[R] SU-85 (Answer/Kartonowe Hobby)
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Dziękuję koledzy. Ceva dobrze, że napisałeś, postaram się zrobić to dobrze, ale chyba przy klejeniu następnego modelu bo przy tym to już niewiele zdołam zrobić, to już tylko trochę drobnicy i układ jezdny, wraz z gąsienicami :-> A oto najnowsze fotki. Lufa już przyklejona i dalsza część drobnicy

Zakupiłem wczoraj Okręt podwodny ORP Orzeł z MM. Relację PT Twardy odkładam na czas bliżej nieokreślony
(nie mam ani nerwów do tego i nie chce mi się) bo ORP mam zamiar zacząć w wakacje 2010. Nie wiem czy będzie relacja (to się okaże) a jeśli nie będzie, to jak model ładnie wyjdzie, wstawię galerię
Już zaczynam się bać
ale w 2D wygląda ładnie i jest raczej niezbyt skomplikowany.

Zakupiłem wczoraj Okręt podwodny ORP Orzeł z MM. Relację PT Twardy odkładam na czas bliżej nieokreślony

Żeby nie było że tylko wytykam niedoskonałości Twojego warsztatu to napiszę jak ja kto robię.
Linię zagięcia natłaczam z obu ( po stronie niezadrukowanej i zadrukowanej ) stron tępym nożem i wychodzi bardzo przyzwoicie ( moim zdaniem ). Siłę nacisku noża dobieram tak żeby mimo jego tępości nie przeciąć zaginanego elementu.
Ze sklejek też w wielu miejscach warto zrezygnować i kleić na styk.
ps. Denka dodatkowych zbiorników paliwa nie powinny licowac z krawędzią rury zewnętrznej tylko być wpuszczone do środka na pewną głębokość którą ustala przyklejony wewnątrz rury pasek, który Ty pominąłeś.
Linię zagięcia natłaczam z obu ( po stronie niezadrukowanej i zadrukowanej ) stron tępym nożem i wychodzi bardzo przyzwoicie ( moim zdaniem ). Siłę nacisku noża dobieram tak żeby mimo jego tępości nie przeciąć zaginanego elementu.
Ze sklejek też w wielu miejscach warto zrezygnować i kleić na styk.
ps. Denka dodatkowych zbiorników paliwa nie powinny licowac z krawędzią rury zewnętrznej tylko być wpuszczone do środka na pewną głębokość którą ustala przyklejony wewnątrz rury pasek, który Ty pominąłeś.
Dzięki za radę Ceva.
O kurde. Rzeczywiście. Nie zauważyłem tego. Ale jak to możliwe że denka były na styk z rurką i nie wpadały do środka ? Przecież gdyby nie pasowały(były by za małe) to bym zaraz zaczaił o co biega. Wychodzi na to że denka są za duże, bo jak bym je wkleił do środka a dopiero potem zwijał rurkę to by się nie zwinęła do końca.ps. Denka dodatkowych zbiorników paliwa nie powinny licowac z krawędzią rury zewnętrznej tylko być wpuszczone do środka na pewną głębokość którą ustala przyklejony wewnątrz rury pasek, który Ty pominąłeś.
Z tego co zrozumiałem, to Cevie chodziło raczej o coś takiego:Ming pisze:O kurde. Rzeczywiście. Nie zauważyłem tego. Ale jak to możliwe że denka były na styk z rurką i nie wpadały do środka ? Przecież gdyby nie pasowały(były by za małe) to bym zaraz zaczaił o co biega. Wychodzi na to że denka są za duże, bo jak bym je wkleił do środka a dopiero potem zwijał rurkę to by się nie zwinęła do końca.

Rysunek przekrojowy zrobiony na szybko w paincie, ale chyba widać o co chodzi.

Nawet gdyby był taki pasek do wklejenia od środka to z takiego rysunku niewiele można się dowiedzieć
a jest to jedyny dokładny rysunek zbiornika

Następna aktualizacja prawdopodobnie za tydzień. Jakoś w ten weedend nie miałem czasu, troche wypadało odpocząć i nic nie zdziałałem :-/ Nadal się zastanawiam jak to zrobiłem że nie widziałem tego paska. Chyba zainwestuje w okulary

Następna aktualizacja prawdopodobnie za tydzień. Jakoś w ten weedend nie miałem czasu, troche wypadało odpocząć i nic nie zdziałałem :-/ Nadal się zastanawiam jak to zrobiłem że nie widziałem tego paska. Chyba zainwestuje w okulary

No ja wiem. Ale nie ma tu paska wklejanego od środka. Przydał by się przekrój(dięki jerry84 szkoda, że goście z Answera na ten sam pomysł nie wpadli). Chyba wiem co spowodowało to że nie widziałem właśnie tego paska wklejanego od zawnątrz czyli cz.125. Ja sie nie patrzyłem na numeracje
Cz. 125 wyglada na rysunku jakby była przyklejona na denku a nie przy nim. Rysunek jest porostu mało trójwymiarowy
A ja głupi patrzył jak na model od Hala gdzie wszystko jest fajnie
Już widze że tutaj fajny będzie tylko efekt końcowy(mam nadzieje)

Nie no może troche przesadziłem. W końcu model nie klei się tak źle. Tylko ucierpiał na braku dokładnych rysunków montarzowych, ale z tego co widze to reszta rysunków jest taka jak powinna, a po drugie to prawde mówiąc nie zostało już tego tak wiele. To tylko jeszcze troche drobnicy i układ jezdny który w tym przypadku nie będzie trudny i pójdzie bardzo szybko bo nie ma przy kołach nośnych, szprych (jesli można to tak nazwać) jakie były np. w T-34/85 z MM'u, chociaż jak by były to bym zrobił ale chyba nie widziałem jeszcze tych dział z takimi kołami.