Ikarus 280 wyd. answer

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kroolo

#16 Post autor: Kroolo » 2009-10-20, 14:04

Dobrze ukształtuj dach i po sklejeniu w całość nie powinno być ślady po pofalowaniu.

Awatar użytkownika
scorpions

#17 Post autor: scorpions » 2009-10-20, 15:32

No Kroolo dobrze prawi , tylko dach musiałby być naprawdę sztywny , i do niego trzeba by dokleić burty , wtedy powinno być oki.

Wicio
Kontakt:

#18 Post autor: Wicio » 2009-10-20, 16:34

Też tak uważam i oby się to udało, nawet teraz jak lekko dociskam burty do wewnątrz, to wygląda to tak jak ma być, czyli prosto, bez żadnych "fal Dunaju";).

Wicio
Kontakt:

#19 Post autor: Wicio » 2009-10-23, 23:14

Witam

Może i niewiele zrobiłem ale to krok do zakończenia pierwszego etapu prac. Na wstępie mogę powiedzieć, że jeśli uda mi się jutro wykonać kabinę kierowcy to przechodzę do wnętrza. Na pierwszy ostrzał pójdzie tzw. naczepa.

Ale to jest przyszłość, więc należy zająć się teraźniejszością. A mianowicie: na poniższym zdjęciu widać wykonany fragment czoła pojazdu. Reflektorów jeszcze nie wklejałem, gdyż te które zaproponowało wydawnictwo Answer są szczerze mówiąc nierealistyczne. . Myślę, że dobrym materiałem do wykonania reflektorów byłoby opakowanie (chodzi mi o te plastikowe ustrojstwo) np po rutinoscorbinie??!!
Obrazek
Średnica reflektorów w modelu wynosi 5mm (numer części w wycinance: 52a), natomiast średnica okręgu w obudowie na reflektory wynosi ok. 4mm (część nr: 52)
Obrazek
A że jestem tak porąbany to marzy mi się wykonanie żarówek plus tył reflektorów. Myślę, że dobrym źródłem do realizacji tego zamierzenia będzie relacja budowy podajże parowozu Ty-2 na kartonworku. Tam obserwowałem jak były budowane reflektory od podstaw.

No tak lubię pisać :lol: Jeśli macie jakieś porządne rady, proszę podzielcie się nimi. Jutro chce przystąpić do pracy.

Pozdrawiam

Wicio
Kontakt:

#20 Post autor: Wicio » 2009-10-28, 00:33

Elo elo

Reflektory zamontowane, a myślałem, że nici z tego będą. Trochę nerwów mnie to kosztowało bo jak zawsze nie wszystko szło tak jak sądziłem. No ale się udało, z tym że jak przypasowałem element do miejsca gdzie ma być przyklejony i niemile się zdziwiłem, iż coś jest nie tak. Prawa strona leży jak ulał ale jak lewą dociskałem to reflektor musiałby być na zagięciu, tak jakby brakło parę milimetrów. Trochę mnie to podłamało, próbowałem na rożne sposoby i na razie to odłożę. Zajmę się sama kabiną i wnętrzem pojazdu. Jeśli ktoś ma jakiś ciekawy pomysł, z chęcią wysłucham.

Zdjęcia prawie gotowego czoła pojazdu

Obrazek
Obrazek

Wicio
Kontakt:

#21 Post autor: Wicio » 2009-11-03, 12:42

Witam

Trochę poszperałem w necie i na Konradusie, gdzie zresztą osoba, która sklejała ów model udzieliła mi porady co do felernego przodu Ikarusa. Okazuje się bowiem, iż przód fabrycznie jest nie taki jaki ma być. Autor tamtego modelu zasugerował mi bym odczepił gotowe reflektory i zamontował je dopiero po doklejeniu przodu, który zresztą i tak trzeba przebudować. Problem jest taki, że jak przyklejałem reflektory to z myślą " ażebyście nie wypadły po zamontowaniu na stałe od pojazdu". Teraz chcąc usunąć reflektory, mogę za dużo marasu sobie zrobić. Trzeba było dokładniej przypasować część na samym początku. Teraz zbytnio nie mam pomysłu na rozwiązanie tego problemu. Przyciąć troche z lewej lub prawej? Hmm nie wiem czy coś to da. Mam jeszcze jeden pomysł w zanadrzu, dziś się okaże czy trafny. Mam taką nadzieję, jeśli macie coś do zaproponowania to zachęcam gorąco.

Wicio
Kontakt:

#22 Post autor: Wicio » 2009-12-13, 21:07

Witam

Dawno tu nie zaglądałem, co jednak nie oznacza że nic nie robiłem, wręcz przeciwnie. Zdjęcia, które widzicie są z piątku, obecnie sytuacja już wygląda znaczniej poważniej. Jutro myślę, że będzie kolejna odsłona tematu bo prace nabrały tempa. A dziś tylko tyle:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ten maz z czarnej farby (widoczny na ostatnim zdjęciu) próbowałem usunąć ale zrobię skan (lub dobre ksero) i nakleję na ten element by wszystko wyglądało jak należy.

Awatar użytkownika
Kroolo

#23 Post autor: Kroolo » 2009-12-13, 21:59

Trochę się tymi pojazdami wyjeździłem, jak pewnie większość z nas - niestety widać, że model znacznie odbiega od codziennego widoku "glizdy" :-( Tak, czy siak trzymam kciuki za dalszą budowę!

Wicio
Kontakt:

#24 Post autor: Wicio » 2009-12-13, 22:41

Niestety Kroolo masz rację, nic tylko można przypuszczać, iż wydawnictwo Answer poprawi błędy i wyda prawdziwego Ikarusa.

Wicio
Kontakt:

#25 Post autor: Wicio » 2009-12-17, 01:29

Witam

Prace idą dalej, na początku zapał mnie opuścił ale jakoś wszystko się kulo dalej. Zrobiłem resztę uchwytów z oparć foteli, a także poręcze do wsiadania (tu mnie lekkie korekty jeszcze czekają).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dach:

Jest częściowo gotowy, brakuje tylko detali oraz ramki na numer linii i uchwytów do trzymania się w czasie jazdy. Zostanie to dorobione tuż przed samym doklejeniem dachu.
Wstępnie przypasowałem dach i efekt jest zadowalający, głównie dzięki temu, że dach jest lekko wąski. Mam nadzieję, że nie będę musiał bardziej go zwężać by uzyskać odpowiednie (wizualne) nachylenie burt Ikarusa do wewnątrz. Z miłą chęcią bym zaprezentował moment przypasowania, ale dach nie chciał się zbytnio utrzymać w danej pozycji.

Obrazek
Obrazek

Jest może jakiś dobry sposób by usunąć zabrudzenia z dachu? Bardzo mnie one irytują, mimo, że staram się robić wszystko czysto, to i tak gdzieś go uwalę.

Dalszy plan:

Teoretycznie rzecz biorąc mógłbym przykleić już dach ale nie tak prędko. Przede wszystkim postaram się dorzucić więcej uchwytów do trzymania się w czasie jazdy, podobnież skusiłem się na to by uzupełnić tylną (także później przednią) szybę w uszczelki, podobnie chce potraktować szyby w drzwiach. Ile z tego wyjdzie to się przekonamy.

Problem:

Obrazek

Mam mały problem z tylnym zderzakiem, pierwszy pomysł jaki mi zaświtał to wyrównanie tego elementu poprzez dorobienie odpowiedniego zakończenia zderzaka. Co sądzicie o tym pomyśle?

Łączniki:

Podjąłem próbę zrobienia łączników poszczególnych elementów łączących uchwyty do trzymania się w czasie jazdy, wykorzystałem plastelinę. Niestety efekt był niezadowalający, macie jakieś pomysły w tej materii?

O taki konkretnie łącznik mi chodzi:
url=http://picasaweb.google.com/wicio1d/Roz ... 3852438978]Obrazek[/url]

I na koniec, wszedłem do modelarskiego po klej, heh wyszedłem z tym;p :

Obrazek
Obrazek

Zachęcam do komentowania, cenie sobie każdy komentarz nawet ten najbardziej krytyczny (zresztą on jest zawsze bardzo cenny).

Awatar użytkownika
Kroolo

#26 Post autor: Kroolo » 2009-12-17, 10:36

Co do łączników poręczy - może z izolacji przewodu telefonicznego? Nasuń na poziomą część, doklej pionową w kształcie litery "T"

Mam prośbę: możesz pokazać fotki arkuszy Ju-87?

Awatar użytkownika
scorpions

#27 Post autor: scorpions » 2009-12-17, 12:20

W moim Berljecie , te łączniki były zrobione z kawałków cienkiego papieru , nawiniętego na drut , tak jak napisał Kroolo , jeden w pionie , drugi w poziomie.

Wicio
Kontakt:

#28 Post autor: Wicio » 2009-12-17, 13:56

Dzięki chłopaki za radę akurat miałem się brać za uchwyty. Pierwsza partia uszczelek gotowa i czeka w warsztacie na próby przypasowania.

Kroolo proszę Cie bardzo link do galerii z arkuszami:

http://picasaweb.google.pl/wicio1d/Ju87#

Wicio
Kontakt:

#29 Post autor: Wicio » 2009-12-21, 00:21

Elo elo późną porą ;),

podłubałem coś niecoś przez weekend a o to efekt częściowych zmagań.

Obrazek

Niedawno zakończyłem pracę nad tablicami rejestracyjnymi (ta tylna głównie mi jakoś nie pasuje, sądzę że ta luka między KAA a 1687 powinna być minimalna ale jest jakaś duża. Projektowałem w prymitywny sposób przy użyciu Word'a i Paint'a, więc efekt chyba i tak nawet dobry).

Kolejno padło na tabliczki z numerem linii i jej opisem.

Niestety, nie udało mi się wiernie odtworzyć tabliczek informujących dokąd autobus podąża, gdyż nie zdołałem zrobić symbolu KZK GOP ;( Może ma ktoś jakieś pomysły? Symbol KZK GOP wygląda tak : http://pospiech.pl/sliwa.zabrze.pl/mist ... ogo200.gif

Aha, próbowałem zrobić wspomniane wcześniej łączniki, ale za Chiny Ludowe nie wychodziło. W dłoniach prędzej rozlatywały mi się uchwyty. Idea została porzucona. Podobnie jeśli chodzi o uszczelki ale w szybkach drzwi. Przypasowałem uszczelki do tylnej szyby i wyszło dobrze (heh jest szansa, że coś się uda;p). Wracając jeszcze słowem do uszczelek w drzwiach, generalnie mam chęć zrobienia ich. Tylko jak na razie udało mi się ustalić dwa wyjścia 1) uszczelki papierowe - doklejane. 2) delikatnie pędzelkiem domalować uszczelki. Pierwsza opcja spaliła na panewce, bardzo szybko, chyba że za grube uszczelki zrobiłem. Drugiej jeszcze nie próbowałem. Ale byłoby przecudnie jakbyście choć odrobinę zalali mnie jakimiś pomysłami z Waszego doświadczenia.

Tyle na dziś (w sumie na tę noc). Obecnie schną uchwyty, które w niedziele skończyłem. Mam nadzieje, że pudło naczepy przed Wigilią Świat Bożego Narodzenia zamknę kończąc tym samym pierwszy etap prac.

P.S
Przeglądając necik, natrafiłem na takie forum, gdzie umieszczono fajowe zdjęcia Ikarusów.
http://www.samochodyswiata.pl/viewtopic ... &sk=t&sd=a

Wicio
Kontakt:

#30 Post autor: Wicio » 2010-02-02, 12:47

Witam

Skromna odsłonka tematu. Udało mi się zrobić fotel kierowcy. Jest lekko przekrzywiony ale to tylko i wyłącznie z mojej winy. Teraz czas ukończyć kabinę kierowcy.

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”