Stary model kartonowy
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Stary model kartonowy
Mam pytanie do zaawansowanych modelarzy.
Posiadam stary kartonowy model statku w części już sklejony. Jak mam postapić aby jakoś odświeżyć ten model, aby stał się bardziej gładki i miał żywsze kolory? Czy wystarczy pomalować wszystko farbami (jeśli tak to jakimi najlepiej)? Czy może użyć jakiejś szpachlówki, drobnej warstwy? Co zrobić z lekko nierówno sklejonym kadłubem statku (niektóre części zachodzą na siebie a gdzieniegdzie są małe szpary)?
Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Posiadam stary kartonowy model statku w części już sklejony. Jak mam postapić aby jakoś odświeżyć ten model, aby stał się bardziej gładki i miał żywsze kolory? Czy wystarczy pomalować wszystko farbami (jeśli tak to jakimi najlepiej)? Czy może użyć jakiejś szpachlówki, drobnej warstwy? Co zrobić z lekko nierówno sklejonym kadłubem statku (niektóre części zachodzą na siebie a gdzieniegdzie są małe szpary)?
Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Miałem zrobić zdjęcia tego swojego modelu ale posłużę się już zdjęciami już zamieszczonymi, bo zorientowałem się, że ktoś ostatnio zaczął relację z tym właśnie modelem. Oto ten link:
http://www.sklejmy.com/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
mój statek wygląda dokładnie tak samo, tyle że nie był wcale lakierowany ani malowany. Postęp w sklejaniu jest taki sam jak w tej relacji. Przypomnę, że chodzi mi głównie o to, żeby zlikwidować dziury w kadłubie, żeby powierzchnia modelu była gładka i kolory były żywsze.
Jeśli problem jest bardziej złożony można napisać do mnie na gg.
Dziękuję.
http://www.sklejmy.com/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
mój statek wygląda dokładnie tak samo, tyle że nie był wcale lakierowany ani malowany. Postęp w sklejaniu jest taki sam jak w tej relacji. Przypomnę, że chodzi mi głównie o to, żeby zlikwidować dziury w kadłubie, żeby powierzchnia modelu była gładka i kolory były żywsze.
Jeśli problem jest bardziej złożony można napisać do mnie na gg.
Dziękuję.
-
arqs, mi się wydaje że jedyny sposób na odświeżenie starego papieru to malowanie. Radził bym jednak przed tym zabiegiem czymś utwardzi papier i potem wyszlifować aby uzyskać gładką i równą powierzchnię. Na szpary dobra będzie szpachla. Więc w sumie chcąc uzyska dobry efekt dużo roboty przed tobą
.
Pozdro!

Pozdro!