Troche z innej beczki - lakierowanie kalkomanii

Poznajemy nowe techniki modelaowania, sklejania...

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
mroku

Troche z innej beczki - lakierowanie kalkomanii

#1 Post autor: mroku » 2008-12-23, 15:25

Hej! Nie zajmuje się modelarstwem, ale może ktoś mi pomoże bo moje pytanie łączy sie troche z modelarstwem. Otóż mam zamiar na papierze do kalkomanii wydrukować w laserówce logo, które umieszczę na główce gitary. Papier już mam, drukarke skombinuje. Pozostaje kwestia lakierowania, bo wydaje mi się że decal sam z siebie nie jest jakoś super trwały. Gdzieś czytałem, że od zwykłego lakieru kalkomania może się poprostu rozmyć? Chciałem spytać jakiego lakieru mogę użyć do polakierowania takiej kalkomanii? I ogólnie jakieś porady co do nakładania tego loga? Nigdy tego nie robiłem i nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Pozdrawiam!

dzikichomik

Po modelarsku...

#2 Post autor: dzikichomik » 2008-12-24, 19:19

Po modelarsku idziesz do sklepu modelarskiego, i jak masz dużo kasiory to kup sobie bezbarwny lakier humbrola czy czegoś podobnego, ja też zajmuje się gitarami i je restauruje naprawiam, ja najpierw lakierowałem giatare podkładem typu pokost czy coś podobnego co zabezpiecza, następnie wstawiałem wszystkie firmowe kalki i lakierowałem to na gloss albo na matt cote...

Jeżeli masz zwykle pomalowaną gitare, naklej kalkę i lakieruj bezbarwnym lakierem do drewna tak by utworzyła się cieniutka warstewka i pozostaw na 3 dni do gruntownego wyschnięcia, nie przyspieszaj suszarą...

A pytanie do ciebie, z kąd masz taka kalke żeby drukować na laserze?

Bo by mi się też przdało bo mam nowy nabytek akustyka i chce sobie główke odrobić wraz z szyjką a nie mam żadnych naklejek firmowych bo defil już od lat nie istneje...

mroku

#3 Post autor: mroku » 2008-12-25, 20:37

papier na allegro kupiłem. Nie chce nakładać lakieru pędzlem bo będzie to strasznie wyglądać, chciałbym coś w sprayu. to już nie wiem co mam kupić.

dzikichomik

#4 Post autor: dzikichomik » 2008-12-26, 13:16

hmm..

Jeżeli nie posiadasz aero, to poszukaj, nie wiem czy teraz są w sprzedaży, ale są spraye tamiya bezbarwne, ewentualnie kurs do sklepu typu obi i tam szukaj bezbarwnych lakierów w sprayach

Obrazek
jak coś to tu sobie zobacz mojego sprzęciora, główkę chce mu trochę przetuningować bo jest obrzydliwa...

mroku

#5 Post autor: mroku » 2008-12-27, 16:03

o ale bezbarny lakier mi przeciez rozpusci to jaki mam kupic?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki Modelarskie”