jak długo schnie klej do plastiku

Poznajemy nowe techniki modelaowania, sklejania...

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
filthy

jak długo schnie klej do plastiku

#1 Post autor: filthy » 2009-04-26, 10:44

Witam, zajmuje się modelarstwem kartonowym, więc z plastikiem mam mało do czynienia, dlatego zwracam się z pytaniem do bardziej doświadczonych w tej dziedzinie forumowiczów.

Rekonstruuje wyłamane zaczepy w klapce od baterii w cyfrówce. I mam pytanie jak długo schnie plastik dobrze "nasączony" klejem(zwykły rozpuszczalnikowy(?) firmy CHEMATIC). Otóż jeden zrekonstruowany zaczep po prawie 24h schnięcia stał się twardy, a drugi, tam gdzie więcej plastiku musiałem poprzyklejać i więcej kleju użyłem dalej jest plastyczny. Dodam jeszcze, że kleiłem to w ten sposób, że smarowałem dość obficie obie klejone powierzchnie klejem, tak, żeby klej spenetrował głęboko plastik i go rozpuścił, aby obie części się mocniej związały.
I martwię się teraz, że przesadziłem z rozpuszczaniem plastiku i już nie stwardnieje. Czy spotkał się ktoś z takim problemem :?:
Ile może wyparowywać rozpuszczalnik z plastiku :?:
Czy można to jakoś przyspieszyć, np poprzez podniesienie temperatury lub jakoś :?:

Awatar użytkownika
Tomasz Mroczkowski

#2 Post autor: Tomasz Mroczkowski » 2009-04-26, 10:49

Uuu, jeśli mocno stopiło to będzie giętkie przez ok 2 tygodnie, rozpuszczalnik zanim wyparuje ze środka to trochę minie, nie musisz dawać dużo kleju, wystarczy trochę zwilżyć powierzchnie klejoną, przyspieszyć lepiej nie warto może to później wpłynąć na jakość połączenia :)

Awatar użytkownika
filthy

#3 Post autor: filthy » 2009-04-26, 11:10

Aż tak wolno rozpuszczalnik paruje... :-/ To chyba czas na plan B i zamykanie klapki śrubką.
Zależy mi na trwałości połączenia, na te zaczepy będzie oddziaływać dość duża siła, poza tym plastik z którego je dorabiam jest inny niż klapka więc jakbym lekko posmarował klejem pewnie po pierwszym użyciu by odpadło.

Dzięki za tak szybką odpowiedźmroko94

Awatar użytkownika
Tomasz Mroczkowski

#4 Post autor: Tomasz Mroczkowski » 2009-04-26, 14:24

Mogłeś na np. super glue, te kleje CA bardzo mocno trzymają

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki Modelarskie”