[Warsztat]Projekt własnego modelu i scalanie
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Niestety Miacholl nie mam skanera aby zrobić skany.Prace posunęły się niewiele do przodu a mianowicie zrobiłem dźwignię którą reguluje się samolot w górę i w dół oraz stery w kabinie które jeszcze schną i które jutro zamontuję.Więc kabina już prawie gotowa.Wszytko zostało pomalowane humbrolem i ładniej wygląda.Po zakończeniu kabiny pilota zabieram się za kabinę pasażera która jest mniej obszerna i będzie mniej elementów.Z powodu czasu który mam ograniczony niewiele robię ale zawsze coś idzie do przodu w weekend jak nie przyjdzie mi model z Allegro to może zrobię dużo więcej bo będę miał wolne aż 2 dni (dla mnie to dużo).Wiem nie wygląda to może najlepiej ponieważ siedzenie i stery i cała reszta powinna być obniżona ale ja trochę pokombinowałem i je pod wyżyłem natomiast wskaźniki paliwa,szybkości itp. zostawiłem już niżej bo nie chciało mi się ich już podwyższać a na to stracił bym czas a u mnie czas to pieniądz.Więc niech tak zostanie.Idąc dalej siedzenie nie powinno być takie proste tylko w klapnięte tak jak mają to auta rajdowe ale to też zajęło by mi więcej czasu więc wygląda jak wygląda a tu parę zdjęć:

również się przyłączamRadzio65 pisze:Misiek, brawo za kreatywność.

Misiek (tak już się przyzwyczaiłem więc będę tak pisał, chyba że Ci to przeszkadzanoutilus pisze:Z powodu czasu który mam ograniczony niewiele robię ale zawsze coś idzie do przodu w weekend jak nie przyjdzie mi model z Allegro to może zrobię dużo więcej bo będę miał wolne aż 2 dni (dla mnie to dużo).Wiem nie wygląda to może najlepiej ponieważ siedzenie i stery i cała reszta powinna być obniżona ale ja trochę pokombinowałem i je pod wyżyłem natomiast wskaźniki paliwa,szybkości itp. zostawiłem już niżej bo nie chciało mi się ich już podwyższać a na to stracił bym czas a u mnie czas to pieniądz.Więc niech tak zostanie.Idąc dalej siedzenie nie powinno być takie proste tylko w klapnięte tak jak mają to auta rajdowe ale to też zajęło by mi więcej czasu więc

a co do tego kombinowania to kombinuj ale staraj się robić jak najdokładniej

pozdrawiam
Belfast ja o tym wiem bardzo dobrze bo już kiedyś się na tym przejechałem robiąc model niedokładnie ,zrobiłem dużo pomyłek oraz części klejone posiadały albo za mało kleju i się odklejały albo za dużo więc teraz po pracy prawie nic nie robię bo nie chcę niczego spaprać ale natomiast weekend mam wolny i to mnie pociesza.
Miacholl postaram się i wyśle na e-maila jeśli ci to odpowiada.A projekt wiem że jest niedokładny ale ja plan mniej więcej znam ponieważ sam go rysowałem.Ale dla ciebie może być nieczytelny.A jutro dodam zdjęcie całej kabiny gotowej.
Miacholl postaram się i wyśle na e-maila jeśli ci to odpowiada.A projekt wiem że jest niedokładny ale ja plan mniej więcej znam ponieważ sam go rysowałem.Ale dla ciebie może być nieczytelny.A jutro dodam zdjęcie całej kabiny gotowej.
wiesz mnie nie chodzi o to żeby Cie z modelu rozliczać bo każdy się musi uczyć i każdy ma prawo popełniać błędy
ale mówię o tym że .. jakbyś troszkę więcej uwagi poświęcił swojemu modelowi to mógłbyś naprawdę nie wielkim wysiłkiem i czasem go lekko upiększyć np. robiąc wypukłe te zegary albo dorabiając pasy, nawet prowizoryczne
pamiętaj że robiąc sam model od podstaw musisz wszystko przemyśleć co i jak wykonać bo nie masz nigdzie narysowanych części (np. właśnie tych zegarów, więc musisz je stworzyć)

Wiem,o tym że mógł bym lepiej ale model od podstaw jest trudniejszy więc nawet wykonanie pasów czy zegarów nie jest łatwe więc narazie robię go dokładnie ale bez żadnych tam upiększeń rożnych rzeczy ale jak przyjdzie czas skończę ten model oraz model który przyjdzie wnet z allegro.pl to chętnie wezmę się za tuning,renowacje mojego modelu.Natomiast dopiero teraz dostrzegam braki w moim przyborniku więc jak kupię potrzebne mi przyrządy to praca będzie szła dużo lepiej.
Gałkę zrobię.Nawet widziałem na stronie (własna strona tad'a) w poradniku modelarskim jak zrobić takie uchwyty.Więc tylko przeczytać jak to robić i potem wykonać z materiału.A dziś zdjęcia skończonej kabiny oczywiście zmieni się jeszcze jak to dam gałkę ale nie będę robił zdjęć tych gałek więc kabina pilota skończona teraz czeka na mnie kabina pasażerska jutro i w niedzielę mam czas wolny to jak uda mi się ją skończyć to od razu zabiorę się za przód samolotu i śmigło albo za skrzydła i tylne wachlarze.Natomiast temat kabiny pilota uważam za zamknięty.Dodaję kilka zdjęć i żegnam się do następnej relacji.Przed wysłaniem tego postu przeczytałem poradnik tad'a a w nim pisze że trzeba użyć wikolu a ja nie mam ale to nic straconego ponieważ mogę spróbować zrobić gałkę z kleju szewskiego i zobaczę jaki będzie efekt.Powinien być ten sam bo wikol jak schnie to na biało,a szewski schnie na przezroczysto i tak jak wikol można go formować.Zobaczymy!

Wikol inaczej się zachowuje przed zastygnięciem niż szewski, czy butapren, trudno będzie uformować kulkę. Kup w kiosku czy innym sklepie z farbami/klejami jakiś wikol - tubka kosztuje ok. 2 zł.noutilus pisze:Powinien być ten sam bo wikol jak schnie to na biało,a szewski schnie na przezroczysto i tak jak wikol można go formować.
Zrobiłem już gałkę.Wykonałem ją z wykałaczki a na sam czubek oszlifowałem trochę większą wykałaczkę od gałki i wszytko jest w porządku.Natomiast dziś mam zamiar zrobić tylną kabinę ale nie wiem czy zdołam bo przyjadą do mnie goście a jutro rodzice zabierają mnie na wycieczkę.Mam nadzieję że przez te 2 dni kabina będzie skończona.
Skończyłem w dwa dni tylną kabinę pasażerską.Wygląda tak jak przednia tylko bez,sterów gałek i innch homologacji kture posiada pilot.W kabinie pasarzesrkiej dodałem tylko jedną dźwignię ponieważ bez dźwigni kabina wygladała smutno, opustoszało.Idąc dalej temat kabiny pasarzerskiej oraz tylniej uważam za zamknięty.Należy tam wprowadić tylko niewielkie poprawki ale nie bede zdawał z tego następnych relacji.A teraz zamierzam zabrać się za następny etap czyli przód samolotu.W tym dziale zatrzymam się raczej na długo ponieważ będę musiał wykonać śmigło oraz zrobić na nie niewielki spad.Śmigło wykonam raczej z blachy bo będzie wyglądało lepiej lub też pojawia się opcja wykonania śmigieł z dektury i pomalowania czarnym humbrolem metalicznym.Daję tu jeszcze zdjęcia obydwóch kabin pilota,pasażera: