Polonez Poltruck Policja [R] Modelik
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Zgadzam się w 100% tak jest faktycznie , ale jak juz wspominałem nie udało mi się wpasować w tą boczną "wyrwę" zawiasów , przez to że dach troche krzywo mi się przykleił , a że uparłem się na otwierane drzwi , no to zrobiłem tak jak zrobiłem. Ja raczej wychodzę z założenia , że taki model powinien przypominać oryginał , a nie być mu w 100% wierny w każdym nawet najmniejszym szczególe ,aczkolwiek powinien przypominać oryginał stosunkowo wiernie , ale uważam , że jeżeli modelarz dołoży trochę swojej fantazji , niekoniecznie zgodnej z tym co było w realu to chyba nic się nie stanie. Oczywiście mówię o fantazji niejako uzasadnionej czyli w wypadku tych drzwi zamiast do góry otwierają się na bok czyli nie ma w nich nic co by w realu nie mogło występować ( chodzi mi o to iż w realu mogłyby sie otwierać na bok ale zrobili inaczej)Ceva pisze:to w tym typie nadbudówki wszystkie drzwi otwierają się do góry
P.S. Tak czy siak w planach mam zrobienie jeszcze tylko dwóch modeli tego autora - słynny już fiat 125 ( oczywiście z pewnymi przeróbkami i tu liczę Ceva na twoją pomoc) i ATF dingo - 1 , a później nie tykam się opracowań pana A.M.
pzdr.
ale zobacz ile doświadczenia zbierasz przy tych modelachscorpions pisze: Tak czy siak w planach mam zrobienie jeszcze tylko dwóch modeli tego autora - słynny już fiat 125 ( oczywiście z pewnymi przeróbkami i tu liczę Ceva na twoją pomoc) i ATF dingo - 1 , a później nie tykam się opracowań pana A.M.
pzdr.

pozdrawiam
Witam wszystkich w przedostatnim odcinku tejże relacji.
Dorobiłem brakujące pierdółki , takie jak listwy , kierunkowskazy , lusterka itp.
W ten sposób budowa poldka dobiegła końca , załączam trzy fotki rzutu na całość , a galerię końcową zrobię jutro w dzień. Ogólnie model wyszedł średnio - jak zwykle trochę z mojej winy a trochę z winy autora (w proporcjach 30% do 70%
) ale mnie się podoba
pzdr.

Dorobiłem brakujące pierdółki , takie jak listwy , kierunkowskazy , lusterka itp.
W ten sposób budowa poldka dobiegła końca , załączam trzy fotki rzutu na całość , a galerię końcową zrobię jutro w dzień. Ogólnie model wyszedł średnio - jak zwykle trochę z mojej winy a trochę z winy autora (w proporcjach 30% do 70%

pzdr.

O kurczę , dobrze że to zauważyłeś , miałem go zamaskować i zapomniałembelfast pisze:pytanko mam: bo dopatrzyłem się na zdjęciach że z jednej strony jest wycięty otwór a czemu z drugiej nie

Tego to niewiem , ale sądze że jest to coś w rodzaju klamki od klap , być może powinno coś tam być jeszcze , ale w wycinance nic nie znalazłem.belfast pisze:i do czego on ma służyć
Siemanos !!
W ostatnim rozdziale z budowy poloneza przedstawię to co najważniejsze i to na co chyba wszyscy czekają , a więc galerię końcową.
Kilka słów wyjaśnienia:
- Boczne drzwi otwierają się na bok , a powinny do góry , dlatego iż ciężko mi było wpasować zawias między drzwi a dach , być z może dlatego iż dach skleił mi się z wręgą trochę krzywo.
- Kogut , ten duży , jest całkowicie mojego pomysłu , mimo iż w realu był inny , dlatego że ten z wycinanki mi się nie podobał.
- Szperacze na dachu również są mojego autorstwa aby przykryć ślady po szpachli.
- Pasek łączący przód karoseri z tylną zabudową jest czarny , a to dlatego iż wycinankowy mi nie chciał pasować w związku z czym zrobiłem to zupełnie inaczej ( opis w relacji )
- Gdzieniegdzie widać wymęczony papier , a to dlatego że opracowanie do najlepszych nie należy , i było dużo przymierzania.
No to tyle gadania , tera fotki:

Zdjęcia oczywiście robione w MAKRO
Pzdr.
W ostatnim rozdziale z budowy poloneza przedstawię to co najważniejsze i to na co chyba wszyscy czekają , a więc galerię końcową.
Kilka słów wyjaśnienia:
- Boczne drzwi otwierają się na bok , a powinny do góry , dlatego iż ciężko mi było wpasować zawias między drzwi a dach , być z może dlatego iż dach skleił mi się z wręgą trochę krzywo.
- Kogut , ten duży , jest całkowicie mojego pomysłu , mimo iż w realu był inny , dlatego że ten z wycinanki mi się nie podobał.
- Szperacze na dachu również są mojego autorstwa aby przykryć ślady po szpachli.
- Pasek łączący przód karoseri z tylną zabudową jest czarny , a to dlatego iż wycinankowy mi nie chciał pasować w związku z czym zrobiłem to zupełnie inaczej ( opis w relacji )
- Gdzieniegdzie widać wymęczony papier , a to dlatego że opracowanie do najlepszych nie należy , i było dużo przymierzania.
No to tyle gadania , tera fotki:

Zdjęcia oczywiście robione w MAKRO
Pzdr.
- Grzegorz11