VIII Konkurs M. Kartonowych o Puchar Wójta Gminy Przeciszów

Imprezy modelarskie... - co, gdzie, kiedy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Łukasz Fuczek

VIII Konkurs Modeli Kartonowych O Puchar Wójta Gminy Przecis

#1 Post autor: Łukasz Fuczek » 2008-08-13, 10:57

Obrazek

1. ORGANIZATORZY KONKURSU:
Organizatorami VIII Konkursu Modeli Kartonowych “O Puchar Wójta Gminy Przeciszów” są:
- Urząd Gminy w Przeciszowie
- Gminna Biblioteka Publiczna w Przeciszowie
- Klub Modelarski “Orzeł” w Przeciszowie
2. CELE I ZADANIA KONKURSU:
Zawody mają na celu popularyzację modelarstwa kartonowego wśród dzieci i młodzieży jako jedną z form spędzania wolnego czasu, kształtowania zdolności manualnych i wyobraźni przestrzennej, wdrożenie do dokładności i systematyczności w pracy.
3. TERMIN I MIEJSCE KONKURSU:
Konkurs odbędzie się w dniach 10-12 październik 2008 w Domu Kultury w Przeciszowie przy ulicy Długiej 6.
Program Konkursu: 10.10.2008 - od godz. 15.00 - 19.00 - przyjmowanie modeli biorących udział w Konkursie
11.10.2008 - od godz. 9.00 - 15.00 - przyjmowanie modeli biorących udział w Konkursie,
15.00 - ocena modeli biorących udział w Konkursie
12.10.2008 - od godz. 9.00 - 13.00 - zwiedzanie wystawy,
godz. 13.30 - uroczyste zakończenie Konkursu wraz z rozdaniem nagród
4. KLASYFIKACJA MODELI:
Modele oceniane będą tylko w klasie Standard. Poza oceną konkursową mile widziane model waloryzowane (przewidziane nagrody specjalne).
Grupy wiekowe:
- do 13 lat (włącznie) - młodzik (M) (liczy się rok urodzenia)
- od 14-18 lat - junior (J)
- powyżej 18 lat - senior (S)
Klasy modeli:
- statki, okręty (MP)
- żaglowce (MŻ)
- samoloty jednosilnikowe śmigłowe (S1)
- wielosilnikowe śmigłowe (S2)
- odrzutowe (S3)
- pojazdy kołowe, szynowe (PK)
- gąsienicowe (PG)
- budowle (MB)
- figurki (MF)
- rakiety (MR)
- śmigłowce (MŚ)
5. POSTANOWIENIA OGÓLNE:
a). Udział biorą modelarze indywidualni, modelarnie, kluby modelarskie
b). Do Konkursu przyjmowane są modele wykonane własnoręcznie z oryginalnych wycinanek polskich i zagranicznych. W przypadku wątpliwości co do autorstwa zgłoszonego modelu Organizatorzy przewidują przeprowadzenie rozmowy wyjaśniającej z zawodnikiem.
c). Każdy uczestnik może zgłosić do Konkursu nie więcej niż cztery (4) modele. Nie więcej niż dwa w danej klasie.
d). Modele dostarczane są i odbierane na koszt własny uczestnika.
e). W sprawie noclegów zainteresowanych prosimy o kontakt z:
- Szkoła Podstawowa w Grodzisku tel. (033) 84-12-278;
- Restauracja MYŚLIWSKA w Zatorze (kontakt pani Rozalia Fryc tel. 84 12 125
lub 696 433 863)
6. ZASADY OCENY I NAGRODY
a). Ocena modeli dokonana będzie wg zasady: “podoba się - nie podoba”. W grupie wiekowej młodzik trzy pierwsze miejsca nagrodzone będą medalami dyplomami i nagrodami rzeczowymi. W grupie wiekowej junior i senior trzy pierwsze miejsca zostaną nagrodzone medalami i dyplomami.
b). Organizatorzy przewidują nagrody specjalne;-)))
c). Zostanie ufundowany Puchar Wójta Gminy Przeciszów za najlepiej wykonany model.
d). Zostanie ufundowany Puchar Publiczności za najlepszy model
e). Nagroda specjalna za najlepszy model samolotu z "amerykańską gwiazdą"
UWAGA!!! Wyniki ogłoszone przez Komisję Sędziowską są ostateczne i nie podlegają oprotestowaniu.
Wszelkie informacje można uzyskać pod numerem telefonu 0509 089 373 - Łukasz Fuczek
oraz (33) 8413-270 Gminna Biblioteka Publiczna w Przeciszowie - Edyta Krzyścin
Karta zgłoszenia modeli:
Obrazek
ZAPRASZAMY!!!

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

VIII Konkurs M. Kartonowych o Puchar Wójta Gminy Przeciszów

#2 Post autor: tad » 2008-10-13, 00:33

Cześć,
w dniach 10-12.10.2008 w gminie Przeciszów (koło Zatora i Oświęcimia) odbyła się ósma edycja lokalnego konkursu modelarskiego pod patronatem wójta gminy i przygotowanego przez Łukasza Fuczka. Łukasz swoją energią i zapałem nie tylko napędza spore kółko modelarskie "Orzeł", ale też przygotowuje konkurs, co nie zawsze jest takie łatwe. W tym roku - chociaż się dwoił i postarał fajne nagrody (min. zestawy Olfy), to i tak nie zawsze starczyło ich na rozegranie bardziej szczegółowych klas, chociaż modele się o to prosiły.

Modeli w konkursie było ok. 250, poza nim jeszcze więcej (ciekawe, czy w Skawinie za tydzień na "Mistrzostwach Polski" tyle będzie). Poziom wykonania był o wiele wyższy w stosunku do tego, co widziałem dwa lata temu. Teraz Przeciszów nie jest już tylko imprezą dla młodzieży - pojawiło się wiele zaawansowanych obiektów, wykonanych naprawdę dobrze. Dominowały nowe wycinanki; takie dinozaury jak Fly czy Hobby Model raczej były w odwrocie. Uderzyło mnie, jak wiele było skomplikowanych prac - nie tylko tych prostych do zrobienia w tydzień. Ogólnie poziom oceniam bardzo dobrze. Przygotowanie imprezy jak zawsze również było sympatyczne - wszyscy zostali poczęstowani świetnym bigosem, była miła atmosfera, ludzie się znali. Młodzież pilnowała porządku - a trzeba - sam widziałem, jak jedna starsza pani zawinęła niechcący obrus na stole... Od razu łap za model do góry i prasowanie obrusa - dla niej najważniejszej części wystawy...

Ze znajomych spotkałem Łukasza, Maćka Herbuta z żoną i synkiem, Stacha48 (ten to mnie wyściskał po starej znajomości), Kojaka na bojowo, poznałem Jańcia - pozdrawiam Wszystkich serdecznie. Jańcio i Stach pomagali oceniać modele - nie było ustawek pomiędzy klubami zaprzyjaźnionych sędziów - dlatego warto przyjechać - doceniano jakość wykonania, a nie pochodzenie modelarza.

Wyniki wstawi Łukasz (proszę), bo w szale fotografowania co nieco pominąłem. W ogóle przyjechałem napaść oczy i cel zrealizowałem - wróciłem zbudowany - na takich mniejszych imprezach są i modele i odpowiednia atmosfera. Była ze mną taka piegowata Asia, która w szale modelarskim nabyła dwie latarnie i pewnie wkrótce Wam je pokaże sklejone.

Na początek Panowie Łukasz Fuczek i Wójt:

Obrazek

Ciekawe modele wykonane na warsztatach terapii zajęciowej:

Obrazek Obrazek

- tutaj ktoś robi duży statek - na końcu nowy projekt Kojaka, któremu się nie chce z lenistwa zrobić relacji :-) :

Obrazek Obrazek Obrazek

- w oczy rzucały się dwie efektowne dioramy lotnicze - poziom uszczegółowienia i rozudowania był znakomity, chociaż zdominował odrobinę jakość wykonania - szczególnie Focke Wulfa - ale może trochę marudzę:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

- samolotów było sporo - tutaj tylko wybrane:

Obrazek Obrazek Obrazek

- pozostałe:

Obrazek Obrazek

Więcej fotek nie chce mi się z lenistwa obrabiać :-P
TAD

Awatar użytkownika
Kroolo

#3 Post autor: Kroolo » 2008-10-13, 07:31

Dzięki za fotki! Widzę że konkurs się rozwija coraz więcej świetnych modeli!

Awatar użytkownika
Łukasz Fuczek

#4 Post autor: Łukasz Fuczek » 2008-10-13, 10:34

Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim modelarzom, którzy zaszczycili swoją obecnością tegoroczną edycję konkursu w Przeciszowie. Jeszcze raz chcę pogratulować zwycięzcą. Cieszę się niezmiernie z dużej frekwencji przybyłych gości o czym świadczyć może fakt oddania wielu głosów na najlepszy model konkursu.
W tegorocznej edycji zaprezentowano ok. 260 modeli, w tym 203 zostały ocenione.
Wyniki prezentuję poniżej...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

... oraz kilka fotek z konkursu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Osobne podziękowania chciałbym złożyć naszym sponsorom:
Urzędowi Gminy w Przeciszowie
Firmie Answer z Olkusza za ufundowanie Grand Prix
Firmie OrlikMK z Porąbki za ufundowanie trzech nagród specjalnych
Firmie Model Hobby ze Szczecina za ufundowanie czterech nagród specjalnych
Firmie GPM z Łodzi za ufundowanie czterech nagród specjalnych
Firmie KOMA z Krakowa za ufundowanie narzędzi OLFA

Chciałbym podziękować paniom z Dom Kultury za pomoc przy organizacji Konkursu oraz pyszny (już raczej kultowy) bigos;-)

pozdr.Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydarzenia i spotkania”