Tym razem zabieram się za najsłynniejszy transatlantycki statek pasażerski jakim niewątpliwie był, jest i będzie Titanic. Zapewne każdy zna jego tragiczną historię więc daruje sobie rozpisywania na jej temat.
Chciałbym zaznaczyć że od dawna marzyłem aby mieć ten okręt w swojej kolekcji i wreszcie dzięki Ryszardowi Bones, autorowi tego projektu moje marzenie może się ziścić. Na pierwszy rzut oka opracowanie wygląda niesamowicie no i najważniejsze, że w reszcie jest w odpowiedniej skali

Wszystkie narzędzia modelarskie jakie posiadam na chwilę obecną możecie zobaczyć na poniższym zdjęciu, natomiast na kolejnym jest opracowanie jak i szkielet wycięty laserowo wraz z kilkoma innymi ''drobiazgami'' które już zakupiłem.

Co do ogólnych założeń w budowie, to model będzie waloryzowany więc pozwolę sobie na kilka modyfikacji, które mam nadzieję wpłyną na finalny efekt. Najważniejsza z nich będzie tkwiła w poszyciu i burtach. Mianowice mam zamiar wykonać je z pojedynczych pasków kartonu imitujących oryginalne poszycie statku. Co do szczegółów to przedstawię je w trakcie budowy, ale żebyście już na wstępie mieli o tym wyobrażenie to zamieszczam poniżej zdjęcie innego modelu Titanica w skali bodajże 1:42, w którym dobrze widać o co mi chodzi

Dzięki takiemu zabiegowi kadłub się uplastyczni, wszelkie przejścia szczególnie na rufie nie będą tak ''kanciaste'' no i w naturalny sposób znikną połączenia między paskami poszycia jak i burt. Dodatkowo mam zamiar wykonać wewnętrzne oświetlenie, ale po kolei

Na początek zabieram się oczywiście za szkielet. Aby burty i poszycie się nie zapadły wykonam podposzycie, które dodatkowo wzmocnię poprzeczkami, ale to też szczegółowo wyjaśnię w trakcie relacji.
Na chwilę obecną jak widać na zdjęciach mam wykonaną część szkieletu. Teraz przygotuję resztę części, wszystko ze sobą spasuję i zabieram się za podposzycie. Jak na razie zauważyłem dwa błędy w opisie części, mianowicie część Ad2 opisana jest błędnie jako Ad3 i na odwrót, to samo dotyczy części Ag2 i Ag3.

Uffff, ale się rozpisałem

Na dziś tyle, jeszcze raz pozdrawiam w Nowym Roku.