Hej
1. Jakie rozmiary pędzli stosować i z jakiego włosia?
To chyba zależny od ciebie

Jeśli chodzi o wielkość a włosie? Hmmm powinno być miękkie jeśli chodzi o duże powierzchnie. Ja używam włosia z wiewiórki/squirrel

Taka nazwa ale jest to miekkie i dosc przyjemny wlos. Pędzel nie powinien być ze sztucznego włosia.
2. Czym odtłuścić model ?
Odtłuszczać można zwykła woda i płynem do naczyń, po odtłuszczeniu/wymyciu można a raczej trzeba zostawić by samo wyschło.
3. Czy małe części wnętrza też odtłuszczamy przed malowaniem ?
Ja osobiście nie odtłuszczam.
4. Czy farby są gotowe odrazu do malowania ? (po wcześniejszym ich wymieszaniu)
Po wymieszaniu w puszce? Nie, nie sa gotowe. Trzeba je rozcieńczy w jakimś osobnym pojemniczku np. po tabletach takie małe są :P Wtedy po rozcieńczeniu można zacząć malować.
5. Jak maskować elementy oszklenia ?
Masking Tape. Tasma do maskowania xD Sa takie taśmy do maskowania nie tylko oszklenia modelu. Polecam Tamiye, sam używam i jestem bardzo zadowolony. Swoje kosztuje wiec jeśli nie mamy środków na taka taśmę można kupić zwykła taka żółta budowlana do malowania większych powierzchni. Wystarcza.
6. Jak używać farb typu metalizer ?
Masz w gdzieś na forum opisane co i jak. Nie bawiłem się jeszcze w to ale już nie długo zacznę. Jest opisane wszystko pokolei przez nijakiego... Właśnie już nie pamiętam bo mnie dawno tu nie było ^^
7. O jakiej drgradacji używamy papieru ściernego?
To zalezy do czego. Wydaje mi sie ze do zwyklego szlifowania wahamy się miedzy 800 -1200 Nie mowie o polerce bo dochodzi do 2400
8. Jakich używamy klei do przyklejania oszklenia kabin ?
O ile dobrze pamiętam używało się do tego JAKIEGOŚ lakieru który kleił i zarazem nie zostawiam śladów kleju. Tylko jakiego?
Pozdrawiam.