problem z malowaniem
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
problem z malowaniem
Mam problem jestem początkującym modelarzem kleje model t-34/76 kupiłem farby i nie wiem jak zabrać się do malowania. kupiłem farby akrylowe i nie wiem czy mam je rozcieńczać czy malować prosto ze słoiczka. I jeszcze jeden problem jak zrobic aby model nie wygladal jak zabawka z marketu by były na nim ślady użytkowania żeby nie był zbyt gładki.
Byłbym wdzięczny za każdą pomoc.
Byłbym wdzięczny za każdą pomoc.
Jestem początkujący tak jak ty ale trochę się z tym obeznałem.
Myślę ze mroko i r-t pomogą ci bardziej więc warto poczekać
Natomiast ja mogę poradzić tyle:
Farby porządnie zamieszaj wykałaczką lub specjalnym mieszakiem następnie pomaluj.Jeśli złożyłeś model to trochę źle ponieważ zawsze powinno się malować części przed złożeniem.Jeśli chodzi o brudzenie to wiem tylko tyle że używa się do tego pigmentu.
Poczekań na bardziej zaawansowanych modelarzy to ci lepiej pomogą.
Myślę ze mroko i r-t pomogą ci bardziej więc warto poczekać
Natomiast ja mogę poradzić tyle:
Farby porządnie zamieszaj wykałaczką lub specjalnym mieszakiem następnie pomaluj.Jeśli złożyłeś model to trochę źle ponieważ zawsze powinno się malować części przed złożeniem.Jeśli chodzi o brudzenie to wiem tylko tyle że używa się do tego pigmentu.
Poczekań na bardziej zaawansowanych modelarzy to ci lepiej pomogą.
- Tomasz Mroczkowski
No żeby brudzić na początek trzeba ładnie pomalować i skleić, farbę mocno wytrząśnij i wymieszaj (byle czym, nawet pacem) Farby akrylowe można rozcieńczać wodą (wersja najtańsza tzw. kranówa) wodą destylowaną albo wódką (wersja dla 18+)
Teraz brudzenie:
- Zadrapania i inne rysy - gąbeczka i cieniutki pędzel oraz farba np. Humbrol 53 lub inne odcienie metaliczne
- Kurz - suchy pigment, pastele nakładamy pędzlem na sucho w celu uzyskania kurzu na całym pojeździe bądź 1 miejscu
- Błoto -
mokre - pigmenty z fixerem (można zastąpić sidoluxem(ładniej pachnie))
suche - pigment z samą wodą i na koniec delikatnie przejechać lakierem matowym.
To są 3 podstawowe
Dyskusja jest w sprawie Washa bo to nie jest rodzaj brudzenia tylko cieniowania. Do innych sposobów jest jeszcze za wcześnie (biedronka, preshadning itp.) W necie jest dużo informacji co i jak zrobić wystarczy
GOOGLOWAĆ :)
Teraz brudzenie:
- Zadrapania i inne rysy - gąbeczka i cieniutki pędzel oraz farba np. Humbrol 53 lub inne odcienie metaliczne
- Kurz - suchy pigment, pastele nakładamy pędzlem na sucho w celu uzyskania kurzu na całym pojeździe bądź 1 miejscu
- Błoto -
mokre - pigmenty z fixerem (można zastąpić sidoluxem(ładniej pachnie))
suche - pigment z samą wodą i na koniec delikatnie przejechać lakierem matowym.
To są 3 podstawowe
Dyskusja jest w sprawie Washa bo to nie jest rodzaj brudzenia tylko cieniowania. Do innych sposobów jest jeszcze za wcześnie (biedronka, preshadning itp.) W necie jest dużo informacji co i jak zrobić wystarczy

- Tomasz Mroczkowski
- Tomasz Mroczkowski
- Tomasz Mroczkowski
- Tomasz Mroczkowski
- Tomasz Mroczkowski