Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
myślę że z moimi umiejętnościami raczej nie powinienem tego robić ale dla Ciebie to zrobiębleriot pisze:Pokusisz się o ocenę w skali 1-10 sklejalności (w szerokim tego słowa znaczeniu)?
Popieram w 100%.belfast pisze:można go bez problemów zrobić/skleić czy jak to tam każdy to traktuje ale myślę że nie ma co brać tego modelu jako punkt honoru i odzwierciedlenia swoich umiejętności modelarskich i powoli, spokojnie sobie przy nim dłubać
To, to zawsze można zrobić, nawet sklejonym i wykończonym "wystawowo" modelem.bleriot pisze:już zacząłem plan knuć aby nim grilla rozpalić
Dobrze pisze! polać mu!belfast pisze:Moim zdaniem to czy forum jest plastikowe czy kartonowe zależy od ludzi i ich chęci pokazania swojej działalności.. może i jest na tym forum więcej plastików ale to dlatego że tam ludzie wystawiają swoje prace![]()
gdyby i tu ludzie pokazywali swoje modele i prowadzili relacje to i w kartonowej części byłoby dużo modeli i karton wyszedłby z cienia plastiku na tym forum... ale to wszystko zależy od podejścia ludzi do tego tematu...
myślę że w fazie zeszytu jest jeszcze za wcześnie na grillableriot pisze:już zacząłem plan knuć aby nim grilla rozpalić
może Tad masz rację, ja nigdy nie śledziłem forów pod tym kontem a z resztą nie mam zbyt dużego doświadczenia i w tej dziedzinietad pisze:Panowie - nie zgodzę się z Wami - a to dlatego, że obserwuję rozwój for modelarskich od kilku lat. Przykład Kartonworka - jakieś trzy lata temu to forum miało więcej kartonowych modeli w ciągu tygodnia, niż Konradus w ciągu miesiąca. Ale potem zaczęli banować, wprowadzać "jedynie słuszny punkt widzenia", napadać na młodych (stąd zrobiło się sklejmy.com), a na koniec zrobili forum "o wszystkim". Efekt - dzisiaj kartony są skromnym dodatkiem do RC i plastików, pokazują je tam tylko zagorzali fani Kartonworka.
Przykłady 2, 3 i 4 - Konradus, Papermodels i Kartonbau. Fora ściśle kartonowe - jakoś nie narzekają na brak kartonów albo społeczności skupionej wokół, chociaż Konradus prządł cieniutko w czasach świetności Kartonworka (częściowo przez bezmyślne działania modów). Gdyby tylko otwarli się na plastiki, to w ciągu dwóch lat wszystko by siadło. Sklejmy.com dawniej miało całkiem sporo kartonów - żeby nie było, że kulało od początku. Przeciwnie - podupadło dopiero wskutek wprowadzenia wesołego pomysłu.
Przykład 6 - Cardmodels - forum, które samo się rozłożyło na łopatki częstą zmianą adresu, mnożeniem na potęgę działów i robieniem forum o wszystkim. Ilu z Was i jak często zagląda na Cardmodels?
Taka jest specyfika kartoniarstwa: modele klei się długo, inaczej niż plastiki, efekt jest gorszy, techniki inne. Na fora przychodzą ludzie o specyficznych upodobaniach - prędzej wrócą do klejenia w zaciszu domowym, niż będą się ustawiać w kolejce za plastikami. Na żadnym forum jeszcze nie widziałem udanego połączenia tych dziedzin modelarstwa. Proszę zauważyć, że fora plastikowe bronią się rękami i nogami przed kartonami - i słusznie.TAD
Kroolo pisze:Opisz te różne metody sklejania silników, bo jest tylko "mianowicie..."
w modelu były dwie lotki choć wyglądające tak samo.. takie same były nawet wręgi do lotek co skutkowało tym że do jednej lotki wręgę trzeba było wkleić stroną nie zadrukowaną na zewnątrz.. ale na szczęście tego nie widać.. pisałem że dorobiłem bo skleiłem tylko jednąKroolo pisze:W modelu nie było drugiej lotki?
widziałem te zdjęcia o których piszesz.. brawo dla wykonawcy modelu za odwagęKroolo pisze:Co do pozostawania białego pola to chyba "ten typ tak ma" - na konkursie widziałem dziś Bryzę i miała ten sam mankament.
wiem też jestem teraz na siebie zły, bo model już kończę... z początku myślałem że nie dotrwam więc nawet nie otwierałem farbek bo uznałem to za marnotrawstwo ale już wiem że to był błąd i każdy następny model będę retuszował od początkuedipodium pisze:Jedyne do czego się przyczepię to retusz.
jeżeli masz możliwości pomalowania całego modelu to zdecydowanie powinieneś spróbować ją skleić.. model prezentuję się bardzo zacnie pomimo tych wszystkich uchybień.. a jeżeli masz dwie to będziesz miał magazyn części zamiennychedipodium pisze:Najwyżej papier ścierny pójdzie w ruch i ją pomaluję lub też spalę![]()