A wiec to oto chodziło, no coś mi się kołatało w głowie że tak idealnie to tam nie było. Stąd te moje pytanie.OSTOJA pisze:dość dużo zwisał do dołu - oceniam na około 5-7 mm na ostatniej wrędze 9b.
[R/G] PZL-46 Sum MM 1/82
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Jarku.
Nie wiem, jak autor opracowania uwzględnił ten element - czy go uwzględnił - ale zauważ w rysunkach, że ,, Sum ,, miał owiewki kadłub - statecznik poziomy.
Jezeli chodzi o wyposażenie kabin, ja ten element potraktowałbym jak u ,, Karasia ,,
Z jednej strony logika a z drugiej moje wyuzdane powiedzenie ,, ten kto zapomniał okularów nie zauważy a ten kto się na tym nie zna, będzie myślał, że tak ma być ,,
P.S.
Czy koło musi być okrągłe ?
Pozdr.
Nie wiem, jak autor opracowania uwzględnił ten element - czy go uwzględnił - ale zauważ w rysunkach, że ,, Sum ,, miał owiewki kadłub - statecznik poziomy.
Jezeli chodzi o wyposażenie kabin, ja ten element potraktowałbym jak u ,, Karasia ,,
Z jednej strony logika a z drugiej moje wyuzdane powiedzenie ,, ten kto zapomniał okularów nie zauważy a ten kto się na tym nie zna, będzie myślał, że tak ma być ,,
P.S.
Czy koło musi być okrągłe ?
Pozdr.
W tym rzecz, że nie bardzo wierzę autorowi rysunku. Na zdjęciach istnieją owiewki skrzydło-kadłub tylko na górnej powierzchni centropłata natomiast na rysunku wyrysowane zostały również na dolnej powierzchni. Tym samym mam wątpliwości co do istnienia owiewek pomiędzy k-bem a dolną powierzchnią usterzenia poziomego.Krakus pisze:,, Sum ,, miał owiewki kadłub - statecznik poziomy.

Porównaj Karasia z Sumem. Obie sylwetki z boku są narysowane na rysunku przesłanym przeze mnie. Własnie głowię się czy urealnić podwozie w wycinance bo p. Komuda trochę "pojechał na skróty".Piterski pisze:Ciekaw jestem czy podwozie w Sumie to było zaadoptowane z Karasia czy całkiem odmienna konstrukcja.
Pozdrawiam.