[R] Model początkującego...
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
R-T - na absolutny początek wśród samolotów wybrałbym (z dostępnych rzeczy) np.:
Fokkera E.V
Jaka-3
Jaka-52
Macchi C.202
MD-450 Ouragana
Me-163 Kometa
Miga-17
I-180
SAI-403
Lima-5
Hawkera Tempesta
- czyli proste (niekoniecznie zgodne z oryginałami), tanie (poza Ouraganem) i ciekawe. Twój "Hien" byłby wart polecenia, gdyby nie te niedopasowania i stary papier - ale Ty radzisz sobie dzielnie! Dwupłatowiec to dopiero na trzeci model w karierze. Owszem - można i na pierwszy jeśli ktoś wykaże się starannością i będzie kleił powoli, ale te cechy przychodzą dopiero z praktyką.
Pozdrawiam
TAD
Fokkera E.V
Jaka-3
Jaka-52
Macchi C.202
MD-450 Ouragana
Me-163 Kometa
Miga-17
I-180
SAI-403
Lima-5
Hawkera Tempesta
- czyli proste (niekoniecznie zgodne z oryginałami), tanie (poza Ouraganem) i ciekawe. Twój "Hien" byłby wart polecenia, gdyby nie te niedopasowania i stary papier - ale Ty radzisz sobie dzielnie! Dwupłatowiec to dopiero na trzeci model w karierze. Owszem - można i na pierwszy jeśli ktoś wykaże się starannością i będzie kleił powoli, ale te cechy przychodzą dopiero z praktyką.
Pozdrawiam
TAD
Mała aktualizacja co udało mi się zdziałać od wczoraj. Budowę zaczołem od d... ogona strony
wyciołem ostatni segmęt poszycia, odpowiednią wręgę, stateczniki pionowy i poziomy, dźwigar, owiewkę? kółka ogonowego. Zaczołem formować papier, dokleiłem do do poszycia hymmm jakby to nazwać kawałki żeberek tj. krawędzie natarcia, narazie tyle udało mi się zdziałać

Witam, skończyłem jaczka, ale go nie pokaże bo nie wyszedł. Model ten jest pomyłką :-/ jedne elemęty poszycia za duże, drugie za małe, nie symetryczne, a skrzydła to śmiech na sali. Nie chciałem z początku ingerować w to co narysował autor a później było za późno... C'est la vie ! Teraz chcę poświęcić czas na muchę, trochę to mi zajmie gdyż chcę zmajstrować ruchome lotki, ster kierunku i wyskości, hamulce areodynamiczne i kokpit trochę zwaloryzować. Zadanie ambitne jak dla mnie bo stawiam pierwsze kroczki w kartonie jak wiadomo
Wielbłąd będzie po muszcze
Pozdrawiam, i dziękuję za udzielone do tej pory rady