[R] Lakierowana Gwarantowana Trumna Czyli Łagg-3 MM '72

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
46lukasz

#61 Post autor: 46lukasz » 2010-03-22, 17:36

Dzięki filthy !
Bardzo pomocny obrazek :mrgreen:
Użyję tej metody jak będę wytłaczał lotki i stateczniki :mrgreen: :mrgreen:

-Łukasz

Awatar użytkownika
46lukasz

#62 Post autor: 46lukasz » 2010-03-22, 22:30

Witam
Dzisiaj też skromnie
Po wypchaniu steru watą wkleiłem patyczek i obkleiłem go na czerwono. :lol:
Z steru jestem zadowolony tym bardziej że po raz pierwszy używałem kulki do kształtowania. :mrgreen:
Nie wyszło mi oklejenie góry i dołu patyczka ale tego i tak nie będzie widać. :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek
Zrobiłem też prototyp statecznika poziomego.Tak samo jak ze sterem tylko że w patyczku wyciąłem miejsca na (chyba tak to się nazywa) zawiasy.
Oczywiście to co znajdzie się na modelu będzie o niebo lepsze niż prototyp bo po prostu z prototypem się nie starałem.
Obrazek Obrazek
I rzut oka na całość:
Obrazek
Moim dzisiejszym celem dnia było skończenie całego steru kierunku ale część której jeszcze nie zrobiłem w ogóle nie pasuję.Dzisiaj już nie mam czasu na jej zrobienie.

-Łukasz

Awatar użytkownika
46lukasz

#63 Post autor: 46lukasz » 2010-03-23, 23:13

Witam
Ster kierunku oraz kable anteny zrobione :mrgreen:
Anteny jeszcze nie zamontowałem na stałe i myślę że zrobię to dopiero po zlepieniu skrzydeł bo boje się że ją urwę.
Z efektu nie jestem za bardzo zadowolony ale niestety uczę się na błędach (no i nie impregnowałem kartonu)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

-Łukasz

Awatar użytkownika
Ceva

#64 Post autor: Ceva » 2010-03-23, 23:29

Co Ci powiem to Ci powiem, ale Ci powiem ( Kwicoł :mrgreen: ), naprawdę miło patrzy się na Twoja pracę z tym wiekowym modelem,ale...
Dwie uwagi.
Pierwsza.
Skoro przed sklejeniem właściwego modelu kleisz surówkę to może warto byłoby poprawić projekt i zgrać ze sobą linie podziałów blach.
Druga.
Antenę zamiast z nitki lepiej wykonać z żyłki lub wyciągniętej ze ściągacza skarpetki gumki, która ma ta zaletę że daje się napiąć ( w granicach rozsądku oczywiście ) miedzy sterem a masztem.

ps. Plamą z SG się nie przejmuj. Po pierwsze że nie rzuca się w oczy, po drugie można ja przykryć okopceniem z rur wydechowych.

Awatar użytkownika
46lukasz

#65 Post autor: 46lukasz » 2010-03-24, 00:23

Ceva pisze:naprawdę miło patrzy się na Twoja pracę z tym wiekowym modelem
Dzięki :-D
Ceva pisze:warto byłoby poprawić projekt i zgrać ze sobą linie podziałów blach
O które blachy Ci chodzi?
Jeśli o te na przodzie kadłuba to patrzałem na kilka obrazków to niby tak ma być a to łączenie 2 segmentów to też tak jakby 2 blachy
Ceva pisze:Antenę zamiast z nitki lepiej wykonać z żyłki lub wyciągniętej ze ściągacza skarpetki gumki
O tym nie wiedziałem.Wypróbuję w następnym modelu :mrgreen:
Tak jak mówiłem człowiek uczy się na błędach :lol:
Ceva pisze:Plamą z SG się nie przejmuj
Prawda! :-D
ale jak już zamówiłem debonder to się zobaczy co da się zrobić :mrgreen: :-P

-Łukasz

Awatar użytkownika
Ceva

#66 Post autor: Ceva » 2010-03-24, 13:23

46lukasz pisze:O które blachy Ci chodzi?
Jeśli o te na przodzie kadłuba to patrzałem na kilka obrazków to niby tak ma być a to łączenie 2 segmentów to też tak jakby 2 blachy
O to właśnie. Drugi i trzeci segment. Wydaje mi się jeszcze że miejsce przyklejenia rur wydechowych nie jest równoległe do osi śmigła, a powinno być.

Awatar użytkownika
46lukasz

#67 Post autor: 46lukasz » 2010-03-24, 14:52

Masz rację.Rury wydechowe powinny być o wiele wyżej ale niestety teraz nie mam jak tego zmienić :-/

-Łukasz

Awatar użytkownika
46lukasz

#68 Post autor: 46lukasz » 2010-03-29, 17:48

Witam
Jakoś ostatnio nie mogłem znaleźć czasu na model ale teraz mam 2 tyg przerwę od szkoły więc się postaram zrobić cały ogon.
Zrobiłem owiewkę-wyszła nie tak jak powinna. Powinna być tak jakby zaokrąglona. Ja bardzo dużo razy próbowałem jak zrobić ale w końcu się poddałem i jest płaska :-? .Zrobiłem jeszcze antenę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

-Łukasz

Awatar użytkownika
46lukasz

#69 Post autor: 46lukasz » 2010-04-01, 22:44

Witam
Dzisiaj skończyłem 1 z sterów wysokości
Niestety z niego też nie jestem zadowolony :-/
Jest to moje 2 podejście do tego statecznika bo za pierwszym razem (wyszło zadowalająco mnie) zapomniałem wytłoczeń. Myślałem że mnie wtedy szlag trafi i tego zrobiłem mniej staranniej :-x

-Łukasz

Awatar użytkownika
Qwark
Kontakt:

#70 Post autor: Qwark » 2010-04-03, 07:35

46lukasz pisze: Myślałem że mnie wtedy szlag trafi i tego zrobiłem mniej staranniej :-x
Oj nerwusio z Ciebie. Może gumę Orbit dla spokojności? Mi czasem pomaga, a jak nie, idę pokopać w worek i przechodzi.

Awatar użytkownika
46lukasz

#71 Post autor: 46lukasz » 2010-04-04, 16:09

Witam
Skończyłem drugi statecznik. Wyszedł on lepiej od pierwszego ale zawsze mogło by być lepiej.
Wyszło nawet prosto :mrgreen: :mrgreen:
Z osobnych części nie byłem zadowolony ale całokształt jako-tako mnie zadowala :-)

Życzę Wszystkim Wesołych Świąt Wielkanocnych

-Łukasz

Awatar użytkownika
46lukasz

#72 Post autor: 46lukasz » 2010-04-11, 18:51

Witam
Ostatnio dłubałem troszkę przy śmigłach.
Idealne to one nie są, ale na pewno o wiele lepsze od tych w poprzednim modelu :mrgreen:
Zrobiłem też kołpak. Sam kołpak jest źle zaprojektowany i te "otwory" na śmigła są w słych miejscach przez co śmigła są pod złymi kątami.
bardzo dobrze to widać patrząc się w prost
Obrazek Obrazek Obrazek

-Łukasz

PS:Śmigła były malowane jakąś tanią szkolną farbką przez co farbka tak jakby się łuszczy i schodzi. Niedługo będę miał czarnego humbrola to maźnę jeszcze raz.

Awatar użytkownika
46lukasz

#73 Post autor: 46lukasz » 2010-04-21, 21:11

Witam po przerwie.

Ostatnio udało mi się zrobić rury wydechowe. Zrobione z wkładów do długopisów. Myślę że w skale pasują i do tego są puste w środku. Muszę jeszcze zrobić okopcenia.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zrobiłem też lufę w kołpaku śmigła i okopciłem trochę.
Obrazek

Zrobiłem też prototyp skrzydła. Nie wiem kto opracowywał ten ale na pewno ode mnie pochwały nie dostanie za skrzydła zaprojektowane na sklejkę w krawędzi natarcia. Stworzyło mi to sporo problemów z samym prototypem ale z poważnym skrzydłem będę musiał jeszcze bardziej zaokrąglić krawędź natarcia.
Obrazek Obrazek

No i jeszcze pytanie do fachowców. Czy w tym wypadku opłaca się w ogóle robić Rynienki pod KM-y?? bo na moje oko za dużo to pod nimi nie widać i tak i tak...
Obrazek Obrazek

-Łukasz

Awatar użytkownika
Gregor
Kontakt:

#74 Post autor: Gregor » 2010-04-22, 16:20

46lukasz pisze:Nie wiem kto opracowywał ten ale na pewno ode mnie pochwały nie dostanie
A może lepiej najpierw się nauczyć bardzo dobrze sklejać , a dopiero później oceniać projekty i autorów ?

Awatar użytkownika
46lukasz

#75 Post autor: 46lukasz » 2010-04-22, 16:36

Gregor, Jak dla mnie nie było potrzeby żeby tak projektować skrzydła bo ich krawędź natarcia jest prosta- co innego np. w spicie.
Mógł zaprojektować je tak, że krawędź się kształtuję a tył skrzydła skleja.
Dla samego faktu wklejam fotkę skrzydła. Teraz oceń jeszcze raz:
Obrazek

-Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”