S.M.S."U-5" czyli Okręt Najjaśniejszego Pana...

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Pawelciol

S.M.S."U-5" czyli Okręt Najjaśniejszego Pana...

#1 Post autor: Pawelciol » 2009-12-25, 22:08

Witajcie , postanowiłem zaprezwntować Wam relację z budowy Austro-Węgierskiego okrętu podwodnego "U-5" wydanego przez wydawnictwo JSC razem z Monitorem Dunajskim "Leitha" , Niszczycielem "Triglav" i Torpedowcem "98M" - do czasów obecnych przetrwał u mnie w stanie nie sklejonym tylko ten okręt , który teraz postanowiłem skleić .
Austro-Węgierskie Okręty Podwodne nie są mimo wszystko zbyt znane a więc ta relacja , postaram się by miała także wymiar edukacyjny - więc :

Flota Podwodna liczyła C.K. liczyła łącznie 27 okrętów podwodnych z których podczas trwania I WŚ utracono z różnych przyczyn 6 .
Osiągnięte przez nie sukcesy okazaly się dość spore :
- 108 alianckich statków handlowych ozdobiło dno morza...oraz :
- 1 Pancernik poważnie uszkodzony ( "Jean Bart" przez "U-12" )
- 2 Krążowniki pancerne ( "Leon Gambetta" przez "U-5" i "Giuseppe Garibaldi" przez "U-4" ) oraz 1 uszkodzony ( "Edgar" przez "U-29" )
- 2 Krązowniki lekkie poważnie uszkodzone ( "Dublin" przez "U-4" i "Weymouth" przez "U-31" )
- 5 Niszczycieli ( "Renaudin"przez "U-6", "Fourche" przez "U-15", "Impetuoso"przez "U-17", "Nembo" przez "U-16" i angolski "Phoenix" przez "U-27" ) i 1 uszkodzony ( IJN"Sakaki" sic! przez "U-27" )
- KilkaTorpedowców
- 2 Okręty Podwodne ( "Nereide"przez "U-5" i "Circe" przez "U-47" )
- i jeszcze trochę by się tego znalazło :)

Przedstawiony przeze mnie "U-5" zatopił 3 okręty wojenne i zdobył 1 statek handlowy :
- 24.05.1915r. Francuski Krążownik Pancerny "Leon Gambetta" .
- 5.08.1915r. Włoski Okręt Podwodny"Nereide" .
- 29.08.1916r. Grecki Frachtowiec "Cefalonia" - Tego zdobyto i odprowadzono do Cattaro ( Kotoru ) .
- 8.06.1916r. Włoski Krążownik Pmocniczy "Principe Umberto" - Na żadnej innej jednostce I WŚ nie zginęło tyle ludzi - około 1750 osób .

Uff... (Dane trochę z pamięci a po części z książek )

Model sklejany przeze mnie będzie przedstawiał "U-5" właśnie z okresu pojedynku z "Nereide" - są trzy wersje modelu ( trzy kioski i dwa pokłady do wyboru )

Oto zdjęcie modelu - jeszcze przed cięciami ( Choć model już na wolności :-) :-) :-) ) :
Obrazek
Kolejne odsłony relacji i informacji o Okręcie Podwodnym Numer 5 Najjaśniejszego Pana już wkrótce ... No retusz to trudny nie będzie - tylko dwa kolory . Modelik w sam raz na święta i odstresywacz z niego nawet świetny .

Pora na aktualizację mojej relacji - powstały dwa segmenty kadłuba "U-5" - ukazują one wielkosć tego dinozaura w stosunku do "narzędzia pomiarowego modelarskiego jednogroszowego" :lol: :lol: :lol: :
ObrazekObrazekObrazek
Jak na razie brak większych problemów ze spasowaniem - przaktycznie czły model to kilka takich pierścieni , pokład , kiosk i stery ...

Wiem , że model się błyszczy ale ja zawsze lakieruję przed sklejaniem ...

Kilka dni temu skleiłem kiosk - kolejny gigantyczny element - łatwo nie było - pół godziny i po sprawie :
Obrazek
Wiem , że zbyt ładnie nie wygląda ale wiecej z tego elementu wycisnąć nie mogłem :(
Ostatnio zmieniony 2009-12-26, 11:47 przez Pawelciol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kroolo

#2 Post autor: Kroolo » 2009-12-26, 00:29

No to czekamy na więcej!

Awatar użytkownika
OSTOJA

#3 Post autor: OSTOJA » 2009-12-26, 11:45

Jaka skala?

Awatar użytkownika
Pawelciol

#4 Post autor: Pawelciol » 2009-12-26, 11:48

Skala 1:250 - ten okręt to maleństwo ...- około 20 cm dlugości , inne wymiary równie patologiczne...

grzegorz75

#5 Post autor: grzegorz75 » 2009-12-26, 19:47

No nieźle ... Na ilość zakładanych przez Ciebie bezsensownych tematów i dziesiątków równie mOndrych wpisów na forach modelarskich , to to , co pokazałeś jest naprawdę nieliche . Kapcie spadają ... Nie wspominając o zdjęciach . Gdzie masz te fajne gazetowe tło z mediamarketu, na którym fotografowałeś wstawiając fotki na konradusie?
Talent pisarski to Ty masz , w przeciwieństwie do tego , którego tematem są witryny modelarskie w necie. Zmień proporcje, postaraj się kleić i więcej pokazywać , a mniej pisać banialuków.

Awatar użytkownika
Pawelciol

#6 Post autor: Pawelciol » 2009-12-26, 20:26

Jak Ci się nie podoba to włącz ignora - nikt Ci nie broni a obrażać się też nie dam .
Ja przynajmniej coś pokazuję - może teraz pora na Ciebie ?
grzegorz75 pisze: Gdzie masz te fajne gazetowe tło z mediamarketu, na którym fotografowałeś wstawiając fotki na konradusie?

Tam gdzie całą jakże kulturalną Twoją szanowną wypowiedź :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ja nie sprowokowany nie będę nikogo obrażać - nie sprowokowany...
grzegorz75 pisze:No nieźle ... Na ilość zakładanych przez Ciebie bezsensownych tematów i dziesiątków równie mOndrych wpisów na forach modelarskich
Gdzie taką straszną głupotę napisałem ? Przykłady poproszę ... Nawet w tym wątku ...

grzegorz75 pisze: mOndrych
Najpierw naucz się używać shifta ... :lol: :lol: :lol: drogie dziecko ... :lol: :lol: :lol:
grzegorz75 pisze:Zmień proporcje, postaraj się kleić i więcej pokazywać , a mniej pisać banialuków.
To Ty coś pokaż i wskaż gdzie te BANIALUKI wypisywałem ...

A teraz pora na kontynuację - coby się nie wiązać w dyskusje rodem z piaskownicy z niektórymi osobami ...

Pora na prawdopodobnie ostatnią odsłonę przed galerią :
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Każdą część dokładnie formowałem ale ten model nie skleja się sam - przy nim trzeba naprawdę długo posiedzieć - niektóre wręgi są kompletne nie na miejscu - ich obrys jest zbyt duży ( niektórych wręg - chodzi o te bliżej dziobu ) element 24 albo 25 - ten podwójny segment przy dziobie jest dosyć trudny do uformowania . Wręgi i poszycie nie pasują zbyt dobrze i muszę ten ambaras wyreuszować .
Niemniej model jest dosyć trudny i nie chodzi tu tylko o błędy w opracowaniu ale i o wielkość części - mimo ich małej ilości ich uformowanie szczególnie kadłuba jest trudne .

I tu mam do Was pytanie czy retusz farbą umieszczoną na szpilce będzie dobrym pomysłem ?

Zdjęcia specjalnie na ręce - mają pokazać ogrom tego modelu ;D ;D ;D

PS. Papier z Media-Marktu poszedł do kosza na śmieci ....

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#7 Post autor: tad » 2009-12-26, 21:45

Pawelciol - niepotrzebnie się unosisz i dolewasz oliwy do ognia. Krytyka przedstawiła to, z czego zasłynąłeś na forach - również i mnie to razi.

Forma graficzna wpisu Grzegorza jest celowa, a jego mistrzowskich modeli, do których się nawet nie zbliżyłeś, szukaj na innych forach.
TAD

Awatar użytkownika
Pawelciol

#8 Post autor: Pawelciol » 2009-12-26, 22:01

Tad - nie dolewam oliwy do ognia tylko odpisuję w tonie jakim do mnie się zwrócono .

Za geniusza modelarskiego się nie uważam i nigdy się nie uważałem ale obrażać się nie dam .

Nie siedzę na tysiącu forów - możliwe , że tak jest - w to nie wnikam .

PS. Co ja niby takiego strasznego zrobiłem , ? nie upieram się , że niektóre moje wpisy mogły być nie na miejscu ....ale na chamstwo będę tym samym odpowiadał ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”