[Relacja] Samolot szkolno-treningowy UT-2 MM 1964/09

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bartko28

[Relacja] Samolot szkolno-treningowy UT-2 MM 1964/09

#1 Post autor: Bartko28 » 2010-08-04, 15:10

Witam w mojej pierwszej relacji. :-)
Tym razem postanowiłem "ulepić" sobie samolot UT-2; jest to trzeci model jaki zbuduje. Historii samolotu przytaczał nie będę, zainteresowanych odsyłam np. tutaj lub tutaj lub w ostateczności ;-) tutaj
Model, który będę budował został oddrukowany z płyty dostępnej w LOK z rocznikami starych wydań, opracowany został przez p. Adolfa Jarczyka. Ogólnie wycinanka sprawia wrażenie bardzo prostego opracowania, więc nie należy się spodziewać niczego szczególnego jeśli chodzi o efekt końcowy.
A oto bohater tej relacji:
Obrazek

Odcinek 1
Na pierwszy ogień poszły zgodnie z instrukcją (instrukcja baardzo drobiazgowa - prawie trzy strony opisu montażu 40-50 części) kolejne segmenty kadłuba. Ponieważ przed rozpoczęciem budowy arkusze pokryłem caponem stąd ten lekki połysk (capon x2 plus szlif papierem ściernym 2000 i mam nadzieję, że atrament mi się nie będzie rozmazywał). Aby uniknąć niespodzianek z niedopasowanymi wręgami szlifowałem je po uprzednim sklejeniu w pary kropelką SG - niestety kropelki okazały się trochę za duże i lekko zmasakrowałem "lewe" strony wręg przy rozdzielaniu ich. A oto i pierwsze efekty pracy:
Obrazek Obrazek

Odcinek 2
Efekt prac z kadłubem. Ogólne pasowanie części nie stwarza problemów. Błąd jaki popełniłem to złe szlifowanie wręg na styku segmentów 1 oraz 2 - łączenie wyjdzie ze "schodem".
Teraz całość czeka na montaż "kabin" i kadłub można skleić w całość.
Obrazek

A oto i wyposażenie "kabin", jak widać na foto poniżej wyjątkowo ubogie. Chodziły mi po głowie pomysły dodania do niej tego i owego ale doszedłem do wniosku, że zbuduję ten model tak, jak zaprojektował go autor i odpuszczę sobie nieudolne :-) próby waloryzacji.
Obrazek

Odcinek 3
Kolejny "raport" z postępów prac. Kadłub zmontowany bez szczególnych niespodzianek, został do przyklejenia segment nr 1, ale to dopiero po wykonaniu śmigła (chcę wykonać je ruchome). Usterzenie: tu autor nie przewidział oprofilowań połączenia stateczniki/kadłub ale nawet względnie wyszło.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Teraz zgodnie z instrukcją pora na skrzydła. Każde składa się z dwóch części. Szkielet płata wzmocniłem o "wkładkę" na końcówkach skrzydeł. Jedyna niespodzianka to niewielka różnica w rozmiarach poszycia zewnętrznego lewego i prawego płata (lewe OK, prawe troszkę za duże).
Obrazek

Odcinek 4
W tym odcinku "utionka" wzbogaciła się o centropłat, co pokazują zdjęcia poniżej. Pasowanie ogólnie dobre, nie licząc lekkiego "rozjechania się" miejsc łączenia zastrzału podwozia na styku kadłub/skrzydło.
Obrazek Obrazek Obrazek

Dolna powierzchnia wygląda nieco gorzej - połączenie centropłata z kadłubem "na styk" nie wyszło mi najlepiej (może uda się podratować to łączenie zalewając szpary wikolem?)
Obrazek

Całokształt na sucho wygląda tak:
Obrazek

Kolejnym etapem będzie silnik i śmigło. Uproszczoną makietę silnika można by zaakceptować, natomiast śmigło
Obrazek
woła o pomstę. Zastanawiam się czy nie zamienić go na jakieś inne... np. to z PO-2 w opracowaniu P. Mistewicza. W zasadzie jednostka napędowa prawie ta sama więc i śmigło może podobne :-)

Awatar użytkownika
OSTOJA

#2 Post autor: OSTOJA » 2010-08-05, 08:15

Bartko28 pisze: natomiast śmigło woła o pomstę. Zastanawiam się czy nie zamienić go na jakieś inne... np. to z PO-2 w opracowaniu P. Mistewicza. W zasadzie jednostka napędowa prawie ta sama więc i śmigło może podobne :-)
Witam na forum. Model UT-2 jest wdzięcznym tematem, trochę krawędzie natarcia skrzydeł pozałamywały się. Śmigło radziłbym zrobić drewniane. Jak zrobić drewniane śmigło podpowiadałem tutaj

Awatar użytkownika
Bartko28

#3 Post autor: Bartko28 » 2010-08-08, 13:52

OSTOJA pisze: Śmigło radziłbym zrobić drewniane. Jak zrobić drewniane śmigło podpowiadałem tutaj
Dziękuję za linka - śmigło wygląda doskonale. Następnym razem (jak zaopatrzę się w miękkie suche lipowe listwy) popróbuję swoich sił w tej materii. Jak narazie pozostałem przy kartonie i udało mi się "wymęczyć" coś przypominającego śmigło (wzorowane na projekcie p. P. Mistewicza). Próbowałem również jakoś poprawić część nosową kadłuba (wycinanka przewidziała kołpak śmigła, który "maskował" dziób, natomiast oryginał miał specyficzną osłonę/żaluzję jak na foto) ale po kilku bezskutecznych próbach odpuściłem sobie i po prostu zamalowałem. A oto zamontowany silnik M-11D wraz ze śmigłem.
Obrazek Obrazek

Na chwilę obecną całość wygląda tak:
Obrazek Obrazek

Ostatnie zdjęcie zrobione niefortunnie (pochylony model i zdjęcie pod kątem) - stąd wrażenie braku symetrii płatów.
Do zamontowania pozostało podwozie główne oraz osłony kabin.

OSTOJA pisze: trochę krawędzie natarcia skrzydeł pozałamywały się
Może takie wrażenie sprawiają fotki - ogólnie wyszły w miarę bez załamań, choć nie uniknąłem "koncertowego" babola na łączeniu prawy centropłat/płat - załamanie na krawędzi natarcia+szpara (popróbuję to jakoś wikolem podratować). Lewy płat w zbliżeniu:
Obrazek

Awatar użytkownika
Bartko28

#4 Post autor: Bartko28 » 2010-08-10, 16:23

Ostatnim etapem budowy było podwozie. Z racji jego konstrukcji miałem poważne obawy czy zachowa wystarczającą sztywność, żeby nie rozjechać się na boki, więc dla pewności golenie i zastrzały solidnie zalałem SG - jest wystarczająco twardo. Elementy składowe podwozia wyglądały tak:
Obrazek

Jako że był to ostatni podzespół "utionki" pora na galerię końcową. Poniżej UT-2 w wykonaniu przewidzianym przez autora, jedynie zmodyfikowałem śmigło.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No i to by było na tyle. :-)

Awatar użytkownika
belfast

#5 Post autor: belfast » 2010-08-10, 18:31

Gratuluje ukończenia modelu :mrgreen: model czysto zrobiony ale musisz popracować nad kształtowaniem elementów ;-) i postaraj się następnym razem tak ciemny model doświetlić albo dać inne tło zdjęć bo moim zdaniem model troszkę się zlewa z tłem ;-) ale generalnie na + :mrgreen:

Awatar użytkownika
OSTOJA

#6 Post autor: OSTOJA » 2010-08-10, 18:53

Gratulacje za dobrnięcie do szczęśliwego końca. :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”