Renowacja "Halnego"

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
arqs

Renowacja "Halnego"

#1 Post autor: arqs » 2009-07-09, 17:09

W końcu zabrałem się na powrót za model Halnego, który stał u mnie w domu na szafie od niepamiętnych czasów. Wreszcie dojrzałem do tego aby go odświeżyć. Tak wyglądał Halny zanim się wziąłem za jego renowację:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wszystko co się dało zerwałem przy użyciu nożyka. Został mi sam szkielet i oddzielnie leżące części. Kadłub postanowiłem zrobić metodą pianki i szpachlówki. Ponieważ to mój pierwszy raz więc efekty nie są rewelacyjne. Efekt pierwszego piankowania jest taki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Być może poprawiłbym pewne miejsca dając nową piankę, ale przez swoją nieumiejętność (tak mi się wydaje) zatkałem całą rurkę którą dozowano piankę, bez niej nie mogę już nic więcej zrobić. Ponieważ nie chce mi się szukać nowej rurki, użyję po prostu jakiejś mocniejszej szpachli na te większe dziury i może pójdzie.
Jeśli uważacie inaczej, napiszcie, będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
r-t

#2 Post autor: r-t » 2009-07-09, 17:18

Poczekaj aż pianka zaschnie i wydłub ją długim wkrętem do drewna, gwoździem albo czymkolwiek :-P

BTW u mnie w modelarskim leży sobie jeden nie tknięty Halny za 8 złociszy 8-)

Awatar użytkownika
arqs

#3 Post autor: arqs » 2009-07-17, 13:29

Udało mi się pokryć kadłub statku szpachlą akrylową. Po położeniu pierwszej głównej warstwy i po oszlifowaniu, nakładałem jeszcze kilka razy szpachlę ale już tylko wypełniając ubytki, których było coraz mniej. Robiłem to pierwszy raz a nie mogłem nigdzie znaleźć żadnych porad jak to robić, więc zdałem się na instynkt modelarza ;-) i zrobiłem jak uważam. Owszem, wszystko nie jest idealnie równe (gdzieniegdzie są jeszcze małe dziurki) ale jestem przekonany w 90% że ideału pewnie nie osiągnę, a przynajmniej przy swoich początkowym doświadczeniu szpachlowania. Dlatego też zamieszczam zdjęcia pokazujące efekt moich prac i zabieram się do malowania. :mrgreen:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

P.s. góra jest oczywiście nierówna bo i tak będzie pokład, który wszystko dobrze kryje, sprawdzałem. ;-)

Awatar użytkownika
Piterski

#4 Post autor: Piterski » 2009-07-24, 12:37

Szlifuj papierem naklejonym na równy klocek drewna bo jeśli oko mnie nie myli to masz wklęśnięcia na dnie czyli krowie zebra (przedostatnie zdjęcie).

Awatar użytkownika
arqs

#5 Post autor: arqs » 2009-07-24, 14:19

Ja nie widzę nic szczególnie nierównego. Jeśli już to może w dwóch miejscach jest górka w miejscu wręg i to wszystko, ale chyba tego nie jestem w stanie zlikwidować. Zdobyłem się jednak na to żeby nałożyć jeszcze jedną warstwę szpachli i większość dziur już zniknęła, teraz jeśli są to już naprawdę nieznaczne, niewyczuwalne palcami a dostrzegalne przy głębszym wejrzeniu.

Proszę o poradę w sprawie malowania. Jak mam się do tego zabrać? Wypadałoby chyba zaznaczyć równy poziom malowania. Próbowałem ołówkiem na podwyższeniu zaznaczać równy poziom na określonej wysokości, ale jak patrzę z boku, to wydaje się, że z przodu ten poziom spada (wprawdzie to pewnie tylko jakieś złudzenie optyczne) i nie wiem jak ma dokładnie być to wszystko wykonane. Proszę, pomóżcie.

Awatar użytkownika
Piterski

#6 Post autor: Piterski » 2009-07-24, 14:43

Pomaluj całość szarym podkładem w spreju, raz ze wyjdą wszystkie nierówności a dwa czerwona będzie lepiej kryła.

Awatar użytkownika
arqs

#7 Post autor: arqs » 2009-07-26, 22:12

"Wyjdą" tzn. znikną? Co to jest szary podkład w spreju, ile kosztuje i gdzie go można zdobyć?

Awatar użytkownika
tofiki

#8 Post autor: tofiki » 2009-07-27, 07:24

W sklepie z farbami smochodowymi kup podkład w spreju jest szary

szukaj właścnie tego kosztuje ok 15 złhttp://www.swistak.pl/a3150974,Boll-Pod ... 00-ml.html#
wyjdą ci wszystkie nierówności.
Ostatnio zmieniony 2009-07-29, 08:14 przez tofiki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Piterski

#9 Post autor: Piterski » 2009-07-27, 08:15

arqs pisze:"Wyjdą" tzn. znikną?
Nie nie znikną, a wręcz się uwydatnią. Pozwoli Ci to je zlikwidować i uniknąć stresu po malowaniu dna czerwona farbą. resztę dopowiedział Tofiki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”