Kilka porad dla żółtodzioba :P

Poznajemy nowe techniki modelaowania, sklejania...

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Sprouse

Kilka porad dla żółtodzioba :P

#1 Post autor: Sprouse » 2010-02-16, 22:21

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum, to witam wszystkich.
Właśnie zaczynam swoją przygodę z modelarstwem na nieco większą skalę (obecnie mam ukończonych kilka modeli z drewna z serii "znajdź numerek w instrukcji, wyciśnij oba elementy i połącz [bez kleju]). :-)

Jako, że zawsze interesowały mnie okręty wojenne z okresu II Wojny Światowej, szczególnie pancerniki, chciałbym skleić jednego - wybrałem Bismarck'a (oczywiście nie małą, 20-centymetrową wersję - to definitywnie odpada).
Chciałbym zatem poprosić o kilka porad.
A więc... Jakie należy mieć doświadczenie, jak wy zaczynaliście? Zarabiacie na tym, czy sklejacie dla przyjemności? Ile lat już w tym "siedzicie" i w jakim wieku zaczęliście? Ale wracając do mojego przyszłego (oby) modelu - Gdybyście byli na moim miejscu, to kupilibyście gotowca w pudełku do sklejania, czy raczej wykonali go własnoręcznie? Jeśli drugie rozwiązanie, to jakich materiałów użylibyście? Oraz najważniejsze - Co jeszcze jest potrzebne do sklejenia takiego modelu, w skali powiedzmy 1:200, niż cierpliwość i dużo wolnego czasu? I z jakimi kosztami trzeba się liczyć? Hmm... drewno jest tanie, plastik tym bardziej (gorzej z obróbką), klej - nie no, bez przesady..., farby - to chyba największy wydatek, inne materiały i narzędzia - też dość tanie, a i mogą posłużyć wiele lat.

Pozdrawiam,
Sprouse

Awatar użytkownika
Kroolo

#2 Post autor: Kroolo » 2010-02-16, 22:40

Chcesz fajny efekt i nie za wielką kasę to pomyśl nad kartonówkami. Model ok 100zł, (do wyboru: 24pln z MM w 1:300, 70pln z GPM w 1:200 i 95pln z Military Model, 1:200) kleje, tektury kolejne jakieś 15pln. Do tego narzędzia i farbki które posłużą do wielu modeli...

Awatar użytkownika
46lukasz

#3 Post autor: 46lukasz » 2010-02-16, 23:34

Dodam jeszcze że niedawno kolega Gregor ukończył swojego Bismarcka z Małego Modelarza.Zobacz jak to wygląda i może się skusisz na kartonówkę :-

-Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki Modelarskie”