[Relacja] Schnellboot S-100 Klasse, Revell, 1:72

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek

#16 Post autor: Marek » 2007-03-19, 23:09

Co tam gadacie! Dobry oczojeb, moje wszystkie 8 okrętów wygląda taka samo czerwono, zresztą to i tak jest przecież pod wodą! :-D

Może trochę szkoda, ze nie mat (chociaz moze mat tylko nie widać?).

A póki co idziesz jak przecinak - model raczej nie za trudny i elementy duże, ale jest dobrze - pracuj dalej.

Widzę, że używasz tej samej żółtej taśmy co ja. Według mnie paskudna sprawa! Nie została Ci taka bezczelna kreska nieco chropowata jak ją zrywałeś? Mi zawsze zostaje i musze szlifować :-?

Powodzenia, działaj dalej.

Awatar użytkownika
admiral_d

#17 Post autor: admiral_d » 2007-03-20, 12:17

Kreska raczej nie została... może lekko naznaczona jest granica między kolorami ale wiadomo zawsze jakiś próg zostanie. Farba wyszła raczej półmat niż błysk... też mnie to denerwuje :/ a co do modelu to fakt, nie jest to typ VII w 1/35 z Robbe :-P idzie się z pracami szybko. Wszystko to co pokazałem w poprzednim poście zrobiłem w czwartek zeszłego tygodnia (poza mostkiem tylko). Wziąłem tylko sobie dzień wolny w pracy i siedziałem od 14 w czw. do 6 rano w piątek :-P :-P

Do Kamila: mam rysunki z monografii w kolorze i powiem ci że farba jest tam cholernie czerwona jak i tu u mnie. Znowu na modelach jest to kolor a'la antykorozyjna czerwień czyli taki troche brudno-karminowy. W monografii jest mowa o czerwieni więc zdałem się na to, poza tym chyba zrobię jakąś dioramkę z nim więc poniżej KLW nie będzie nic widac... Jeszcze to rozważam ;-) ale raczej dio będzie ;-)

Photobucket ma to do siebie że przy wrzucaniu fotek skaluje je do 800x600 dpi i podkręca ostro kontrast. Jeśli macie Corel'a (Kamil wiem że ma) to zapiszcie sobie fotkę jakąś na kompie i otwórzcie przez niego. Tam nie ma przekłamań w kolorystyce zdjęc i zobaczycie że ta czerwień jest troche mniej "oczomasakrująca" :-P

Seb@ : model jest w 1/72 :-)

Awatar użytkownika
admiral_d

#18 Post autor: admiral_d » 2007-03-20, 12:36

Zeskanowany wycinek z monografii:

Obrazek

... no i co tu zrobic ? ...

... rzecz jasna ta czerwona farba będzie jeszcze traktowana "brudzingiem" (nienawidze tego określenia :-? ) więc pewnie "wyblaknie" troche i ściemnieje w zakamarkach... mam zamiar ją pociągnąc w pionie papierkiem ściernym ok 600-500 a następnie przybrudzic i zrobic zacieki, chociaż nie wiem czy pod wodą takowe są :-/

Awatar użytkownika
Piterski

#19 Post autor: Piterski » 2007-03-20, 12:55

Powiem tylko łał..... :shock: i tak mi już zostało :mrgreen:

Seb@

#20 Post autor: Seb@ » 2007-03-20, 17:40

Ale ze mnie łajza! Przecież pisze w temacie jaka skala :P
A co do statku to wypas :!: Szczęka mi jeszcze leży na dole :-D

Pozdro

Awatar użytkownika
Rasiak_14
Kontakt:

#21 Post autor: Rasiak_14 » 2007-03-21, 18:03

Piękne cudo :shock: :shock:

Awatar użytkownika
admiral_d

#22 Post autor: admiral_d » 2007-03-26, 08:25

W weekend planowałem model skończyc ale ostało się na tym że zrobiłem tylko ponton do niego zamiast jednej z tratw ratunkowych i zabrudziłem troche plamami z oleju i smaru pokład ( :arrow: torpedy przed umieszczeniem w lukach tropedowych smarowane były takim oleistym smarem, poza tym pokład pokrywany był matową, ciemnoszarą farbą która w dotyku przypominała gumę i miała właściwości antypoślizgowe. W monografii wyczytałem że zostawało na tym mase śladów po butach załogi i po plamach z oleju. Podobno strasznie trudny materiał do czyszczenia :-? )

Ogłaszam wszem i wobec że na modelu się nie skończy 8-) . Będzie do niego diorama którą rozrysowywałem cały niedzielny wieczór. Remontuje do niej właśnie Kubelwagen'a i ciężarówkę Krupp'a. Do tego na dio znależc się mają: Opel Blitz, Kettenkrad (może...), dźwig portowy, jakieś torpedy (będę miał odlewy z mosiądzu takowych :mrgreen: :mrgreen: ) na lawetce i masa skrzyń, beczek i dupereli które zacząłem właśnie zbierac.

Od kolegi Kamila Zoszaka (chyba największego marynarza jakiego znam :-P ) dostanę trochę figurek z Revell'owskigo Kriegsmarine, za co mu serdecznie dziękuje i jakoś mu to wynagrodzę ;-) np. modelikiem z Fly'a typu IX :-P albo może Typem VIIc/41 i typem IX :-> bo tymi figurkami mi życie uratował :-)

Dziś wieczorem wrzucę plan dio i fotki obecnego stanu modelu ;-) .

Pozdrawiam!

Kamil Zoszak

#23 Post autor: Kamil Zoszak » 2007-03-26, 14:21

JOŁ.... Wszem i Wobec powiadam WAM ludziska że udostępnić za FREE te figurki do tak świetnego modelu to naprawdę sama radość.... (dołożyć sie do czegoś tak ZARĄBISTEGO). Grzechem by było odmówić... BARTEK nie ma za co dziękować... Rób i nie patrz do tyłu, tylko na to co masz jeszcze "popełnić".

Awatar użytkownika
admiral_d

#24 Post autor: admiral_d » 2007-03-27, 10:33

Hej! Obiecałem foto a ich nie zrobiłem, no cóż, przepraszam :-? poprawie się, przysięgam ;-)

No więc do relacji! Jako że cierpie w tej chwili na brak farb :-( , zająłem się troche dodatkami do dioramki :mrgreen:

Na początek foto pontonu i modelu w stanie obecnym:

Obrazek

...i zużyty:

Obrazek

Model:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dokleiłem pontonik, parę drobiazgów takich jak relingi, szyny torpedowe, komin od kambuzu i co jeszcze to sam nie pamiętam, ogólnie drobnica.
Przybrudziłem też pokład.

No i na tym etapie skończyła się farba :-( ... dziś może już uda mi się nabyc to pojedziemy dalej, a póki co owoc wczorajszego dnia:

VW type 82 "Kubelwagen"
Z zestawu Academy, stary trup wygrzebany ze złomu, testowałem na nim kreta i farby, stąd te kolorowe felgi :-D , przed malowaniem występował w roli "ferrari Hitlera" i był cały czerwony :mrgreen: . Nie za piękny ale jeszcze coś z niego może uda się wycisnąc :-P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Farbka jeszcze gdzieniegdzie mokra więc dlatego się błyszczy...

Pozdrawiam!

Kamil Zoszak

#25 Post autor: Kamil Zoszak » 2007-03-27, 13:19

SZNELIK naprawdę fajnie wyszedł... Ale widzę że przy tym KIBELKU poniosła Ciebie fantazja z tym czerwonym kolorkiem na przedniej feldze... :lol: :lol:

dzikichomik

#26 Post autor: dzikichomik » 2008-12-25, 16:35

admiral_d pisze:A tu specjalnie dla kolegi Kamila Zoszaka foto kibla do mojego U typu VII, o którym mu pisałem że zrobiłem...

Obrazek

CHŁOPIE - RESPEKT

Awatar użytkownika
szogun

#27 Post autor: szogun » 2008-12-25, 16:56

:shock: Cudeńko, ty to pod lupą robiłeś?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”