[projekt grupowy] Bergepanzer 38(t)- Attack 1:72

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
szkp

#16 Post autor: szkp » 2009-02-23, 10:45

Szkp, opisz dokładnie tę metodę szlifowania.
Metodę podpatrzyłem na Modelworku- polega na zaszpachlowaniu wszystkich szpar, itp, a następnie zamiast szlifować papierem ściernym, za pomocą twardego pędzla, kawałka papieru, czy czegokolwiek zamoczonego w Zmywaczu do lakieru z paznokci (musi być bezacetonowy- aceton niszczy plastik) wymywa się szpachlę tak, że pozostaje tylko ta w szparach. W orginalnej metodzie był zamiast zmywacza Debonder(ten do zmywania Super Glue), ale zmywacz jest tańszy ( debonder kosztuje 30zł za buteleczkę 100ml). Bezacetonowy zmywacz można też stosować zamiennie z "osławionym" zmywaczem Wamodu- zmywacz do paznokci nadaje się do zmywania zarówno zaschniętych emalii, jak i akryli, a także do czyszczenia aerografu ( nie ważne jakim rodzajem farby się maluje).

Awatar użytkownika
jacek172

#17 Post autor: jacek172 » 2009-02-23, 16:03

Aha, czyli odczekać aż szpachla wyschnie i dopiero zmywać ;-) dzięki

szkp

#18 Post autor: szkp » 2009-02-23, 23:11

czyli odczekać aż szpachla wyschnie i dopiero zmywać
Przynajmniej ja tak robię :-)

Czas na kolejną aktualizację. Tym razem będzie dotyczyła dioramki. Całej dioramce nadałem ostateczny kształt i dużym pędzlem nałożyłem "ziemisty" podkład- Pactra Weathering (33,3%) Pactra Skin Tone (33,3%) Woda (33,3%):
Obrazek
Następnie w korycie rzeki zrobiłem piasek. Do resztki mieszanki farb, których użyłem do podkładu, dodałem sodę oczyszczoną, przez co się zabarwiła. Następnie "rozsmarowałem" ją na dnie rzeki i utrwaliłem psikanym z dalszej odległości lakierem do włosów:
ObrazekObrazek
Potem ze zmielonych pasteli i małych trocin zrobiłem taką oto podsypkę:
Obrazek
I użyłem jej na dioramce. Nakładałem pędzlem zmoczonym w benzynie ekstrakcyjnej:
Obrazek
Następnie mocno rozcieńczyłem farby wodne (rozcieńczałem w wodzie oczywiście). Dokładnie były to Green Deep, Burnt Umber i Burnt Siena jakiejś chińskiej firmy. Uprzedzając pytanie- butelka 100ml za farbami zawiera benzynę ekstrakcyjną- żeby nikt sobie nic nie myślał :-D :
Obrazek
I tymi samymi farbami przez pół godziny bawiłem się aerografem nad dioramką :-D . Oto co wyszło:
ObrazekObrazek
I zbliżenia:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Teraz koncepcja dioramy "trochę" się zmieniła. Mianowicie nie będę kupował wspomianego już zestawu niemieckich pionierów, ale (oczywiście jeżeli takowy znajdę) kupię zestaw w którym będą figurki, nadające się na siedzące na czołgu (taki desant). Czołg będzie też nie szykował się do przejechania, a właśnie przejeżdżał przez (jak da się zauważyć już powiększoną przeze mnie) rzekę, wyrzucając gąsienicami wodę do góry :mrgreen: . Teren chyba już pozostanie taki jaki jest (ewentualnie dodam kilka kępek suchej trawy), chyba, że ktoś podpowie jakiś pomysł. Wodę będę robił ze "szkła wodnego".

Czekam na wszelkie komentarze, rady, pytania, i pozdrawiam,
szkp ;-) .

Awatar użytkownika
r-t

#19 Post autor: r-t » 2009-02-24, 09:01

Wygląda to nieźle :-)

Budując tą dioramę będziesz się wzorował na jakimś zdjęciu ? Jeśli chcesz to przejrzę moją wielką księgę z setami zdjęć i poszukam coś co by pasowało do Twojego tematu ;-)

A co do szpachli i szlifowania ja używam Revell'owskiej w tubce i jest ona bardzo przyjemna w obróbce więc nie trzeba jej niczym napuszczać :-P

Pozdrawiam.

szkp

#20 Post autor: szkp » 2009-02-24, 10:01

Wygląda to nieźle
Dzięki :-)
Budując tą dioramę będziesz się wzorował na jakimś zdjęciu ? Jeśli chcesz to przejrzę moją wielką księgę z setami zdjęć i poszukam coś co by pasowało do Twojego tematu
Jak na razie w swoich materiałach nie znalazłem żadnego nadającego się zdjęcia, więc gdybyś mógł jakieś podesłać, byłbym wdzięczny :-) .
A co do szpachli i szlifowania ja używam Revell'owskiej w tubce i jest ona bardzo przyjemna w obróbce więc nie trzeba jej niczym napuszczać
Ja używam szpachli Humbrola i Italeri, które są dobre w obróbce, ale po prostu na tym modelu chciałem wypróbować tą technikę.

Awatar użytkownika
r-t

#21 Post autor: r-t » 2009-02-24, 10:33

Więc tak, Twojego pełzacza nie udało mi się znaleźć ale chyba nie ma to większego znaczenia jaki czołg przeprawiał się przez rzekę :-P Zdjęcia pochodzą z Książki Pana Janusza Piekałkiewicza ''Kalendarium wydarzeń II wojny światowej"

Obrazek Obrazek Obrazek

Masz też jedno foto Kfz'a jeśli byś chciał do niego także robić dioramę ;-)

Mam tylko nadzieję, że nie łamię praw autorskich :roll:

Pozdrawiam r-t.

szkp

#22 Post autor: szkp » 2009-02-24, 16:13

Witam!
Wielkie dzięki za fotki. Z drugiej strony trochę mi wstyd, ponieważ książkę p. Piekałkiewicza (tą i z 5 innych) posiadam, ale tych zdjęć nie zauważyłem :oops: . Do sdkfz-ta (przy którym budowa trochę się zastopowała) owszem planuje zrobić dioramkę, ale ogólnie fotki sdkfzta mam. Dziś trochę eksperymentowałem ze szkłem wodnym i okazało się, że jeszcze na robienie wody jestem za cienki- niestety zmuszony jestem zmienić koncepcję :-| . Ta nowa jednak zapewniam, że będzie ostateczna. Mianowicie wymyśliłem coś takiego- w miejscu rzeki znajdzie się piaszczysta droga (aktualnie wymaga jeszcze trochę poprawek), po której będzie jechał "minikonwój" złożony z BMW R.75 z wózkiem bocznym z zestawu revella, a za nim temat dioramki, czyli Bergepanzer 38(t). Figurki (kierowca motocykla i niemiec rozmawiający z nim) też są z tego samego zestawu. Wiem, że figurki to DAK, ale myślę, że jakoś da się je przerobić. Pudełko zestawu, z którego wziąłem BMW i figurki:
Obrazek
Mały "in-box" figurek i BMW:
Obrazek
Kompozycja:
Obrazek
Zbliżenie:
Obrazek
Drzewka z jakichś suchych roślin:
Obrazek
I dwie wersje ustawienia dużego drzewka- która jest lepsza?
ObrazekObrazek
Teraz szukam jakichś takich detali jak np, drut kolczasty, zapora przeciwczołgowa, czy coś...
Z desantu na Bergepanzerze raczej zrezygnuję, ponieważ nie znalazłem odpowiednich figurek.
Zapewniam, że ta wersja dioramki będzie już ostateczna i niezmienna.

Proszę o komentarze i pozdrawiam,
szkp. ;-)

Awatar użytkownika
Haluś

#23 Post autor: Haluś » 2009-02-24, 16:20

Witam.
Jakby nadal interesował Cie desant na Bergepanzerza to proponuje ten zestaw:
http://www.hobbysta.pl/3rd-fallschirmja ... -9212.html
lub ewentualnie ten :
http://www.hobbysta.pl/3rd-fallschirmja ... -9696.html

Moim zdaniem figurki z tego pierwszego zestawu nadają się idelanie ;-) Figurki wykorzystasz a Kingtigera na później zostawisz :-P

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gregor
Kontakt:

#24 Post autor: Gregor » 2009-02-25, 16:19

szkp pisze:I dwie wersje ustawienia dużego drzewka- która jest lepsza?

Obrazek

szkp

#25 Post autor: szkp » 2009-02-25, 17:06

Gregor, Dzięki, też mi się wydawało, że ta będzie lepsza :-)
Haluś, Chyba kupię tego z 1 linku, tylko, że figurki to spadochroniarze- trzeba będzie ich przerabiać...

Awatar użytkownika
Haluś

#26 Post autor: Haluś » 2009-02-25, 17:21

Noo wiem , że to spadochroniarze ale chyba innych , którzy by sie nadawali na desant to nie ma :-> Troche poprzerabiasz i będzie git :mrgreen:

Awatar użytkownika
szogun

#27 Post autor: szogun » 2009-02-25, 18:10

Mała skala to łatwo będzie ci przerobić, a oglądałem ten zestaw i naprawdę figurki są na poziomie preisera.

szkp

#28 Post autor: szkp » 2009-03-06, 23:47

Witam!
Czas na aktualizację. Pomalowałem i przykleiłem koła a następnie dopełniłem dzieła zniszczenia na bergepanzerze. Ech, teraz wygląda jak wyciągnięty z bagna... :roll: - chyba jednak zmienię teren z suchego na błotnisty.
Obrazek
Teraz zdałem sobie sprawę, że na dioramce wieje pustką... i kurzem. Jakoś tak nieciekawie to wygląda..., i co gorsza nie mam pomysłów na ulepszenie dioramki. Chyba przydała by się jakaś zielona roślinność, ale za bardzo nie wiem jaka i jak ją wykonać. Myślałem też nad jakimś pozostawionym wozem konnym (myślałem o umieszczeniu go na tym kawałku terenu na górze fotki). Popróbuję coś takiego zrobić- może z balsy.
Obrazek
Zamieniłem też zestawowe narzędzia na te z części "not for use" z SdKfzta z Dragona. Te czarne są zestawowe. Co do kilofa, dół wezme ten szary a górę zestawową. Linę splotłem miniszlifierką z 2 drucików:
Obrazek

Pozdrawiam,
szkp

Awatar użytkownika
r-t

#29 Post autor: r-t » 2009-03-07, 07:30

Faktyczne ten Berge wygląda jak wyrwany siłą z bagna gdzie był zatopiony co najmniej kilkanaście lat :-/ na pewno musisz oczyścić bandaże, skorupę też przeszlifuj delikatnie, bo jest tego tam troszkę za dużo :roll:

Pamiętam, że miałeś problem z żywicami, mam tu pytanie, czym je wycinałeś :?:

szkp

#30 Post autor: szkp » 2009-03-07, 10:32

r-t, w takim razie trochę go oczyszczę. Myślę też nad "ubagnieniem" terenu. Wtedy może nie wyglądałby aż tak monotonnie. Co do żywic to z lepszym lub gorszym skutkiem radziłem sobie nożykiem. Nie polecam do tego żadnych cążków, ponieważ przy próbie wycinania nimi żywica niekontrolowanie pęka przez całą długość. Przy dalszych żywicach spróbuję wycinać je tarczą tnącą, miniszlifierką.

Pozdrawiam,
szkp.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”