Modele kolejowe

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Patryk.K

Modele kolejowe

#1 Post autor: Patryk.K » 2009-03-22, 00:10

Jako, że jestem nowy to wypadałoby się przedstawić. ;-)
Także serdecznie witam wszystkich tu obecnych. :-)
Jestem Patryk, mam 16 lat i pochodzę z Tychów (Górny Śląsk). Interesuję się modelarstwem kartonowym (głównie kolej), ale na swoim koncie mam również wszelkiego rodzaju budynki oraz łódkę, reszta moich zainteresowań to: historia (eksploracje, odkrycia itd.), Górny Śląsk, żeglarstwo, tramwaje, stare budownictwo, przyroda oraz fotografia.

W tym temacie zamierzam prezentować swoje dokonania modelarsko-kolejowe.

Większość moich modeli to skala H0, ale tworzę również w 1:25 (tramwaj N - na razie zastój). Dotychczas nie prezentowałem w szerszym gronie swoich dokonań, więc chyba przyszedł na to najwyższy czas. ;-)

Najpierw może makietka do prezentacji modeli. Szlabany + kapliczka - projekt własny, domek dróżnika to wyd. Świat Modeli. Droga brukowa zrobiona z gorczycy, a Škoda jest z plastiku. ;-)

Domek i kapliczka przed ustawieniem na makiecie.
Figurka w kapliczce jest wys. ok. 6 mm.

Obrazek

Obrazek

Rowerek własnej roboty z drutu. ;-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz modele:

ET21 wyd. ZETKA.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ls40 wyd. ZETKA.

Obrazek

Obrazek

Wagonik Bi29 wyd. ZETKA.

Obrazek

Obrazek

SM31 wyd. ZETKA.

Obrazek

Wieża ciśnień wyd. Świat Modeli.

Obrazek

Obrazek

I na koniec... wiosna ;-)

Bociek ulepiony z chusteczki.

Obrazek

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#2 Post autor: tad » 2009-03-22, 01:59

Uuuu - kolega daje do pieca! Brawo - tak trzymaj! Zamiast ględzić od rzeczy kolega opkazuje nam fajne rzeczy i to z własną inwencją. Jestem pod wrażeniem! Kapliczka, bocian i rower podobają mi się najbardziej - fajnie robisz też fotki i brudzing.
Pozdrawiam
TAD

Awatar użytkownika
Patryk.K

#3 Post autor: Patryk.K » 2009-03-22, 17:19

Dzięki. :-)
Kolejne modele.

Semafor wyd. ZETKA, był dodatkiem do lokomotywy ST44. Skala H0. ZETKA zrobiła go jako uproszczony model, jednak mój taki nie jest. ;-) Moje ulepszenie polegało na wycięciu wszystkich otworów w maszcie, dorobieniu większości linek no i oczywiście na koniec brudzing. ;-)

Obrazek

Obrazek

Wagon do okopowizny wydany przez Delta-Te, był dodatkiem do czasopisma "Wąskie Tory" nr. 3. Skala H0f. Obok wagonika stoi kartonowy wóz konny w skali H0 - projekt własny.

Obrazek

Obrazek

A teraz powstający wagon osobowy Bh w skali H0. Całkowicie projekt własny. Akurat w tym samym czasie jak zacząłem go sklejać, wydawnictwo ADW Model zapowiedziało jego miniaturę również w skali H0, lecz jako model wycięty laserem... Choć mój nie jest idealny, i malowanie nie takie jak bym chciał to jestem z niego zadowolony i napewno pod koniec sklejania będę bardziej usatysfakcjonowany niż bym złożył model wycinany laserowo. :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Kroolo

#4 Post autor: Kroolo » 2009-03-22, 18:16

Rewelacja! Witamy na forum!

Awatar użytkownika
belfast

#5 Post autor: belfast » 2009-03-22, 19:22

Witam :-D fajne te modele :-D ja również jestem nowym członkiem tego forum... wcześniej bywałem parę razy na kartonworku i jest tam taka relacja na temat semaforu.. http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopi ... 51&start=0 myślę że może się koledze przydać przy kolejnych odsłonach prac nad kolejnictwem:-D mam jeszcze takie pytanie czy ma może kolega jakieś plany albo schematy jak wyglądają wózki do wagonów pasażerskich np. typu 111A?? ja z tej skali mam takie cacko :-D
Obrazek Obrazek
nie jest to co prawda mój projekt tylko gotowy model ale prezentuje się na żywo dobrze :-D pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach i czekam na kolejne zdjęcia :-D
Ostatnio zmieniony 2009-03-22, 22:41 przez belfast, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Matrix_OST

#6 Post autor: Matrix_OST » 2009-03-22, 21:25

Witam człowieka pozytywnie zakręconego ;-) Widać że jest to życiowa pasja i tak trzymać ;-)

Awatar użytkownika
Patryk.K

#7 Post autor: Patryk.K » 2009-03-22, 23:26

belfast pisze: czy ma może kolega jakieś plany albo schematy jak wyglądają wózki do wagonów pasażerskich np. typu 111A??
Oczywiście, że ma. ;-)

Obrazek

Obrazek

Ja wózki do swojego wagonu mam plastikowe. Chyba firmy PIKO, bardzo szczegółowe. :-D

Obrazek

Obrazek

P.S. – Wózek peronowy super, tylko może opony wypadałoby na czarno pomalować. ;-)

Awatar użytkownika
belfast

#8 Post autor: belfast » 2009-03-23, 10:05

witaj :-) też szukałem tych planów ale nigdzie nie mogę dostać :cry: przymierzam się do budowy takiego wagonu na bazie modelu z Answeru ale tam wózki to można pominąć i trzeba je samemu zrobić.. co do malowania tego wózka to z założenia które kiedyś tam przyjąłem miał on nie być malowany... okladka modelu wygląda tak Obrazek model z tego co pamiętam nie był drogi.. coś koło 10 zł...

Awatar użytkownika
Patryk.K

#9 Post autor: Patryk.K » 2009-03-23, 13:15

belfast pisze:przymierzam się do budowy takiego wagonu na bazie modelu z Answeru
On jest porządnie skopany przez wydawcę, co znacząco wpływa na wygląd.
Przede wszystkim posiada inny kształt ściany czołowej, brak wcięcia między zderzakami w tejże ścianie, za małe zwężenie w ścianie bocznej w miejscu gdzie są drzwi wejściowe oraz za szerokie drzwi w przejściu pomiędzy wagonami, za małe stopnie wejściowe, brak ramy i bardzo uproszczony spód wagonu.
Generalnie radziłbym zrobić sobie ten wagon od podstaw po swojemu. ;-)

Przez weekend i dzień dzisiejszy zdziałałem kolejne dwa "przedziały". :-)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
belfast

#10 Post autor: belfast » 2009-03-25, 20:33

wielkie dzięki za informacje i pokazania okładki :-) wycofałem się już z tego pomysłu i teraz już licytuję te książkę :-) a co do modelu to super Ci to wychodzi :shock: jestem pod ogromnym wrażeniem :shock: życzę powodzenia w pracach i czekam na kolejne odsłony z niecierpliwością :lol:

Awatar użytkownika
Patryk.K

#11 Post autor: Patryk.K » 2009-03-25, 23:25

Dzięki :-)

I coś na dobranoc. ;-)
"Przedziały" zostały wyposażone w śmietniczki, stoliki oraz półki na bagaże, także środek już jakoś wygląda. :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Patryk.K

#12 Post autor: Patryk.K » 2009-03-30, 19:04

Trochę do przodu. ;-)
Przede wszystkim drzwi i czoła. :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
belfast

#13 Post autor: belfast » 2009-03-30, 19:55

Wspaniałe - jedynie co mi się ciśnie na usta jak widzę Twą pracę :shock: :shock:
ja dziś kończę licytować taką samą książkę.. i niebawem też się postaram wystartować z relacją.. myślę że na pierwszy front robót pójdzie Su-45 :-D powodzenia w dalszych pracach :mrgreen:

Awatar użytkownika
Patryk.K

#14 Post autor: Patryk.K » 2009-03-30, 20:58

belfast pisze:Wspaniałe - jedynie co mi się ciśnie na usta jak widzę Twą pracę :shock: :shock:
Dzięki, jako tako się staram. ;-)

belfast pisze:ja dziś kończę licytować taką samą książkę.. i niebawem też się postaram wystartować z relacją..
myślę że na pierwszy front robót pójdzie Su-45 :-D
Będę bacznie obserwował. :-D ;-)

Awatar użytkownika
Matrix_OST

#15 Post autor: Matrix_OST » 2009-03-31, 11:07

Bardzo ładnie ;-) Widać że miałeś spoooro dłubania. Ale efekt najbardziej pozytywny z pozytywnych

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”