Pędzle
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Zależy jakimi farbami się maluje:
akrylami- wystarczy woda z mydłem (temperatura raczej nie ma znaczenia).
jeżeli to emalie- najlepiej wypłukać pędzel w benzynie (rozpuszczalniku) ekstrakcyjnej i wytrzeć w kawałek papieru (rozpuszczalnik ekstrakcyjny można kupić w butelce 0,5l albo 5l w większości sklepów lakierniczych itp.)
akrylami- wystarczy woda z mydłem (temperatura raczej nie ma znaczenia).
jeżeli to emalie- najlepiej wypłukać pędzel w benzynie (rozpuszczalniku) ekstrakcyjnej i wytrzeć w kawałek papieru (rozpuszczalnik ekstrakcyjny można kupić w butelce 0,5l albo 5l w większości sklepów lakierniczych itp.)
Ja maluję farbami Pactra i po zakończonym malowaniu. Wsadzam pędzelek do wody i sobie nieraz troszkę (delikatnie) szoruje po dnie. I ładnie farba schodzi. Potem pędzelek wyciągam z wody (moczenie trwa 1-2min czasem krócej ).Wycieram w zwykłą chusteczkę lub papier ''kuchenny'' i wszytko ładnie schodzi :)

- Tomasz Mroczkowski
a ja zmywaczem do sidoluxu a potem wodą. Od czasu do czasu nitro.
edit:
Z reguły myję wodą jednak często zdarza mi się, że farba przyschnie i wtedy metody j.w. Nie zauważyłem żeby krótki kontakt z nitro albo ze zmywaczem do sidoluxu niszczył włosie.
edit:
Z reguły myję wodą jednak często zdarza mi się, że farba przyschnie i wtedy metody j.w. Nie zauważyłem żeby krótki kontakt z nitro albo ze zmywaczem do sidoluxu niszczył włosie.
Ostatnio zmieniony 2009-04-18, 09:10 przez markozx, łącznie zmieniany 1 raz.
jak farbki akrylowe to jak wspomnieli wyżej wystarczy ciepła woda i mydło. Jeśli mamy do czynienia z farbkami olejnymi to mozna użyć benzyny lub terpentyny, po wypłukaniu pędzla w benzynie lub terpentynie należy umyć pędzel z mydłem.
Nie używam rozpuszczalnika nitro i innych agresywnych środków, bo niszczy to włosie pędzla.
Nie używam rozpuszczalnika nitro i innych agresywnych środków, bo niszczy to włosie pędzla.