Tak jak koledzy prosili, chciałbym zaprezentować troszkę z mojego warsztatu, mianowicie - studio fotograficzne, póki co bardzo prowizoryczne, ale jednak coś tam można ładnego sfotografować.
na początek jak to wygląda:
Fotka 1: Tło, najważniejszy element wraz aparatem i oświetleniem, ale to wiadomo. Ja używam tła satynowego, dzięki temu nie wieje zza modelu monotonią i nie przekłamuje bardzo kolorów. Tło to jakiś rodzaj okleiny (naklejki większego formatu) oczywiście folii zabezpieczające z tyłu nie odklejam, jest przytwierdzona na taśmę dwustronną na dole i na zwykłą maskującą u góry. Najlepiej jak się przyklei równo, to i tło wygląda jednolicie. Moje natomiast jest już "uszkodzone", gdyż zapomniałem odkleić od ściany przy przesuwaniu biurka. Najlepiej zamocować na stałe w jednym miejscu i nie tykać więcej. Dostępność: myslę każdy sklep papierniczy, cena to kilka złotych, kolorów mnogość.

Fotka 2: Oświetlenie, bardzo ważny element, póki co używam dwóch swietlówek po 36W (OSRAM, DAYLIGHT) dostępne w każdym markecie budowlanym, wraz z całą obudową itp. Nie jest to oczywiście światło specjalistyczne do fotografii. Na razie, wszystko to prowizorka, gdyż niebawem rozbudowa warsztatu mnie czeka i powstanie specjalne pomieszczenie przeznaczone tylko i wyłącznie do fotografii.

Fotka 3: Równie ważny jest statyw. Mój to przerobiony statyw od reflektora halogenowego budowlanego, więc jest to stabilna i solidna konstrukcja, głowicę zapożyczyłem od oryginalnego statywu do aparatów.

I to cała tajemnica tego co powoduje tzw. zadowolenie z fotografii, przynajmniej dla mnie. Oczywiście po remoncie zaprezentuje już nowe półprofesjonalne studio foto i mam nadzieję, że i nowy aparat. I raczej będzie to już w wersji wizualnej, a nie tekstowej.
A tak wygląda kilka fotek na tychże sprzętach:

Pozdrawiam
Przemo