Jak zrobić Dioramę (Samodzielnie)
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Jak zrobić Dioramę (Samodzielnie)
Witam mam taki problem sklejam auto z kartonu w skali 1:50 i kompletnie nie weim jak zrobić do niego dioramę.Jeśli ktoś się zna jak można wykonać taką dioramę był bym wdzięczny.
- Tomasz Mroczkowski
-Miałeś na myśli parking czy drogę ?Parking może?
-Dobry pomysł z tą nawierzchnią (drogi,parkingu) chyba taką zrobię.Lecz miałem na myśli dioramę terenową ponieważ modelem jest samochód wojskowy.
Jak przykurzyć ?Jak zrobić mokrą nawierzchnie sidoluksem?potem możesz przykurzyć, ewentualnie sidoluxem zrobić mokrą nawierzchnie
Dzięki że odpisałeś.
- Tomasz Mroczkowski
No to fajnie że wspomniałeś...noutilus pisze:Lecz miałem na myśli dioramę terenową ponieważ modelem jest samochód wojskowy.
Pigmentami, pastelami itp.noutilus pisze:Jak przykurzyć ?
Sido to lakier świecący więc malując daje efekt mokrej nawierzchni.noutilus pisze:Jak zrobić mokrą nawierzchnie sidoluksem?
A jeśli chcesz zrobić teren błotnisty itp. to musisz zaopatrzyć się w gips i gładź szpachlową...
Zrobię drogę z mokrą nawierzchnią i dam link do relacji.Lecz nie mam papieru ściernego 1200 a byłem w 2 sklepach gdzie też nie mieli dla tego też zrobiłem drogę z papy budowlanej która też bardzo dobrze emituje drogę.Lecz jak pierwszy raz pomalowałem to na farbie zrobiły się brązowe odpryski.Czekam jak wyschnie i pomaluje jeszcze raz, zobaczę co wtedy się stanie.Jak odpryski pojawia się jeszcze raz to wtedy wytnę nowy arkusz papy budowlanej i przykleję taśmę izolacyjną białą lub wytnę pasy z białej tektury a potem nakleję taśmą dwustronną.
Jak już to papa może IMITOWAĆ nawierzchnię, emitować można np. zanieczyszczenia. Papa może być sama w sobie tłusta i istnieje prawdopodobieństwo, że farba " nie złapie ", z tymi naklejanymi pasami z papiery saj sobie spokój, a jak nie ma papieru 1200 to weź 1000 nie będzie praktycznie żadnej różnicy.
No tak ale w obecnej chwili w tych dwóch sklepach budowlanych co się pytałem to nie mając papieru 1200 ani 1000 mają tylko papier ścierny bardzo ziarnisty.Ale mniejsza z tym ponieważ.Pomalowałem pasy na papie i powstały odpryski tak jak pisałem wyżej lecz za drugim razem odpryski znikną i wszystko będzie ok.A jeśli to się nie uda to wtedy kupie papier ścierny.
- Tomasz Mroczkowski
Zobaczę...Narazie przetestuję papę a potem papier ścierny.
Edit:1 września 2009
Udało się.Zrobiłem drogę z papy a tu link z relacją modelu oraz dioramą:
Aligator PVS + Diorama
Edit:1 września 2009
Udało się.Zrobiłem drogę z papy a tu link z relacją modelu oraz dioramą:
Aligator PVS + Diorama