Jakie farby

Poznajemy nowe techniki modelaowania, sklejania...

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
mikser

Jakie farby

#1 Post autor: mikser » 2009-06-26, 07:57

Witam:)

Jakich najlepiej używać farb przy zastosowaniu aerografu.
Akryle czy emalie??

Awatar użytkownika
markozx

#2 Post autor: markozx » 2009-06-26, 12:53

Ja używam i jednych i drugich. Jeśli chodzi o marki to głównie Pactra a z emali humbrol. Czasami używam zarówno akryli jak i emali Model Master i farb Tamiya.
Pewnie ile osób się po mnie wypowie pewnie tyle będzie zdań. Jednym będą pactry za szybko wysychały dla innych w humbrolach będzie zbyt gruboziarnisty pigment żeby malować aero. Jeszcze inni napiszą, że jeśli akryle to tylko Vallejo.
Reasumując musisz sam spróbować i wybrać czym ci się będzie malowało najlepiej. Jednak niezależnie od rodzaju użytej farby najważniejsze wydaje mi się, że jest dobranie odpowiedniego rozcieńczenia farby, jak w to trafisz to będzie się dobrze malowało zarówno emalią jak i akrylem.
Pozdrawiam.

grzegorz75

Re: Jakie farby

#3 Post autor: grzegorz75 » 2009-06-26, 20:54

mikser pisze:Jakich najlepiej używać farb przy zastosowaniu aerografu.
Akryle czy emalie??
I jedne i drugie są dobre , z mojego doświadczenia , skłaniam się jednak do używania akryli . Emalie humbrol mimo, że bardzo poularne , są jednak według mojej oceny najgorszymi . W przypadku farbek matowych i półmatowych , malowanie dużych i płaskich powierzchni nie nastręcza trudności , tak przy malowaniu brył , konstrukcji o skomplikowanych kształtach , z zakamarkami może pszyspożyć trochę problemu - mogą powstawać babole w postaci drobnego "meszku" ,w którego usunięcie trzeba włożyć sporo pracy . Akryle zacząłem stosować .... samochodowe i takich docelowo będę używał tylko i wyłącznie w przyszłości . Model który buduję jest ostatnim modelem w którym używałem emalii . Nie sugeruję by używać samochodowych w niedużych modelach , bo nie ma takiej potrzeby , ja muszę , bo model narażony jest na ciągłe merdanie , macanie itp . Wystarczą producenci farb modelarskich . Pactrę uważam za farby najgorszej jakości z akryli . Swój wywód podpieram oczywiście dowodem , by nie być gołosłownym . Kadłub malowany z zewnątrz akrylami , reszta humbrolami , Póki co , jakoś ujdzie .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sugeruję jednak używania do wszelakich modeli farb podkładowych samochodowych akrylowych firmy "motip" , duży wydajny spray z super kryjącym primerem w kilku kolorach , szybkoschnący , do plastiku , metalu itp za relatywnie mniejsze pieniądze , niż primery wiodących firm modelarskich . Bardzo dobrze się szlifuje i kłaść można na niego każdy rodzaj farbek modelarskich .

Amen .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki Modelarskie”