Witam. na początku chciałbym wszystkich serdecznie powitać. Zaciekawiło mnie modelarstwo samolotowe, a zamiłowanie do silników spalinowych (co również studiuje) przeważyło szalę zbudowania ów samolotu na nitro. Gromki śmiech Czy ktoś mógłby wysłać plany konstrukcyjne tego samolotu w wersji 15 (mój @ to [email protected]? Znalazłem tylko takie coś: http://www.alehar.aplus.pl/plany.html jednak oprócz wymiarów ksiązkowych nie widzę 15..
dalsza część to materiały:
WICHEREK 15
- listewki sosnowe 3x3 mm
5x3 mm - 7 m
- sklejka lotnicza 1,0 (ew. 1,5) mm - 25x60 cm
1,5 mm - 32x40 cm
- blacha duralowa 1.0 x 1,2 mm - 15x8 cm lub drut stalowy o średnicy 1,5 mm - 1 m albo szprychy rowerowe - 4 szt.
- papier japoński - 5 ark.
lub cienki papier pakowy Natron - 1 ark.
Starsi koledzy na pewno mają jakieś sprawdzone materiały i ewentualnie co zamienić na co żeby było najlepiej?? gdzies obiło się o oczy, że aby zmieścić aparaturę do sterowania, silnik itp należy poszerzyć kadłub?? Pozdrawiam i mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swego grona Język
Budowa wicherek 15..
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
-
Ja tam u siebie nic nie poszerzałem, wszystko się ładnie zmieściło. Jedyne co przerabiałem to dziób modelu zamiast jajowatego (patrząc z boku) jest ścięty (wygląda jak Fiat 126 p.szymonek pisze:gdzies obiło się o oczy, że aby zmieścić aparaturę do sterowania, silnik itp należy poszerzyć kadłub??

Co do oklejania papierem japońskim to jestem anty. Bardziej polecam grubą folie do oklejania. Wytrzymalsza, mniej łatania i problemów przy zakładaniu. Sam w Wicherku mam oklejony tym kadłub i jakoś nie jestem szczęśliwy z tego powodu, za to ze szkrzydła, które jest oklejone folią jak najbardziej jestem zadowolony