Historia polskiej motoryzacji - Jelcz Berliet

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
scorpions

#106 Post autor: scorpions » 2009-06-21, 15:07

Spokojnie.
Mam tę części ale nie mam skanera więc niestety.
Ale:
To są elementy stopni więc skoro się pobrudziły to trudno i tu moja rada:
oklej całe stopnie wewnatrz sreberkiem z wnetrza paczki papierosów , będzie imitowało coś w rodzaju blachy.

Awatar użytkownika
belfast

#107 Post autor: belfast » 2009-06-21, 15:10

scorpions pisze:Spokojnie.
Mam tę części ale nie mam skanera więc niestety.
Ale:
To są elementy stopni więc skoro się pobrudziły to trudno i tu moja rada:
oklej całe stopnie wewnatrz sreberkiem z wnetrza paczki papierosów , będzie imitowało coś w rodzaju blachy.
niestety jeżeli nikt nie będzie mógł mi przesłać to tak też zrobię :-? boczna część czyli 31 też jest ubrudzona ale tą zasłonią drzwi więc nie ma problemu... dzięki wielkie za radę :-D
pozdrawiam

Awatar użytkownika
scorpions

#108 Post autor: scorpions » 2009-06-21, 15:39

A ja chyba zrobię to u siebie ( gdzieś widziałem jak ktoś to zastosował chyba w żurawiu samojezdnym) i wyglądało nawet nawet.

Awatar użytkownika
belfast

#109 Post autor: belfast » 2009-06-21, 18:59

scorpions pisze:A ja chyba zrobię to u siebie ( gdzieś widziałem jak ktoś to zastosował chyba w żurawiu samojezdnym) i wyglądało nawet nawet.
i ja się skłaniam do takiej opcji ;-) sam osobiście nie pale ale palaczy w moim otoczeniu nie brakuje więc problemów nie będzie materiałem :lol:
:arrow: dziś zabrałem się za fotele:
Obrazek ObrazekObrazekObrazek Obrazek
:arrow: mam już zrobione dwa zestawy foteli z przednich nadkoli:
Obrazek
pierwszy zestaw jaki zrobiłem może nie wygląda najlepiej ale drugi już jest znacznie lepszy :mrgreen: teraz kolej na następne ;-)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
scorpions

#110 Post autor: scorpions » 2009-06-21, 19:09

Fotele gitara , super.
Tylko zdjęcia takie jakieś nieostre i niewiem czy to oryginalny kolor czy je malowałes?
Tak se myślę że chyba swoje pomaluje na czerwono bo ten fiolet z wycinanki jakoś mi nie pasuje.

Awatar użytkownika
belfast

#111 Post autor: belfast » 2009-06-21, 19:18

scorpions pisze:Fotele gitara , super.
Tylko zdjęcia takie jakieś nieostre i niewiem czy to oryginalny kolor czy je malowałes?
Tak se myślę że chyba swoje pomaluje na czerwono bo ten fiolet z wycinanki jakoś mi nie pasuje.
:-? fakt jakieś takie nie ostre wyszły :-? może to przez złe światło :-? albo poprostu nie umiem zdjęć robić :-P :-P nie malowałem foteli tylko krawędzie podretuszowałem.. nie wiem jak w tych PR100 ale w tych co jeszcze się może trafić w Warszawie siedzenia mają kolor nawet podobny ale rzeczywiście można by je pomalować ;-) przemyślę sprawę.. zrobię wszystkie i wtedy zdecyduje a póki co to ich nie instaluje do podłogi..

Awatar użytkownika
Patryk.K

#112 Post autor: Patryk.K » 2009-06-21, 20:46

Noo, siedzonka eleganckie. :-)

Środek w całości na pewno będzie efektowny. ;-)

Co do malowania to ja skłaniał bym się do tego by właśnie je pomalować. Mało roboty, a efekt może być lepszy od tego co jest teraz. :-)

Awatar użytkownika
belfast

#113 Post autor: belfast » 2009-06-21, 20:53

Patryk.K pisze:Noo, siedzonka eleganckie. :-)

Środek w całości na pewno będzie efektowny. ;-)

Co do malowania to ja skłaniał bym się do tego by właśnie je pomalować. Mało roboty, a efekt może być lepszy od tego co jest teraz. :-)
dzięki za miłe słowo :mrgreen:
powoli skłaniam się do malowania tych foteli.. ;-) dlatego właśnie nie mocuje ich jeszcze, żeby łatwiej było manewrować przy malowaniu :-D
:arrow: dziś jeszcze dorobiłem pojedynczy fotel i nagrzewnicę znajdującą sie pod pojedynczym fotelem, ale fotki wrzucę jutro jak będę miał troszkę lepsze światło :mrgreen:
pozdrawiam

misiek44344

#114 Post autor: misiek44344 » 2009-06-22, 10:01

NO widzę że ty też zaczynasz uczyć się retuszować tak jak ja gratuluję odwagi :mrgreen:

Retuszowałeś je i w ogóle nie widać żeby były retuszowane gratuluję precyzji !

Awatar użytkownika
belfast

#115 Post autor: belfast » 2009-06-23, 19:01

witam :-D
misiek44344 pisze:NO widzę że ty też zaczynasz uczyć się retuszować tak jak ja gratuluję odwagi :mrgreen:

Retuszowałeś je i w ogóle nie widać żeby były retuszowane gratuluję precyzji !
wszystkie fotele te co pokazałem do tej pory były retuszowane :-P nie jest jednak tak dobrze bo można się dopatrzeć wielu nie dociągnięć, ale skoro zdecydowałem się malować wszystkie fotele to się tym nie przejmuje ;-) ;-)
:arrow: jak do tej pory udało mi się zrobić kilka foteli:
Obrazek Obrazek
:arrow: jeszcze zdjęcie wspomnianej już wcześniej nagrzewnicy:
Obrazek

Z przyczyn ode mnie nie zależnych muszę zawiesić prace nad model na najbliższy tydzień więc następne postępy pokażę dopiero po weekendzie. Życzę miłego tygodnia i pozdrawiam :mrgreen:

Aes

#116 Post autor: Aes » 2009-06-24, 08:52

belfast pisze:Z przyczyn ode mnie nie zależnych muszę zawiesić prace nad model na najbliższy tydzień więc następne postępy pokażę dopiero po weekendzie. Życzę miłego tygodnia i pozdrawiam
Eeee, szkoda... Już się byłam wciągnęłam :-D
I teraz kawę z rana będę pić bez oglądania Jelcza.... Wracaj szybko.

Muszę poczytać o tym retuszu, bo nie wiem o co...

Awatar użytkownika
OSTOJA

#117 Post autor: OSTOJA » 2009-06-24, 10:54

Aes pisze:I teraz kawę z rana będę pić bez oglądania Jelcza
Lepiej sama weź się za nożyczki. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Aes pisze:Muszę poczytać o tym retuszu, bo nie wiem o co...
To proste - ślad cięcia nożyczkami lub nożykiem zabarwionego (zadrukowanego) kartonu jest biały i wskazanym jest ślad ten zabarwić pod kolor nadruku. 8-)

Awatar użytkownika
belfast

#118 Post autor: belfast » 2009-06-24, 12:59

Aes pisze: Eeee, szkoda... Już się byłam wciągnęłam :-D
I teraz kawę z rana będę pić bez oglądania Jelcza.... Wracaj szybko.
:shock: :shock: to mnie zaskoczyłaś :shock: :shock: pozytywnie oczywiście :mrgreen: tydzień zleci szybko :-P a jelcza możesz mieć nadal bo kolega Scorpions prowadzi relacje tego modelu :mrgreen:

pozdrawiam[/b]

Aes

#119 Post autor: Aes » 2009-06-24, 15:27

Odnajdę zatem kolegę, pod jakże zjawiskowym nickiem, który wiele mówi o upodobaniach muzycznych... Nie mniej jednak, przyzwyczaiłam się do Twojego Jelcza....

Pozdrawiam ;)

EOT :)

Awatar użytkownika
scorpions

#120 Post autor: scorpions » 2009-06-27, 21:32

Witam!
Aes pisze:zjawiskowym nickiem, który wiele mówi o upodobaniach muzycznych
No niewiem czy tak wiele , akurat zespół scorpions lubię głównie z lat '80,
Takie utwory jak rock ypu like hurricane , only a man , don't make no promises, walking on the edge , alien nation , no pain no gain , now , mało kto zna a jest to kawał dobrego hard - rocka a przez niektórych zaliczane nawet są pod heavy metal , kiedyś zespół znałem tylko z wind of change i nie wydawał mi się zbytnio ciekawy do czasu. Głównie słucham metalu tzw. power i thrash, zespoły takie jak annihilator , majesty , hammerfall , kamelot , testament , kreator , helloween , accept itp. , czy patrząć na mój nick powiedziałabyś że słucham takich zespołów?
Sorry za zaśmiecanie wątku , ale chciałem to skomentować mam nadzieję , że się się nie obrazisz. :roll:
A wracając do tematu - jak tam historia motoryzacji , bo już cię prawie dogoniłem hehe.
pzdr.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”