Witam wszystkich serdecznie

Na to forum natknąłem się dosyć nie dawno i postanowiłem zaprezentować tutaj moje produkcje

jako świerzak

na tym forum to wypada coś o sobie powiedzieć a więc.. modelarstwem zajmuję się od chyba trzeciej klasy podstawówki, lecz to były ciężkie i marne początki z kartonem, później była era modeli plastikowych i ostatnio powróciłem do kartonu po natknięciu się na pewne forum ( nie chcę tu pisać nazwy tego forum, bo jakoś odniosłem wrażenie, że na tamtym forum młodzi stażem i doświadczeniem modelarze nie bardzo są mile widziani i sam w to na początku nie wierzyłem to można takie traktowanie odczuć i się zniechęcić.. pewnie niektórzy się domyślają o które mi chodzi

). Sam nie mam dużo modeli na koncie a w każdym razie te co mam nie bardzo się nadają aby je zaprezentować

cały czas nabieram doświadczenia i próbuje różnych sposobów na jak najlepsze sklejanie

ale wracając do tematu
Tego modelu raczej nie trzeba przedstawiać, zainteresowanie tym modelem było dosyć duże więc opinii nie brakuje

zapoznałem się z kilkoma, w tym także z relacją kolegi
cevy z opinii użytkowników innych forów wynika, że w sprzedaży były dwa rodzaje modelu: 1 w miarę dobrze pasuje kadłub ale nie wnętrze; 2 w miarę pasuje wnętrze ale nie kadłub, ale o tym za chwilkę
na obecną chwilę moje postępy na Bryzą prezentują się tak:

Tych kilka segmentów kadłuba nie jest jeszcze połączonych ze sobą ponieważ we wnętrzu brakuję jeszcze foteli i wyposażenia. Skoro już wspomniałem o wnętrzu to muszę powiedzieć że autor się nie bardzo postarał. Brakuje rysunków wnętrza a kształt ścianek i sufitu nie jest wcale taki oczywisty ( ja wiem, że jest internet ale to nie załatwia sprawy!!!) ja również przy tych dwóch segmentach przedziału transportowego popełniłem spory błąd bo się nie zorientowałem co do kształtu tegoż właśnie przedziału

ale skoro jeszcze pisze o przedziale to zobaczcie na napisy na burtach

(wiem że się troszkę pobrudziły klejem ale tego i tak nie będzie bardzo widać

wiem że to nie wymówka i obiecuję się poprawić

) w tym moim egzemplarzu wyposażenie wnętrza czyli burty z sufitem i podłogi są za krótkie o jakieś 1 do 1,5 mm
ładne prawda??
jak na razie to nie miałem większych problemów z pasowaniem do siebie poszczególnych segmentów kadłuba

jedynie co to był pewien problem z przodem gdyż ( tak mi się przynajmniej wydaje

) wyskakiwała mi wręga 2B pomimo profilowania jej i butaprenik nie bardzo był w stanie ja przytrzymać na miejscu więc dolałem w niektórych miejscach cyjanoglutka i stała się rzecz o której nie wiedziałem: butapren wszedł w reakcje z cyjanoakrylem i powstały bąbelki twarde i trudne w usunięciu stąd też mała nie dokładność w pierwszych segmentach... ale się rozpisałem

powstała jeszcze tablica przyrządów bryzy, choć jeszcze nie cała

a na koniec jeszcze jedno zdjęcie: rozkład plam kamuflażu
na dziś to by było tyle

wkrótce kolejne mam nadzieje odsłony
P.S. To ja jestem tym osobnikiem który męczył Aviatora na kartonworku i może od razu powiem, że odpowiedzi uzyskane od tego człowieka w ogóle mnie nie usatysfakcjonowały ale sobie odpuściłem gdyż zrozumiałem że zadaje dziwne i skomplikowane w odpowiedzi pytania

dodam jeszcze tylko że znalazłem model w internecie wykonany przez autora i muszę powiedzieć iż model był ładnie zrobiony, więc da się go skleić ale mam też dziwne uczucie że to nie jest ten sam model co w
kiosku..
Pozdrawiam
Bartosz