[R]F-16C Block 52+ Polish Jaszczomb [Konkurs]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
belfast

#16 Post autor: belfast » 2009-11-28, 13:39

:mrgreen: :mrgreen: powiedzieć nie mogę :-? tajemnica służbowa :mrgreen: :mrgreen: 8-)

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#17 Post autor: edipodium » 2009-11-28, 19:50

No i wychodzi na to że opinie za temat Polskich F-16 są różne. Według mnie to kolejny temat żeby się podlizać amerykanom. Ale jak już zostało powiedziane (na sąsiednim forum): to temat na inną rozmowę.

Właśnie przed chwilą skończyłem fotel pilota. Trochę go przerobiłem by bardziej przypominał oryginał:
Obrazek Obrazek
Oraz HUD:
Obrazek
I wszystko razem w kabinie.
Obrazek Obrazek
Teraz wypada to jakoś zamknąć żeby czegoś nie uszkodzić.
Pozdro!

Awatar użytkownika
scorpions

#18 Post autor: scorpions » 2009-11-28, 22:11

No , fotelik elegancki. Tak jestem ciekawy czy wpasuje Ci sie teraz owiewka kabiny , u mnie ( w tym modelu , nie w tym który aktualnie sklejam ) fotel okazał sie za wysoki i kabina nie chciała się zamknąć - musiałem go ( fotel ) przyciąć - zobaczymy :lol:

Awatar użytkownika
el_paw

#19 Post autor: el_paw » 2009-11-28, 23:55

No no no widzę bardzo duży postęp w Twoich pracach. Trzymam kciuki za budowę i utrzymanie tego poziomu, aż do pomyślnego jej zakończenia.

Będę tu często zaglądał.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
piech88

#20 Post autor: piech88 » 2009-11-29, 14:39

Nono, Paweł, znasz moją opinię na temat Twoich dzieł. I to nie odstaje od reszty! Chapeau bas! A co do eFów, to myslę że gdyby nie rusofobia to nasi spokojnie mogliby zakupić następne Dwudzieste Dziewiąte. Oszczędność na zapleczu, jednolitość sprzętu a jeśli ktoś nie daj Bóg chciałby utrzeć nam nosa to i tak eFy całej roboty nie zrobią i trzeba wzywać sojuszników.
Ale nie bijcie za taką postawę :)
Wciskam się w wolne miejsce i przyglądam się relacji.

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#21 Post autor: edipodium » 2009-11-29, 18:36

scorpions pisze:Tak jestem ciekawy czy wpasuje Ci sie teraz owiewka kabiny
Po dzisiejszych staraniach mogę powiedzieć że na styk pasuje i jeszcze po milimetrze miejsca jest ;-) . Niestety spaprałem ją trochę i będę musiał zainwestować we wtorek w nową. :-( .
el_paw pisze:Będę tu często zaglądał.
piech88 pisze:Wciskam się w wolne miejsce i przyglądam się relacji.
Wciskajcie się chłopaki, miejsca nie braknie. Najwyżej się wyburzy kilka ścian ;-) :-P .
Pozdro!

Awatar użytkownika
scorpions

#22 Post autor: scorpions » 2009-11-29, 18:43

edipodium pisze:Po dzisiejszych staraniach mogę powiedzieć że na styk pasuje i jeszcze po milimetrze miejsca jest
No to tyle dobrego :mrgreen: :mrgreen:
edipodium pisze:Niestety spaprałem ją trochę i będę musiał zainwestować we wtorek w nową.
Samo życie.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#23 Post autor: edipodium » 2009-12-16, 10:58

Siemka!
Kabinka jest już przyklejona i niestety nie wygląda rewelacyjnie, ale jeszcze gorzej wygląda wlot powietrza który po prostu spie******em :evil: . Niestety zdjęć nie będzie i mam przykrą wiadomość ponieważ relacja musi zostać zawieszona na czas nieokreślony. :cry: Powód? Padła karta graficzna i nie za szybko będzie mnie stać na nową. Teraz korzystam z kawiarenki. Budowa modelu będzie posuwać się do przodu, zdjęcia będą robione na bieżąco a co ważniejsze notatki zapisywane :mrgreen: . Tak więc relacja doczeka się końca ale kiedy :?:
Pozdro!

Awatar użytkownika
46lukasz

#24 Post autor: 46lukasz » 2009-12-16, 14:09

edipodium pisze:Padła karta graficzna
Ale lipa :-/
Pewnie sprawdzałeś już czy masz dodatkową, integrowaną kartę graficzną?
Jeśli nie to zobacz :mrgreen: na niej też można śmigać 8-)

-Łukasz

Awatar użytkownika
belfast

#25 Post autor: belfast » 2009-12-16, 15:58

witam :-)
wielka szkoda, że tak się stało :-| po cichu liczyłem że Twoja relacja mnie natchnie do pracy przy moim jaszczembiu :-/
życzę sukcesów i postępów w pracach :mrgreen:

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#26 Post autor: edipodium » 2009-12-29, 18:56

Witam!
Na Mikołaja dostałem od rodziców nową kartę graficzną. Minus jest taki że reszta tego Mikołaja była uboższa.
Co do relacji. Kabina jest już zamknięta, był z nią wiele trudności począwszy od tego że na początku wydawała mi się za długa, po czym ją odpowiednio skróciłem, a potem okazało się że zrobiłem to niepotrzebnie. Nie mogłem znaleźć odciętych kawałków więc musiałem je sobie dorobić ze zwykłego papieru i dla tego teraz wygląda to jak wygląda. Oprócz tego powstały przy kabinie szpary w niektórych miejscach.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Następnie wykonałem wlot powietrza. I tu moje odczucia do konstrukcji w postaci rury z wręgami: DO BANI!!! Nawet nie chce mi się tego konkretniej uzasadniać.
Co do wlotu to z wymienionego wyżej powodu został on przeze mnie skopany, pojawiły się nierówności, musiałem szlifować, malować no i wyszło to tak:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
O ile z prawej strony wygląda to znośnie, dół i lewa strona to katastrofa. Na dodatek powstało mi jeszcze kilka szpar których nie mam już sił zatykać.
Obrazek Obrazek
Na powyższych zdjęciach widać otarcia na krawędziach. To wszystko zostanie jeszcvze wyretuszowane.
Widok ogólny:
Obrazek Obrazek Obrazek
Wnęka podwozia:
Obrazek Obrazek Obrazek
Stateczniki poziome:
Obrazek
Podwieszenia do rakiet na końcach skrzydeł:
Obrazek
Jeszcze kilka widoków ogólnych:
Obrazek Obrazek
Szpary w kadłubie:
Obrazek
Po przeglądnięciu kilku relacji doszedłem do wniosku że to jednak opracowanie jest skopane a nie ja.
Dysza silnika:
Obrazek Obrazek
Tutaj wina leży raczej po mojej stronie. Aż wstyd żeby pomylić strony, na instrukcji nie było napisane którym kolorem gdzie. Jakoś da się przeżyć.
No i jeszcze taki mały „haczyk”:
Obrazek
Model daje mi nieźle w kość więc postanowiłem się jakoś zrelaksować. Jak? Niedługo się przekonacie.
Pozdro!

Awatar użytkownika
scorpions

#27 Post autor: scorpions » 2009-12-29, 20:31

edipodium pisze:doszedłem do wniosku że to jednak opracowanie jest skopane
Hehe , a nie mówiłem :mrgreen: , dlatego ja wziąłem się za to starsze opracowanie. Dobrze , że działasz dalej.
pzdr

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#28 Post autor: edipodium » 2010-02-16, 20:18

"Proszę Państwa! Oto miś!
Miś wkurzony jest już dziś!"
Tak więc proszę go NIE DRAŻNIĆ!!!
:evil: :evil: :evil:
Jednym słowem: relacja zostaje zamknięta na czas nieokreślony, a będzie to na pewno długi czas.
Dzisiaj już nie wytrzymałem, po prostu nie wytrzymałem! Skończyłem Focke-Wulfa więc wziąłem się z powrotem za F-16 i kiedy kleiłem skrzydło nic mi nie chciało pasować, wszystko się krzywiło. Jak patrzę na ten model to mi się normalnie rzygać chce! Nawet nie wiecie jak mnie kusiło żeby tym o ziemię cisnąć (nawet mało brakowało ale biurko a model dzieliło jedynie 10 cm więc nic się nie stało), ale że aż tak łatwo się nie poddaję model poszedł do szafy i prędzej jak przed wakacjami go nie wyciągnę. Jest to po prostu jeden, wielki GNIOT!!! Przez ten model moja niechęć do Polskich F-16 jest jeszcze większa.
Dobranoc Państwu! :evil:

Awatar użytkownika
Kroolo

#29 Post autor: Kroolo » 2010-02-16, 22:25

Smutno to słyszeć - kiedyś bym sobie ulepił polskiego Jaszczomba...

Awatar użytkownika
OSTOJA

#30 Post autor: OSTOJA » 2010-02-17, 11:34

Wiadomość fatalna - może jednak da się coś zrobić jak ochłoniesz?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”