Kolejność klejenia modeli.
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Kolejność klejenia modeli.
Jestem nowy i chciałbym zacząć sklejac militaria. I nie wiem co sie powiennno robic najpierw- składac i później kleić, czy najpierw kleic potem składać.
pozdr.
pozdr.
Cześć
Jest tak że czołgi można malować po sklejeniu ale to jest leprze rozwiązanie przy małej skali. Lepiej o pancerce poradzi ci ktoś inny bo ja się słabo znam
Co do samolotów to też jest zależne od skali i odwzorowania detali, ja jak sklejam to maluje kabinę i w środku kadłuba potem jak wszystko skleję to maluje kadłub po uprzednim zamaskowaniu rzeczy których nie chcę żeby były pomalowane a następnie doklejam różne duperelki takie jak bomby podwozie itp.
Ps
Koła maluj zawsze przed przyklejeniem.
Ps2
Ja mogę się mylić, wiec lepiej jak by w tym temacie wypowiedzieli się koledzy z większym doświadczeniem
Pozdrawiam
MeSSer

Jest tak że czołgi można malować po sklejeniu ale to jest leprze rozwiązanie przy małej skali. Lepiej o pancerce poradzi ci ktoś inny bo ja się słabo znam
Co do samolotów to też jest zależne od skali i odwzorowania detali, ja jak sklejam to maluje kabinę i w środku kadłuba potem jak wszystko skleję to maluje kadłub po uprzednim zamaskowaniu rzeczy których nie chcę żeby były pomalowane a następnie doklejam różne duperelki takie jak bomby podwozie itp.
Ps
Koła maluj zawsze przed przyklejeniem.
Ps2
Ja mogę się mylić, wiec lepiej jak by w tym temacie wypowiedzieli się koledzy z większym doświadczeniem

Pozdrawiam
MeSSer
- Tomasz Mroczkowski
Witam!
chciałbym się podpiąć pod temat... dopiero chcę zacząć sklejać modele, chciałbym się dowiedzieć w jakiej kolejności się maluje/skleja modele samochodów, chodzi konkretnie o muscle car revell'a w skali 1:25 i czy mogę od tego zacząć, czy polecicie mi coś innego na początek? nie chcę też wydawać dużo pieniędzy na pierwszy "próbny" model do zdobycia jakiegoś doświadczenia.
chciałbym się podpiąć pod temat... dopiero chcę zacząć sklejać modele, chciałbym się dowiedzieć w jakiej kolejności się maluje/skleja modele samochodów, chodzi konkretnie o muscle car revell'a w skali 1:25 i czy mogę od tego zacząć, czy polecicie mi coś innego na początek? nie chcę też wydawać dużo pieniędzy na pierwszy "próbny" model do zdobycia jakiegoś doświadczenia.
kupiłem swój pierwszy model, posłuchałem rad i jest to samolot w skali 1:72 messerschmitt polskiej firmy master craft, narazie mam tylko dwie farbki: szarą i beżową... więc wnętrze będzie beżowe bez większych detali... chcę zobaczyć głównie jak będzie mi szło sklejanie (klej w pojemniczku) w miarę możliwości będę robił zdjęcia i jak skończę zrobię fotorelację:)
- Tomasz Mroczkowski
Witam, jak przysiadłem do sklejania to i zapomniałem o fotkach... mam jedynie zdjęcie wyprasek, sklejonego modelu i teraz w trakcie malowania... parę elementów nie mogłem idealnie dopasować (nie wiem, czy mogę zwalić to na firmę) więc widać np. miejsce połączenie ogonu i prawe skrzydło (to sam zepsułem, bo za krótko było ściśnięte... zdjęcia wrzucę na dniach (mam sporo czasu i tylko dwa kolory do połorzenia) jak skończę całość z kalkami, mam pytanie... pierwszą warstwę już położyłem koloru bazowego (medium gray italeri) starałem się jak najcieńszą warstwę ale nie do końca równo mi wyszło:/ czy po następnej (jednej czy dwóch) warstwie to się wyrówna?
- Tomasz Mroczkowski