[Warsztat]Projekt własnego modelu i scalanie
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Dzięki ostoja.
Tad to będzie zwykły model makieta.Ale nie wiem dokończa czy taki samolot nie istnieje przypadkiem.Jak złoże to zobaczycie może wy będziecie wiedzieć czy istnieje a budę Reksia ci zaprojektuje tylko w jakiej skali 1:1.Aha i jakie ona ma wymiary w 1:1,bo nie wiem.Narazie próbuje złożyć kabinę a zdjęcie nadeśle jutro.
I nie czepiajcie się tak bo to mój pierwszy zaprojektowany model
Tad to będzie zwykły model makieta.Ale nie wiem dokończa czy taki samolot nie istnieje przypadkiem.Jak złoże to zobaczycie może wy będziecie wiedzieć czy istnieje a budę Reksia ci zaprojektuje tylko w jakiej skali 1:1.Aha i jakie ona ma wymiary w 1:1,bo nie wiem.Narazie próbuje złożyć kabinę a zdjęcie nadeśle jutro.
I nie czepiajcie się tak bo to mój pierwszy zaprojektowany model
Ja bym trochę popracował nad rysunkiem technicznym i oznaczeniami na nim, zbyt nieczytelny i za dużo naćkane, np: jeśli masz wymiar jednego statecznika poziomego to drugi jeśli jest taki sam to nie potrzeba oznaczać wymiarów (rysunek to takie skrzywienie i hobby i studia z nim związane). W necie można łatwo znaleźć poradniki jak i co rysować (a zwłaszcza przekroje i liczbę rzutów). Powodzenia życzę i czy nie łatwiej jest coś z czegoś przerysować niż projektować od podstaw jeśli nie ma się doświadczenia. Może kup sobie jakiś prosty samolot plastikowy, szybko sklej i przerysuj na papier tworząc plan.
Uznałem to za prawdę wtedy gdy Tad napisał o tym że mógł by ode mnie kupić plan.
A ostatnio nie mam czasu więc nic prawie nie idzie do przodu (praca,praca,praca!)Ale jednak coś udało się zrobić a mianowicie zrobiłem stery i prawie całą kabinę.
PS:Miacholl mam pytanie czy ty rysujesz projekty ,ponieważ znalazłeś błędy w moim planie
A ostatnio nie mam czasu więc nic prawie nie idzie do przodu (praca,praca,praca!)Ale jednak coś udało się zrobić a mianowicie zrobiłem stery i prawie całą kabinę.
PS:Miacholl mam pytanie czy ty rysujesz projekty ,ponieważ znalazłeś błędy w moim planie
witaj
pozdrawiam
[/quote]

staraj się na poparcie wykonanej pracy wstawiać jakieś zdjęcia to będziesz mógł liczyć na więcej pomocynoutilus pisze:Uznałem to za prawdę wtedy gdy Tad napisał o tym że mógł by ode mnie kupić plan.

pozdrawiam
[/quote]
noutilus, te błędy to brak elementarza rysunku technicznego. Nie miałeś czegoś takiego na "technice" w podstawówce? Wymiarowanie, rzutowanie, przekroje? Polecam lekturę "Rysunek techniczny maszynowy" T. Dobrzański - ciekawe rzeczy tam są napisane, na pewno w życiu Ci się to przyda jeśli chcesz iść w stronę "techniczną".
Dzięki.Kroolo.Ale w podstawówce nas o tym nie uczyli bo babka od techniki kazała nam szyć piórniki :d.A gościu co uczy nas w gimnazjum jest pieprznięty i śpiewa na lekcjach i czasem coś tylko rysujemy ale teraz niestety będę musiał zawiesić pracę bo kupuję latarnie morką z GPM'a w końcu muszę też zabrać się za prawdziwe kartonów-ki a nie tylko te ściągane z neta.Ale będę też coś robił po troszku.
Belfast:A na zdjęcie się doczekasz a na razie to tyle ile uwdiziałeś ponieważ pracuję od 6:00 do 17:00 więc po pracy jestem, zmęczony a zmęczenie niesie za sobą konsekwencje złego i nieprecyzyjnego sklejania więc tylko w weekend mogę coś podłubać w tym soboty są też zajęte pracą.Ale wnet zamierzam rzucić prace i zrobić sobie jeszcze z tydzień wolnego przed szkołą.
Belfast:A na zdjęcie się doczekasz a na razie to tyle ile uwdiziałeś ponieważ pracuję od 6:00 do 17:00 więc po pracy jestem, zmęczony a zmęczenie niesie za sobą konsekwencje złego i nieprecyzyjnego sklejania więc tylko w weekend mogę coś podłubać w tym soboty są też zajęte pracą.Ale wnet zamierzam rzucić prace i zrobić sobie jeszcze z tydzień wolnego przed szkołą.