Witam Szanownych Kolegow Modelarzy...
Od niedawna zaczelem sie "bawic" modelarstwem a dokladniej samochody cywilne i wyscigowe. Firme sobie obralem TAMIYA. Farbki i caly osprzet to tez TAMIYA
I moje pytanie w zwiazku z tym (a raczej kilka pytan)
** do malowania nadwozia uzywam TS'ow - czym (konkretna firma i model) zrobic line podzialu blach (czy moze jakis marker lub cos podobnego )
** polozylem 2 warsty farby spolerowalem to i teraz co zrobic przemalowac sidoluxem i nalozyc kalkomanie, czy moze kalkomania a potem sidolux...? a potem polerka i lakier bezbarwny polysk i polerka...?
** jakiego uzyc lakieru bezbarwnego do polozenia ostatniej warstwy(firma i model)
Za wszelka pomoc i podpowiedzi serdecznie dzikuje....
No mam kilka modeli do zlozenia a nie chce zeby to byla jakas popelina. Chce to zrobic dokladnie i dobrze....
i Jeszcze pytanie co do farbek TAMIYA
Co o nich sadzicie. Prosil bym o sugestie na ich temat...na co zwracac uwage
I mam jeszcze jedno pytanie...czym "zmazac" farbe z modelu czytalem gdzies ze kretem ???? Robilem to kiedys kretem to nic nie zeszlo a tylko sie model powyginal...masakra...
pozdrawiam serdecznie i czekam za podpowiedziami
jestem NOWY i prosze o pomoc......
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Farby Tamiya są na prawdę świetne, ale musisz je dobrze mieszać, rozcieńczać tamiyowskim rozcieńczalnikiem 'X-20A Acrylic Thinner', ja je zmywam domowym sposobem, a mianowicie poprzez kąpiel w płynie hamulcowym DOT-4 <spraye TS nie schodzą>. akryle schodzą bez problemu niczym skóra spalona słońcem
Niektóre farbki tamki kryją słabo, o czym się osobiście przekonałem przy kolorach X-31 oraz X-32
czasem konieczne jest położenie podkładu, Kolega Radzio65 polecił 'Tamiya primer fine 1200'
Tyle mogę napisać od siebie bo tyle sam się dowiedziałem
Pozdrawiam i oczekuję relacji

Niektóre farbki tamki kryją słabo, o czym się osobiście przekonałem przy kolorach X-31 oraz X-32

Tyle mogę napisać od siebie bo tyle sam się dowiedziałem

Pozdrawiam i oczekuję relacji