrówna.
http://i6.photobucket.com/albums/y223/Y ... gaski1.jpg
Osłona km to chyba niedoklejona tam u góry jest? wykałaczka, troszkę kleju i będzie super. Po lakierowaniu się wyrówna.
Ostatnio zmieniony 2010-08-24, 15:22 przez Kroolo, łącznie zmieniany 1 raz.
Osłona doklejona jest z każdej strony , może cień jakoś tak padł , że tak wygląda , bardziej chodziło mi o to , że gdzie niegdzie na niej papier mi sie pogiął. Wafel , jak najbardziej masz rację , jest za gęsty , wiedziałem o tym od samego początku , ale nic szerszego nie znalazłem ani nie wymysliłem. Ta fotka którą zapodałeś nie otwiera się. Na razie zrobię kilka ogniwek z pasków z wycinanki i zobaczę jak to będzie wyglądać. Na razie robię dalej koła , więc pokazać za bardzo nie ma co.
Poprawiłem link. Dodatkowo dołączam fotę oryginału.
http://i6.photobucket.com/albums/y223/Y ... i3-ref.jpg
PS: poszukaj w kwiaciarni wstęg takich firankowych - nie wiem jak się toto nazywa, ale służy do zdobienia bukietów, wiązanek. Można trafić odpowiednią szerokość oczek.
http://i6.photobucket.com/albums/y223/Y ... i3-ref.jpg
PS: poszukaj w kwiaciarni wstęg takich firankowych - nie wiem jak się toto nazywa, ale służy do zdobienia bukietów, wiązanek. Można trafić odpowiednią szerokość oczek.
Nie mam pojęcia czy nazywa się jakoś fachowo - mnie owinęła tym bukiet miła pani w kwiaciarni i tak mi się nasunęło że nada się do zastosowań modelarskich. Oczka ma jak firanka, rozstaw taki pasujący do T34 ;) Popatrz w kwiaciarniach czego używają do zdobień. Przy okazji zapytaj o drut - mają bardzo fajny, dający się dobrze kształtować. Jakbyś miał zamiar czymś wypełniać szkielet to i piankę taką do suchych kompozycji mogę polecić - prawdziwa skarbnica 

Toście mi panowie zabili gwoździa - obaj. Kroolo , piszesz , że to cos z kwiaciarni ma oczka jak firanka ; na zdjęciu w poście gdzie pytałem czy tak może być , na ogniwo nakliełem kawałek firanki , to stwierdziłeś , że jest za gęsty ( ten wafel ) , Krakus , z tą siatką to może byc nawet dobry pomysł , ale siatka szlifierska , którą użyłem na pierwszym pokazanym ogniwie w tej relacji , tez ma wymiary 1mm. , co niektórym sie nie widzi , więc sam juz nie wiem co o tym mysleć. Na gąsienicach paskowych w wycinance oczko wafla ma wymiar 2mm. na 3mm. Jakieś jeszcze pomysły ????
scorpions.
W opracowaniu Janusz Magnuskiego ,, Wozy bojowe LWP ,, przeczytałem wszystko na temat gąsienic przy ,,T-34,, i tak:
- szerokość gąsienic - 500 mm.
- długość ogniwek 172 mm.
poprzeliczałem to wszystko, pomierzyłem w tym modelu... i wszystko się zgadza.
Policzyłem wszystkie oczka w ogniwkach u gąsek przy modelu oraz w gąsienicach oryginału na fotce i też się zgadza, czyli na nic sie nie zdaje siatka o której Ci pisałem, gdyż oczka byłyby za małe a te, które są rozrysowane na paskach gąsienic są wymiarowo i ilościowo w/g mnie, jak najbardziej prawdziwe.
To co podaje J.Magnuski przy ,, T-34,, jedna gąsienica składała się z 72 ogniwek i tutaj nalezy dodać, że sąsiednie ogniwko miało 5 oczek w jednym rzędzie.
W opracowaniu Janusz Magnuskiego ,, Wozy bojowe LWP ,, przeczytałem wszystko na temat gąsienic przy ,,T-34,, i tak:
- szerokość gąsienic - 500 mm.
- długość ogniwek 172 mm.
poprzeliczałem to wszystko, pomierzyłem w tym modelu... i wszystko się zgadza.
Policzyłem wszystkie oczka w ogniwkach u gąsek przy modelu oraz w gąsienicach oryginału na fotce i też się zgadza, czyli na nic sie nie zdaje siatka o której Ci pisałem, gdyż oczka byłyby za małe a te, które są rozrysowane na paskach gąsienic są wymiarowo i ilościowo w/g mnie, jak najbardziej prawdziwe.
To co podaje J.Magnuski przy ,, T-34,, jedna gąsienica składała się z 72 ogniwek i tutaj nalezy dodać, że sąsiednie ogniwko miało 5 oczek w jednym rzędzie.
Dzięki Krakus , sądzę , że znalezienie siatki o wymiarach oczek 2mm. na 3mm. bedzie raczej nie możliwe , więc należałoby poszukać siatki przynajmniej 2mm. na 2mm. W piatek bedę w Castoramie , rozejrze się czy czegos tam nie mają. W ostateczności zrobię te wycinankowe tak jak pokazałem to wyżej. Na razie produkuje koła. Dzieki wszystkim za podpowiedzi.
pzdr
pzdr
No wiesz - firanki robią z różnych materiałów, standardu chyba nie mascorpions pisze:Kroolo , piszesz , że to cos z kwiaciarni ma oczka jak firanka ; na zdjęciu w poście gdzie pytałem czy tak może być , na ogniwo nakliełem kawałek firanki , to stwierdziłeś , że jest za gęsty ( ten wafel )

- Maciejus92
Hm , zawsze myślałem że firanka to firanka , z jednego materiału , ale nieważne , wszystkie jakie obmacałem z prąstokątnymi oczkami , były takie gęste ( 1mm). Maciejus chyba nie sądzisz , zę bedę biegał po ciuchlandach i szukał spodenek z siateczkąKroolo pisze:No wiesz - firanki robią z różnych materiałów, standardu chyba nie ma

pzdr
Cześć !
Dokliłem pare pierdółek na kadłubie ( haki , pokrywa silnika , jakies poprzeczki , i skrzynki ):

Między pokrywą silnika a kadłubem widać małe szpary , w rzeczywistości jest troche lepiej , a dodatkowo przyjdą tam jeszcze zbiorniki paliwa , które powinny to troche przysłonić.
I wracając do gąsienic , oto 4 warianty ( albo wariaty
) , z których trzeba wybrać jeden , bo nic innego juz nie wymyślę :
I tak :
- pierwsze z lewej to ogniwa z waflem z firanki
- nastepne to wafel z siatki do maskowania szpar między regipsami ( rozmiar oczka to 2mm. na 2,5mm. , czyli najbliższy ) , ale jest ona bardzo krucha i ciężko ja przykleić.
- kolejny wafel , to znana nam juz siatka szlifierska
- i ostatnie to gąski z wycinanki , przerobione na ogniwa.
Dodam , że mi najbardziej odpowiadaja te z firanki , mimo iż odbiegają od oryginału zagęszczeniem , ale najbardziej mi się widzą na gaskach. Co wy na to ???
Teraz już skupię się na kołach więc następna aktualizacja ( zdjęciowa ) dopiero za jakiś czas
Do nastepnęgo - papa
Dokliłem pare pierdółek na kadłubie ( haki , pokrywa silnika , jakies poprzeczki , i skrzynki ):

Między pokrywą silnika a kadłubem widać małe szpary , w rzeczywistości jest troche lepiej , a dodatkowo przyjdą tam jeszcze zbiorniki paliwa , które powinny to troche przysłonić.
I wracając do gąsienic , oto 4 warianty ( albo wariaty

I tak :
- pierwsze z lewej to ogniwa z waflem z firanki
- nastepne to wafel z siatki do maskowania szpar między regipsami ( rozmiar oczka to 2mm. na 2,5mm. , czyli najbliższy ) , ale jest ona bardzo krucha i ciężko ja przykleić.
- kolejny wafel , to znana nam juz siatka szlifierska
- i ostatnie to gąski z wycinanki , przerobione na ogniwa.
Dodam , że mi najbardziej odpowiadaja te z firanki , mimo iż odbiegają od oryginału zagęszczeniem , ale najbardziej mi się widzą na gaskach. Co wy na to ???
Teraz już skupię się na kołach więc następna aktualizacja ( zdjęciowa ) dopiero za jakiś czas

Do nastepnęgo - papa