Taką , żeby całe zdjęcie było widać na monitorze , bez przesuwania suwakami w górę i na boki , tak ja bym to najchętniej widziałMaciejus92 pisze:Jaką rozdzielczość proponujecie?
[Relacja] Mały modelarz ORP "Orzeł"
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
- Maciejus92

- Maciejus92

Bardzo przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Nie wyrzutnie rakiet a wyrzutnie torped*.
Sam nie wiem czemu tak napisałem.
Nowe zdjęcia:
Wyrzutnie są obrotowe, co bardzo mi się podoba ;d.

No i początki pokładu:

Jeżeli zdjęcia nadal są za duże to mówcie :).
A co do podstawki To tak na szybko zrobiłem prowizorkę :D.

Nie wyrzutnie rakiet a wyrzutnie torped*.
Sam nie wiem czemu tak napisałem.
Nowe zdjęcia:
Wyrzutnie są obrotowe, co bardzo mi się podoba ;d.
 No i początki pokładu:

Jeżeli zdjęcia nadal są za duże to mówcie :).
A co do podstawki To tak na szybko zrobiłem prowizorkę :D.
- Maciejus92

- Maciejus92

Re: [Relacja] Mały modelarz ORP "Orzeł"
A czym wycinasz?Maciejus92 pisze: Jedyny ból to szkielet który prawie w całosci wykonany jest z 2mm tektury przez co wycinanie nie było przyjemne;), ale za to jest bardzo sztywny co cieszy:D.
Swego czasu też omijałem projekty gdzie miała być użyta tektura 2 mm, ale jak poznałem się bliżej z AK-3 i technika jego użycia to nawet polubiłem tak opracowane szkielety modeli. Podstawa to sztywność szkieletu, która gwarantuje poprawny wygląd modelu.
Jeżeli zdjęcie jest za duże na ekran wystarczy kliknąć na nim prawym przyciskiem myszy i wybrać "pokaż zdjęcie" - otwiera się dopasowane do ekranu i wystarczy wtedy najechać kursorem na interesujący fragment i kliknąć - widzisz zdjęcie w oryginalnej wielkości wycentrowane na tym punkcie. Kolejne kliknięcie i znowu dopasowane do ekranu. Można szybko i bardzo dokładnie obejrzeć każdy interesujący kawałek.
Jeżeli jakiś fragment tak cię interesuje że chciałbyś go oglądnąć w jeszcze większym powiększeniu to polecam programik ZoomIt - pracuje w tle, a kiedy chcesz powiększyć to co masz na ekranie naciskasz [Ctrl-1] - ekran się powiększa, możesz przesuwać się po nim poruszając myszką i regulować kółkiem myszy powiększenie. Z trybu powiększenia wychodzisz naciskając [Esc]. Używam go bardzo często oglądając zdjęcia na forach modelarskich - gdyby nie on to wiele trików by mi umknęło :)
Tak więc nie mam nic przeciwko dużym zdjęciom - mogę wtedy z nich wycisnąć więcej informacji.

Jeżeli jakiś fragment tak cię interesuje że chciałbyś go oglądnąć w jeszcze większym powiększeniu to polecam programik ZoomIt - pracuje w tle, a kiedy chcesz powiększyć to co masz na ekranie naciskasz [Ctrl-1] - ekran się powiększa, możesz przesuwać się po nim poruszając myszką i regulować kółkiem myszy powiększenie. Z trybu powiększenia wychodzisz naciskając [Esc]. Używam go bardzo często oglądając zdjęcia na forach modelarskich - gdyby nie on to wiele trików by mi umknęło :)
Tak więc nie mam nic przeciwko dużym zdjęciom - mogę wtedy z nich wycisnąć więcej informacji.
- Maciejus92

Re: [Relacja] Mały modelarz ORP "Orzeł"
Ten szkielet wycinałem nożykiem introligatorskim i nożyczkami.Ceva pisze: A czym wycinasz?
Generalnie jest to mój pierwszy okręt jaki sklejam i pierwszy model w którym zastosowana jest 2mm tektura,
ale, żeby to naprawić mam naszykowane 2 kolejne statki ;).
- Maciejus92

Przepraszam za chwilową przerwę w sklejaniu, ale nie miałem czasu na hobby.
Teraz już jest lepiej i biorę się dalej za sklejanie, aktualnie mam wycięty i złożony na sucho szkielet Kiosku ;).
Jutro dodam zdjęcia bo padły mi baterie do aparatu i dziś nie uda się już dodać.
Model nadal skleja się super, jest to drugi mały modelarz (z wszystkich które już skleiłem), który jest praktycznie idealnie zaprojektowany.
Pozdrawiam
Maciej

Teraz już jest lepiej i biorę się dalej za sklejanie, aktualnie mam wycięty i złożony na sucho szkielet Kiosku ;).
Jutro dodam zdjęcia bo padły mi baterie do aparatu i dziś nie uda się już dodać.
Model nadal skleja się super, jest to drugi mały modelarz (z wszystkich które już skleiłem), który jest praktycznie idealnie zaprojektowany.
Pozdrawiam
Maciej
- Maciejus92