Potrzebna pomoc w sprawie dioramy - WODA i nie tylko

Poznajemy nowe techniki modelaowania, sklejania...

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
spritepwnage

Potrzebna pomoc w sprawie dioramy - WODA i nie tylko

#1 Post autor: spritepwnage » 2010-05-16, 22:03

Czesc wlasnie dolaczylem do grona modelarzy na sklejmy.com mam nadzieje ze znajde tutaj pomoc z waszej strony :)

Mianowicie od jakichs 4-5 lat moja pasją stało sie modelarstwo zwiazane z druga wojna swiatową (wszelkie serie gier typ call of duty i medal of honor tylko ta pasje umocnily) mialem zamiar wykonac makiete ww2 oto pare skanow mojej zabawy :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rok zbieractwa przyniosl efekty, mam wiele drobnych elementow jak : beczki, karabiny, hełmy, skrzynie, stoły, krzesła, rowery, zasieki itd. Wykonalem rowniez znaczna czesc drzewek na makiecie ręcznie, nazbieralem duza ilosc gruzu i cementu z po odpadkach budowalnych i jak widac kozystam z nich :) - po tym krotkim pochwaleniu sie potrzebuje paru rad mianowicie:
1 Czytalem wiele tematow na waszym, jak i na innych forach mam problem w związku z wodą ( http://allegro.pl/item1039112360_na_pro ... da_1l.html - mam zamiar tą kupić ) na makiecie jako podstawe budulcową wybralem styropian (nie bylo innych mozliwosci) nie mam absolutnie pojecia czym zabezpieczyc porowatą powierzchnie steropianu, wszystko przesiaka przez niego, slyszalem ze mozna to zrobic szpachlowka lub odpowiednim lakierem jednak z tego co dowiadywalem sie na steropianie moze to nie podzialac, nie mam pojecia jak to zrobic, a nie chcialbym zniszczyc wykozystanych juz materialow na makiecie, oraz czasu i zabawy ktore w nia wlozylem ... musi tez byc to cos co da rade pomalowac, mam zamiar upackac, wrzucic do srodka wrak gmc trucka, rozrzucic gruz, beczki, szmaty, kola itd. Pozatym czy ta woda szybko schodzi ? czy duzo trzeba jej uzyc aby pokryc powierzchnie ktora pokazalem na zdjeciach, myslalem nad 2 litrami, chce jej miec dosc sporo.
2 Mam w glowie duzo pomyslow lecz nie mam pojecia jak sie zabrac do wykonania niektorych rzeczy np - chcialbym zrobic scianke z kamieni, lub zwykly murek na wys 6-7 cm przy krawędziach rzeki , porobic w nim dziury, zwaloryzowac - lecz jakiego materialu uzyc ? Jestem raczej początkujacy i malo znam sie na modelarskich akcesoriach oraz chemikaliach, słabo wychodzi mi malowanie, wolal bym aby nie wyszlo to do kitu, tylko aby cieszylo moje oko, chetnie poczytam/rozwaze wasze pomysly i propozycje, chcialbym aby ktos popatrzal na to 1 raz na "swiezo" :D. Cała makieta jest w skali 1/72 dlatego tutaj ciezej o cegielki na zamowienie czy tez inne elementy waloryzujace ogolnie dostepne na serwisach jak allegro, czy sklepach modelarskich.
3 Duzy problem sprawia mi pomalowanie fasad, oraz wykonanie wewnetrznej czesci budynku, myslalem nad wydrukowanym papierem samoprzylepnym (nie blyszczacym) i wydrukowaniem malych tapet do oklejenia wewnetrznej czesci budynku

btw - nie sądzilem ze zwykly klej na bazie wody do łączenia drewna (ten taki bialy w tubkach przypominajacy paste, nie wiem jak sie nazywa) po wyschnieciu robi ladna powierzchnie przypominająca kałuże - moze komus sie to przyda :D

Awatar użytkownika
r-t

#2 Post autor: r-t » 2010-05-17, 07:31

Cześć :-)

Z tego co widać na zdjęciach musisz jeszcze masę pracy wcisnąć w tą dioramę, zarówno w teren jak i modele.

Co do wody to ta kt. chcesz zakupić pewnie będzie się nadawała, sam styropian możesz wysmarować sylikonem, z tym że sylikony nie pomalujesz ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyś go zasypał np. drobnym piaskiem, pigmentem, gruzem czy czym tam chcesz, w moim odczuciu będzie lepiej wyglądało niż malowane a i będzie szczelne.
Murek możesz wykonać z płyty kartonowo-gipsowej, odrywasz papier, szlifujesz gips i wydrapujesz fakturę cegieł/kamieni bądź zostawiasz gotowy "tynk", same cegiełki . . . no cóż tu Ty musisz ruszyć głową i wykombinować jak je samemu zrobić.

Podsumowując, rzuciłeś się z motyką na słońce jako początkujący modelarz (co nie znaczy że Ci się nie uda skończyć dioramy), ja również mam w planach sporą dioramę ale jak na razie od 2 lat kompletuje tylko modele pod nią i jeszcze to trochę potrwa zanim dojdę do etapu skompletowania całej jednostki, gdzie wykonanie modeli będzie mnie zadowalać.

Tak czy siak powodzenia 8-)

Pozdrawiam.

spritepwnage

#3 Post autor: spritepwnage » 2010-05-17, 21:18

Wielkie dzieki za odpowiedz oraz podpowiedz na temat murku i wody :D postaram sie cos wykombinowac :) w sumie mam sklejonych juz no z 30 modeli, jak nie wiecej, pare pierdółek jak 2/3 samoloty, okret - jednak ustatkowalem sie w pojazdach drugo wojennych :D te najbardziej mnie kręcą, samo klejenie dosc dobrze juz idzie problem tylko z tym malowaniem ... tego bede musial sie nauczyc.
Dzieki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
r-t

#4 Post autor: r-t » 2010-05-17, 21:48

No to pokaż swoją kolekcję :-)

spritepwnage

#5 Post autor: spritepwnage » 2010-05-22, 11:11

ok pokaze jak odzyskam spowrotem pc ;D narazie jest w naprawie

Awatar użytkownika
Kroolo

#6 Post autor: Kroolo » 2010-05-22, 12:43

Kup w sklepie szkło wodne i zrób test. Wg mnie ta woda którą chcesz kupić to właśnie barwione szkło wodne (litr za 4pln w sklepie) :/ - kupiłem kiedyś tego pół litra i zachowuje się identycznie jak szkło wodne. Jak zastygnie (ok 2 dni, warstwa 2mm) to na gładziutko, fal nie zrobisz. Zmagam się z tym samym problemem, ja styropian pokryłem warstwą gipsu, z której wymodelowałem prowizoryczne dno. Jak chcesz większą ilość to chyba najlepiej zalać żywicą, a samą powierzchnię uformować ze StillWatera - 200ml za 35pln :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki Modelarskie”