Konkurs - Samochody Cywilne
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Konkurs - Samochody Cywilne
Witam.
Niedawno pojawiły się przypuszczenia by założyć lub też zrealizować konkurs samochodów cywilnych.Tak więc postanowiliśmy w pewnym temacie aby założyć ankietę która zadecyduje czy konkurs się odbędzie.
Celem konkursu jest sklejenie do ustalonego terminu jakiegoś samochodu cywilnego (np.Samochody służbowe - Karetka,policja,straż pożarna/Samochody osobowe-fiat 126p itp.).Więcej nic nie wiadomo i dla tego też,prosił bym o to by ten temat wraz z załączoną ankietą stanowił również ustalenie konkursu (np. modele w skali 1:25 lub skala obojętna/ilość uczestników).
Jeśli dojdzie to do skutku zgłaszane będą kandydatury,oraz prowadzenie galerii lub relacji modelu na naszym forum.
Powodzenia.
Niedawno pojawiły się przypuszczenia by założyć lub też zrealizować konkurs samochodów cywilnych.Tak więc postanowiliśmy w pewnym temacie aby założyć ankietę która zadecyduje czy konkurs się odbędzie.
Celem konkursu jest sklejenie do ustalonego terminu jakiegoś samochodu cywilnego (np.Samochody służbowe - Karetka,policja,straż pożarna/Samochody osobowe-fiat 126p itp.).Więcej nic nie wiadomo i dla tego też,prosił bym o to by ten temat wraz z załączoną ankietą stanowił również ustalenie konkursu (np. modele w skali 1:25 lub skala obojętna/ilość uczestników).
Jeśli dojdzie to do skutku zgłaszane będą kandydatury,oraz prowadzenie galerii lub relacji modelu na naszym forum.
Powodzenia.
To ja powtórzę sam siebie ( napisałem to w relacji Ursusa )
"Generalnie konkurs mógłby byc na zasadach takich jak ten samolotowy , tylko udział brałyby modele cywilno - nazwijmy to techniczne , jak samochody policji , psp , karetki , zwykłe osobówki , taxi , ciężarówki , traktory , autobusy , tramwaje ( bez koleji) itp. Również obowiązywałoby prowadzenie aktualnej relacji , no i po minięciu terminu który minąłby np. w czerwcu , Jury złożone oczywiście z forumowiczów w drodze głosowania wybrałoby ten najlepszy. Równiez jak w przypadku samolotów należałoby w tytule relacji napisać konkurs.
No mniej więcej tak. "
Dodam jeszcze , że jak na moje oko skala wykonania modelu nie ma znaczenia , jak i to czy wykonany on jest w standardzie czy z walorką , czyli zasady praktycznie takie same jak przy samolotach , tylko obiekt konkursu inny.
EDIT
Tak sobie pomyślałem , że jednak trzebaby było zrobić pewne podziały na kategorie np.
- pojazdy w wersjach technicznych ( karetki , policje itd.) np. polonezy policyjne , czy jelcze psp.
- pojazdy cywilne czyli pojazdy cywilne ( samochody ciężarowe , osobowe , taxi itd ) np. nyski , żuki itp.
- środki komunikacji zbiorowej ( autobusy , tramwaje itd. ) np. berljety , konstale
- samochody wojskowe , ale nie PANCERNE czy WOZY BOJOWE tylko takie coś jak star 266 , czy star 12180 po prostu samochody.
No i trzeba by było zrobić rozgraniczenie ; malowany - nie malowany bo np. nijak miałby sie mój star do stara Sokolusa jak go skończy.
"Generalnie konkurs mógłby byc na zasadach takich jak ten samolotowy , tylko udział brałyby modele cywilno - nazwijmy to techniczne , jak samochody policji , psp , karetki , zwykłe osobówki , taxi , ciężarówki , traktory , autobusy , tramwaje ( bez koleji) itp. Również obowiązywałoby prowadzenie aktualnej relacji , no i po minięciu terminu który minąłby np. w czerwcu , Jury złożone oczywiście z forumowiczów w drodze głosowania wybrałoby ten najlepszy. Równiez jak w przypadku samolotów należałoby w tytule relacji napisać konkurs.
No mniej więcej tak. "
Dodam jeszcze , że jak na moje oko skala wykonania modelu nie ma znaczenia , jak i to czy wykonany on jest w standardzie czy z walorką , czyli zasady praktycznie takie same jak przy samolotach , tylko obiekt konkursu inny.
EDIT
Tak sobie pomyślałem , że jednak trzebaby było zrobić pewne podziały na kategorie np.
- pojazdy w wersjach technicznych ( karetki , policje itd.) np. polonezy policyjne , czy jelcze psp.
- pojazdy cywilne czyli pojazdy cywilne ( samochody ciężarowe , osobowe , taxi itd ) np. nyski , żuki itp.
- środki komunikacji zbiorowej ( autobusy , tramwaje itd. ) np. berljety , konstale
- samochody wojskowe , ale nie PANCERNE czy WOZY BOJOWE tylko takie coś jak star 266 , czy star 12180 po prostu samochody.
No i trzeba by było zrobić rozgraniczenie ; malowany - nie malowany bo np. nijak miałby sie mój star do stara Sokolusa jak go skończy.
Ostatnio zmieniony 2009-10-23, 17:23 przez scorpions, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomysł zorganizowania takiego konkursu moim zdaniem jest dobry, bo po pierwsze jeszcze czegoś takiego nie było, po drugie pojazdy cywilne w większości są traktowane "per noga". Jednakże co do podziałów na kategorie to ograniczyłbym się do następującego. Nie mieszał bym również do tego konkursu pojazdów wojskowych.
Pojazdy cywilne kołowe;
Pojazdy "służb mundurowych" ( nie wojskowe );
Pojazdy szynowe;
oraz podział wspólny dla obydwu kategorii :
Standard;
Model waloryzowany.
Skala oczywiście dowolna.
Tyle ode mnie
Pojazdy cywilne kołowe;
Pojazdy szynowe;
Standard;
Model waloryzowany.
Tyle ode mnie

Patrząc na ankietę widać że już jest przegłosowane.Panowie Konkurs się szykuje !.
To bardzo dobry podział Ceva ale tu zadecyduje ilość uczestników i z jakimi modelami będą mieli zamiar wystartować tak więc kwestia do rozstrzygnięcia.Pojazdy cywilne kołowe;
Pojazdy szynowe;
Standard;
Model waloryzowany.
Podział może i słuszny, ale nie będzie tylu uczestników... Proponuję wszystko do jednego wora, a kto najlepszy zdecyduje ankieta. Póki co mogę zaoferować taką oto nagrodę:

edit: przy czym rozstrzygnięcie chciałbym aby nastąpiło przy udziale przynajmniej kilku ukończonych modeli - inaczej to nie ma sensu.

edit: przy czym rozstrzygnięcie chciałbym aby nastąpiło przy udziale przynajmniej kilku ukończonych modeli - inaczej to nie ma sensu.
Jak dla mnie nagrodą mogłaby być np. ( jeśli Administrator by się zgodził ) kolorowa czcionka nicku , albo coś w tym stylu. tego jelcza akurat posiadam , ale jako nagroda napewno jest git. Termin myślę , że musiałby być bardzo długi bo jak , widać pojazdów cywilnych jest jak na lekarstwo , faktycznie można by wrzucić wszystko do jednego wora , ale musiałby być przynajmniej podział na standard i walorkę. No i uważam , że zwycięzcę po zakończeniu konkursu powinno wyłonić Jury złożone z forumowiczów ( wszystkich ) oddających swoje głosy na poszczególne modele ( oczywiście nie na swoje ) , no i w konkursie musiałby wystartować model relacjonowany na forum , czyli np. zaczynam kleić jakiegoś Stara , piszę w tytule tematu konkurs i dopiero to zaczyna być model konkursowy , a nie model sklejony wcześniej , czyli np. ja ze swoim Ursusem nie mógłbym już wystartować. Tak mniej więcej to widzę.