Statek żeglugi przybrzeżnej "EMILIA" MM /98 [R]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
scorpions

#16 Post autor: scorpions » 2009-09-05, 20:35

Siemanos !!

Tak:

Fragment nadbudówki rufowej , kolumna sterowa , pachołki cumownicze , góra nadbudówki i wszystko razem do kupy :mrgreen: :mrgreen:

Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ogólnie model wygląda strasznie kichowato ( co widać) , połowa części mi nie pasuje , ale sądzę iż jest to mój błąd ze względu na szpachlowanie kadłuba , co mogło spowodować pewne przesunięcia i wybrzuszenia , ale jako że nie lubię zostawiać niedokończonych histori ,pociągne relację i model do końca z jakim skutkiem - zobaczymy gdyż nie wkładam już w to tyle serca co na początku ( aczkolwiek próbuje się nieco starać) . Jak już mówiłem w następnym statku ( BATORY jeżeli się ukaże) nie będę już stosował technik pianki i szpachli , gdyż trzeba się na tym znać , nie jest to takie proste jakby się wydawało.
pzdr

Awatar użytkownika
Piterski

#17 Post autor: Piterski » 2009-09-07, 08:51

No nawet trochę za bardzo sobie odpuściłeś. Słupki z tyłu brzydko powyginane, brak zielonej linii wodnej. Myślałem, że czekasz z jej malowaniem aż kadłub wyschnie ale widzę, że już montujesz nadbudówki. Przyłóż się bardziej do tego modelu bo to co tu się nauczysz przyda Ci się w Batorym. Ja rozumiem twoja frustrację bo sam nierzadko ostatnio to przechodzę. Nie ma jednak lekko i tylko konsekwentne starania by wykonać model jak najlepiej mogą zaowocować w miarę dobrym rezultatem. Wiem, że i tak na koniec nie jest się z siebie zadowolonym. Trzeba jednak dokładać wszelkich starań. Wtedy ta włożona praca nie idzie na marne i wcześniej czy później zaowocuje. Bynajmniej ja się tak podtrzymuje na duchu :lol:

Awatar użytkownika
scorpions

#18 Post autor: scorpions » 2009-09-07, 11:10

No więc tak !

- Kadłub już wysechł , więc montuje nadbudówki.
- Słupki niestety krzywe , gdyż musiałem naciągnąć boczne ścianki , aby doszły do pokładu i niestety sie pokrzywiły
- Zielonej lini wodnej nie ma , gdyż została zamalowana , a ciężko było by mi ją odtworzyć.

Większość błędów i niedokładności , które widać wynikają z mojej winy , a dokładniej z piankowania i szpachlowania , w niektórych miejscach kadłub jest za wysoki bądź za szeroki i oryginalne części już nie pasują. Doszedłem do , chyba , mostku kapitana i tam już wyszła kompletna kicha , aż wstydzę się pokazywać , tak więc przepraszam wszystkich ale relacja jak i budowa okrętu zostaje WSTRZYMANA , gdyż nie wytrzymuje już nerwowo. Kupię sobie jeszcze jeden egzemplarz i za jakiś czas skleje w standardzie , bez żadnych kombinacji. Przy batorym nie będę już wykazywał się żadnymi innowacjami bo generalnie nie ma to sensu. Tak wię jeszcze raz sorry , ale wracam do kółek , bo to chyba wychodzi mi znacznie lepiej :mrgreen: . Wezmę się np. za to :

Obrazek

Emilia na dzień dzisiejszy wygląda tak:

Obrazek Obrazek Obrazek

Jeżeli ktoś chce to mogę mu ją podarować , aby sobie dokończył , a jeśli nie to wędruje na półkę gdzie doczeka swoich dni :mrgreen:
pzdr.

P.S. Prośba do Administratora o zamknięcie tematu.

Awatar użytkownika
Piterski

#19 Post autor: Piterski » 2009-09-09, 14:39

Szkoda że go nie kończysz ale powiedz mi czemu białe okna retuszujesz czarna farbą?

Awatar użytkownika
scorpions

#20 Post autor: scorpions » 2009-09-09, 15:57

Piterski pisze:Szkoda że go nie kończysz
No też żałuję , ale nie ma to większego sensu , gdyż efekt końcowy nie byłby w pełni zadowalający , tak jak mówiłem może kiedys skleje ja w standardzie.
Piterski pisze:czemu białe okna retuszujesz czarna farbą
To tak , żeby imitowało uszczelki okienne , albo cos w tym stylu.

P.S. Dzieki za zainteresowanie.

Awatar użytkownika
Piterski

#21 Post autor: Piterski » 2009-09-10, 07:54

scorpions pisze:To tak , żeby imitowało uszczelki okienne , albo coś w tym stylu.

Mogę się mylić ale ja generalnie nie widziałem na statkach uszczelek. Szyba jest gruba i siedzi jak gdyby ściśnięta ściankami. Tyle co zaobserwowałem na promie i tramwaju wodnym.
scorpions pisze:może kiedys skleje ja w standardzie.
Tym bardziej przydało by Ci się teraz ja skończyć by wyłapać różne babole.

Awatar użytkownika
scorpions

#22 Post autor: scorpions » 2009-09-10, 08:44

Piterski pisze:Mogę się mylić ale ja generalnie nie widziałem na statkach uszczelek
No ja na takim ministatku byłem kilka dni temu , ale kurczę nie popatrzyłem czy są uszczelki :mrgreen: więc przyznam Ci rację i w ewentualnym następnym statku retusz będzie po kolor.
Piterski pisze:Tym bardziej przydało by Ci się teraz ja skończyć by wyłapać różne babole
Być może , ale jak mówiłem dużo części mi nie pasuje ze wzgledu na "zdeformowany" przeze mnie kadłub , wydawało mi się , że piankowanie i szpachlowanie to nic trudnego , a się okazało , że jednak trzeba sie na tym znać , po prostu kadłub wyszedł mi za szeroki i za długi , co rzutuje na ogólny wygląd , po za tym końcowy efekt nie byłby zadowalający, więc i tak model wylądowałby w szafie ( gdzie stacjonuje teraz , bo szkoda mi go wyrzucić) , więc szkoda nerwów i czasu.
pzdr.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”