[RELACJA] LAV-25 PIRANHA 1:35 TRUMPETER

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Sylwek

#16 Post autor: Sylwek » 2008-12-08, 20:52

Jeśli chcesz podzielę się swoim zdaniem. Rzeczywiście przeglądając zdjęcia ,,piranii" w internecie ciężko jest znaleźć zdjęcie na którym jest ten pojazd z zamontowanymi lusterkami. Najczęściej pozostawiony jest pręt,mocowanie(nie wiem jak to dokładnie nazwać chodzi o ten prentowaty element na którym jest mocowane lusterko).I to przekręcony wygięciem, by przypadkiem nic o niego nie zahaczyło. Mam taką teorię, lusterko w warunkach bojowych jako element zbytnio odznaczający się na konturze pojazdu jest z góry narażone na uszkodzenia, a na co komu uszkodzone lusterko w którym nie da się zobaczyć co jest z tyłu. Tak więc zdjęcia pojazdów z lusterkami można znaleźć najczęściej z targów wojskowych lub,,ustawianych zdjęć" (np: zdjęcia dla prasy, i reszta zdjęć które mają na celu pokazać jaki to wspaniały pojazd) a te które pochodzą z czasu bojowego wykorzystania pojazdu(czas działań wojennych, manewry) są bez lusterek. Reasumując ja na twoim miejscu zrobił bym tylko dwa pręty za światłami i tyle, bez lusterek.

Awatar użytkownika
adamos13

#17 Post autor: adamos13 » 2008-12-21, 11:07

Witam prace przy Piranii zbliżają się ku końcowi kadłub całkiem gotowy i pomalowany,pozostało jedynie dołożyć uzbrojenie nad którym trwają prace ale co się będę rozpisywał lepiej pokaże.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

A tutaj własna inwencja nigdzie nie znalazłem jak są malowane narzędzia współczesne Marines.
Przeglądając zdjęcia doszedłem do wniosku że wszystko jednak chowają we wnętrzu a lusterka zrobiłem jak radził Sylwek -Dzięki ;-)
Obrazek
Pozdrawiam Adam
cdn...

Awatar użytkownika
Grzegorz11

#18 Post autor: Grzegorz11 » 2008-12-21, 11:44

co tu dużo mówić -CUDO :shock:

Awatar użytkownika
r-t

#19 Post autor: r-t » 2008-12-21, 11:53

Witaj ;-) źle nie jest, ale zwrócę Ci uwagę na parę niedociągnięć, mianowicie musisz dokładniej obrabiać detale, malować cieńszymi warstwami oraz oszczędnie dozować klej.
Teraz jeszcze wszystko tylko machnąć bezbarwnym matem i z-wash'ować Rybkę i będzie ok ;-)

Pozdrawiam r-t.

Awatar użytkownika
szogun

#20 Post autor: szogun » 2008-12-21, 12:45

Kolorowe to jest, aż miło popatrzeć (ja na razie robię prawie wszystko na piaskowo), co do grubości to na razie się tym bym nie przejmował bo efekt jest ładny, jeszcze tylko lakier płukanka i znowu lakier.

Awatar użytkownika
adamos13

#21 Post autor: adamos13 » 2008-12-25, 20:56

Witam myślałem że najgorsze już za mną a tu niespodzianka. Myślę sobie zacznę od siateczki na wieży sprawdzam ma być na skos i na zewnątrz kosza. Producent dostarcza siateczkę plastikną z nieznanego mi bliżej rodzaju plastiku plecioną jak siatka ogrodowa - zapas na kilka piraniek. Problem w obróbce straszny koszmarnie się to tnie a jeszcze gorzej kształtuje i nie wiem ludzie czym się to klei cyjanoakryl niedajerady.
r-t pisze: zwrócę Ci uwagę na parę niedociągnięć, mianowicie musisz dokładniej obrabiać detale, malować cieńszymi warstwami oraz oszczędnie dozować klej
staram się ale wychodzi jak zwykle
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ok ale wziąłem się ostro do roboty człowieku po takiej załamce z tylną siatką myślę sobie zrobię 2 paseczki trzymające kanistry w innym kolorku żeby nie było że odpuściłem więc taśma tamki (pierwszy raz ) i do dzieła
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
I debiut taśmy wyszedł tak sobie położyłem 2 cienkie warstwy ale pewnie za słabo docisnąłem taśmę bo podlało pod nią na końcach.
Ale ostatecznie poprawiłem i wyszło
Obrazek Obrazek
A całościowo :
Obrazek
I dwa ujęcia dla Sylwka
Obrazek Obrazek
Jak co to pisać odpowiem na wszystkie pytania
Pozdrawiam Adam
cdn ...

dzikichomik

#22 Post autor: dzikichomik » 2008-12-26, 11:10

Nie wiem, może ja mam kiepski wzrok i ze zdjęć już nie widze, ale jest to skala 1:35, czyli dosyć duże bydlęcie ten pojazd panzerny, przyglądałem się jednemu ze zdjęć i zauważam, że niektóre paski od kanistrów są w różnych kolorach i masz klamerki niepomalowane, no chyba, że jesteś jeszcze w trakcie malowania to wybaczam :)

Sylwek

#23 Post autor: Sylwek » 2008-12-26, 11:31

Dziękuje ślicznie za zdjęcia kierowcy :-> co do siatki to faktycznie idealnie nie jest, ale patrząc na zdjęcia w internecie, jak inni sobie poradzili z tym elementem to trzymasz się lekko powyżej średniej krajowej :-) może warto było pokombinować z jakąś metalowa siatką od sitka(parę złotych w plecy, ale za to efekt lepszy):
Obrazek

A że jest metalowa to i formuje się podobnie do prawdziwej siatki, to taki pomysł na szybko. Szkoda tylko że jest to musztarda po obiedzie, następnym razem jak będziesz miał z czymś problem to, nie rób niczego na siłę, zapal(jak palisz :-D) daj sobie chwilkę, jak dalej nie masz pomysłu to wejdź na to forum i opisz swój problem a ktoś na pewno ci pomoże (coś czuje ze cały ostatni akapit nie powinien się tu znaleźć :-P
Co do pasków na kanistrach, to klamra na nich była niewidoczna? może warto je pomalować(tu się przyznaje że nie wiem jak jest w rzeczywistości tylko zdaje się na zdrową logikę)

Prócz tego co wyżej napisałem nie mam się do czego przyczepić, bardzo fajnie ci wychodzi ten model trzymaj tak dalej.
Pozdrawiam!!!

Awatar użytkownika
adamos13

#24 Post autor: adamos13 » 2008-12-26, 12:15

Witam
dzikichomik pisze:przyglądałem się jednemu ze zdjęć i zauważam, że niektóre paski od kanistrów są w różnych kolorach i masz klamerki niepomalowane
A i owszem zastosowałem dwa kolory pasków jeden Olive Drab i w tym kolorze występują zapinki koloru Olive Drab więc są niewidoczne drugi kolor to Pale Stone ale tutaj słusznie zauważyłeś moją niedoróbkę :oops: zapinki powinny być w kolorze czarnym, za co wielkie dzięki .
Co do kolorów mam zdjęcia gdzie na jednym wozie występują trzy kolory pasków jeszcze czarne i jasnozielone z czarnymi zapinkami. :-D
Siatka w oryginale wygląda na blachę z wyciętymi otworami przy pomocy prasy więc najlepsza tutaj byłaby blaszka fototrawiona nie szukałem takowej gdyż miałem nadzieje że z tą siateczką pójdzie mi lepiej ale jest to element który w każdej chwili można wymienić więc jak kiedyś coś podobnego znajdę będzie aktualizacja.
Pozdrawiam Adam
cdn...

Awatar użytkownika
adamos13

#25 Post autor: adamos13 » 2009-03-15, 19:44

Piranka pojechała dziś w wiosenny plener
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek
ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ot taka wiosenna impresja

Sylwek

#26 Post autor: Sylwek » 2009-03-15, 20:21

No i super!!! przy okazji fajny hamerek, tylko wiesz tak trochę łyso bez załogi :-P

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#27 Post autor: edipodium » 2009-03-15, 20:40

Świetne fotki, widać że pogoda w lesie dopisała :mrgreen: .
I czy mi się wydaje czy na ostatnich zdjęciach widać naszą Jedlicką oczyszczalnię? Robiłeś ostatnie zdjęcia na Bycyrku?
Pozdro!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”