Drewniany Model karabinu

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
46lukasz

Drewniany Model karabinu

#1 Post autor: 46lukasz » 2009-09-06, 20:15

Witam wszystkich
Chciałbym was prosić o pomoc w moim modelu karabinu :-)

Obrazek Obrazek Obrazek

Chodzi mi o mechanizm strzelający :-/
Na początku miałem pomysł aby zrobić to z palca od rękawiczki (pewnie wszyscy starsi znają to z dzieciństwa :mrgreen: ) bo jest to nawet silne.Gdy była sama rurka i palec parę razy nawet przebiło mi 1 ściankę od puszki po browarze :-P .

Ale niestety pomysł nie wypalił ponieważ kulka zaplątywała się w palec zamiast wylatywać lufą :-/
najpierw powiem jak to miało działać.
OK. więc palec miał być przywiązany do lufy i z 2giej strony przyklejony do cyngla (fotka niżej)
Obrazek
Z kolei cyngiel miał być blokowany tak gdzie jest w normalnych karabinach Bolt-Action a potem ,jak widać mechanizm spustu podnosił ten cyngiel i uwalniał go.
Obrazek
Wszystko zadziałało ale niestety nie strzelał
Myślałem też nad mechanizmem sprężynowym (mam już sprężynę na dość silną)
ale kompletnie nie wiem jak to zrobić a tym bardziej od czego zacząć i właśnie w tym potrzebuje pomocy :-/

Proszę o jakieś pomysły ale musi to być tak jak ja miałem, a mianowicie że cyngiel sie blokuje w tym rowku nad spustem i mechanizm spustu go uwalnia.
Z góry bardzo dziękuje

A i tak propo to próbuję zrobić coś na kształt tego :
Obrazek

Awatar użytkownika
MeSSer

#2 Post autor: MeSSer » 2009-09-06, 21:30

Witam
Powiem tak można go zrobić ale trochę inaczej ale nie wiem czy mój pomysł by wypalił pokażę ci rysunek jak to by miało być skonstruowane ale zrobię go jutro bo dziś już nie mam czasu ale powiem szczerze że powinien wypalić.
Powiem tylko tyle że będzie to bazowało na systemie napinania kurka w Mauser 98k nie jest to skomplikowane ale lepiej to wytłumaczę na rysunku

Pozdrawiam
Masserati.

Awatar użytkownika
MeSSer

#3 Post autor: MeSSer » 2009-09-07, 14:56

A i jeszcze coś dla świadomości:
Produkowanie jakiejkolwiek BRONI w domowym zaciszu jest nielegalne, podkreślę
BRONI
Ale że za broń jest uważana rzecz która miota pociskami o sile większej niż 17J i ma gwintowaną lufę wiec nie masz się czym martwić.

Pozdrawiam.
Masserati

Awatar użytkownika
46lukasz

#4 Post autor: 46lukasz » 2009-09-07, 16:53

Dzięki za info
Hehe nie mam się czego bać bo to tylko plastikowymi kulkami będzie strzelać więc raczej nawet słabiej niż pistolety na kulki (te sprężynowe)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”