Savoia Marchetti S.M. 79 Sparviero - Orlik [ Tłokowe ]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
OSTOJA

#91 Post autor: OSTOJA » 2008-10-06, 21:50

Ceva pisze:A tak serio to szkoda że mi tego wcześniej nie podpowiedziałeś
Trudno, dopiero teraz przyszło mi to do głowy :oops: poza tym ja to pisałem do autora projektu nie do Ciebie, dlatego że podział blach na osłonach silnika byłby niezgodny z orginałem bo wszystko uległoby obróceniu - silniki też.

Skręcenie łopat śmigła wyglądałoby tak:

Obrazek

Dla takiego mistrza nie byłoby to chyba zbyt trudne? :-)

Awatar użytkownika
Ceva

#92 Post autor: Ceva » 2008-10-08, 22:09

Dzisiaj o godz 13:40 zakończyłem budowę Sparviero. O 13:45 wsiadłem w samochód i pojechałem do roboty.
Zanim to nastąpiło to przy montażu uzbrojenia strzeleckiego urwałem tą skrzynkę :evil: .
Obrazek
Z jednej strony dobrze bo zamontowałem ją do góry nogami :roll: :oops: , ale przykleić ja z powrotem to dopiero była jazda :evil: . Na szczęście się udało :-D . Więc dolne stanowisko strzeleckie ma zasilanie w amunicję.
Obrazek
Górne stanowisko też uzbrojone, nie wspominając o tylnym bocznym. Żeby zamontować karabin którego lufa wychodzi nad kabiną musiałem odciąć lufę od korpusu i każde z nich zamontować oddzielnie z racji tego że inaczej nie było to możliwe.
Obrazek Obrazek
Przykleiłem lotki i klapy na skrzydłach, a także przykleiłem silniki. Fuj, jakie to paskudne :mrgreen: .
Obrazek
Niniejszym relację uważam za zamkniętą. Uzbrójcie się jeszcze w odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na galerię końcową.

Awatar użytkownika
talos

#93 Post autor: talos » 2008-10-09, 10:12

Mój pierwszy wpis na tym forum i składam od razu gratulacje z rewelacyjnie wykonanego modelu . Byłem wiernym cichym podglądaczem od początku twojej realizacji . Pytanie jaki kolejny model zaprezentujesz ? pozd Bartek

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#94 Post autor: edipodium » 2008-10-09, 14:53

Gratuluję udanego modelu, to naprawdę piękna bestia :-D . Muszę ją mieć :-P (jak tylko tatuś ze Szwecji wróci to może coś sypnie :mrgreen: ).
Teraz tylko nam czekać na galerię końcową :roll: i przyłączam się do pytania kolegi wyżej:
talos pisze:jaki kolejny model zaprezentujesz ?
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

Awatar użytkownika
Abdomen

#95 Post autor: Abdomen » 2008-10-10, 17:31

Gratuluje.
Wspaniała robota, po prostu mistrzowskie wykonanie.

A tak na marginesie to do czego ta pompa hamulcowa która leży na biurku? :mrgreen:

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Ceva

#96 Post autor: Ceva » 2008-10-10, 21:40

Abdomen pisze:A tak na marginesie to do czego ta pompa hamulcowa która leży na biurku? :mrgreen:
To jest pompa sprzęgłowa do Polskiego Fiata 125p 8-) . Kupiłem bo muszę wymienić.

Awatar użytkownika
Ceva

#97 Post autor: Ceva » 2008-10-12, 14:04

Szanowni koledzy nadszedł w końcu czas na galerię końcową wieńcząca moją relację z budowy włoskiego samolotu bombowo-torpedowego Savoia Marchetti S.M. 79 Sparviero.

Zdjęć może być i za dużo ( i za duże ) ale jakieś takie ładne mi powychodziły :-D .

Dziękując z kibicowanie zapraszam do galerii:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam.

ps. Zrobiłem w modelu pewnego babola kiedy poprawiałem projekt :evil: dla ułatwienia podpowiem że jest on na ogonie Savoi. Dla osoby która odgadnie stawiam wirtualnego browara, którego przy okazji spotkania zamienię na prawdziwego.

Awatar użytkownika
OSTOJA

#98 Post autor: OSTOJA » 2008-10-12, 14:19

Piękny model. Najbardziej podobają mi się równiutkie szczeliny pomiędzy slotem a skrzydłem. :shock: A ten "babol" to chyba zbyt duża szczelina pomiędzy sterem kierunku a kadłubem - tak sobie strzeliłem - prawdopodobnie w swoją stopę - z wrażenia. :oops:

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#99 Post autor: edipodium » 2008-10-12, 16:11

Jeszcze raz mówię: Piękna Bestia :mrgreen: ! Zdjęcia też super, w odpowiednim rozmiarze i w odpowiedniej ilości. OSTOJA chyba zgadł jaki to "babol" a ja go zobrazuję, to ten tak?
Obrazek

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#100 Post autor: tad » 2008-10-12, 20:34

Cześć,
gratulacje z okazji ukończenia tak trudnego modelu - naprawdę mi się podoba.

Ten błąd, to tak jak pisali na Konradusie - niewłaściwie zamocowane na stateczniku pionowym naciągu. Jakbyś nie napisał, to byśmy się nie połapali - taki to "wielki" błąd :-) A przy okazji - skąd wziąłeś dane o takiej zmianie w tym akurat modelu? Znaczy - naciągi zamiast pojedynczego zastrzału, jak zaprojektował autor. Pytam, bo p. Grzelczak jest perfekcjonistą i raczej nie bierze takich rzeczy z sufitu. Przy okazji - dzisiaj w Przeciszowie widziałem sklejone przez niego: He-111 z GPM i Blenheima - przysiadłem z wrażenia.

Do jednego się tylko przyczepię - niestety retusz na sam koniec nie sprawdził się. Niezbyt dobrze są dobrane kolory i na zdjęciach widać, że nie wszędzie się udał. Jednak nie da się zastąpić mozolnego retuszowania każdej części z osobna - na koniec to wychodzi zawsze trochę ogólnikowo (jedną farbką) i niedokładnie. Piszę to, bo zauważyłem, że przy swojej ogromnej cierpliwości, którą mi imponujesz - pomijasz tę sprawę. A Sparviero jest bajeczny - wielki ukłon!
Pozdrawiam
TAD

Awatar użytkownika
Ceva

#101 Post autor: Ceva » 2008-10-13, 15:24

Cieszę się Panowie że w miarę Wam się mój model podoba :-D .
Dziękuję za dobre słowa.
tad pisze:A przy okazji - skąd wziąłeś dane o takiej zmianie w tym akurat modelu? Znaczy - naciągi zamiast pojedynczego zastrzału, jak zaprojektował autor. Pytam, bo p. Grzelczak jest perfekcjonistą i raczej nie bierze takich rzeczy z sufitu.
Zastrzały z tego co zdążyłem się zorientować z dostępnych zdjęć występowały tylko w samolotach z początków produkcji w tej wersji na 99% ich nie powinno być.
Opierałem się na rysunkach z tej strony http://www.ams.vr.it/Documents/Sm.79%20 ... rawpro.htm , na publikacji wydawnictwa "Militaria" i zdjęciach dostępnych w internecie. Zresztą te z wycinanki były za krótkie ( spójrz do relacji u Niemca ).

Retusz wiem że nie jest moją mocną stroną i jeszcze wiele muszę się w tej materii nauczyć. Taki a nie inny sposób użycia farb wymusza na mnie technika klejenia ( zresztą wspominałem o tym w relacji Bufallo ), dobór kolorów moim zdaniem nie wyszedł tragicznie, tylko trochę się odcienie zmieniły po lakierowaniu :-? .
tad pisze:Przy okazji - dzisiaj w Przeciszowie widziałem sklejone przez niego: He-111 z GPM i Blenheima - przysiadłem z wrażenia.
Czy to te modele które są na zdjęciach w wycinankach GPM-u? Jeżeli tak to ja również jestem pod wrażeniem,a może kiedyś będzie mi dane zobaczyć je na żywo.

Awatar użytkownika
Łukasz Fuczek

#102 Post autor: Łukasz Fuczek » 2008-10-13, 15:54

Modele, które znajdują się w przeciszowskim klubie to modele sklejone przez.... Tadeusza Grzelczaka;-)

Awatar użytkownika
OSTOJA

#103 Post autor: OSTOJA » 2008-10-16, 13:53

Ceva - to jak będzie z tym "babolem" - kto ma rację? :roll: Komu należy się wirtualne piwko? :-P

Awatar użytkownika
Ceva

#104 Post autor: Ceva » 2008-10-16, 14:25

Babolowe piwo należy się koledze z "czarnego" a chodzi o naciągi statecznika. Pojedyncza linka powinna być z tyłu statecznika :-( .

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#105 Post autor: edipodium » 2008-10-16, 14:32

Ceva pisze:Pojedyncza linka powinna być z tyłu statecznika :-( .
Poszukałem po necie i faktycznie, ale jak powiedział tad:
tad pisze:Jakbyś nie napisał, to byśmy się nie połapali
Za Chiny Ludowe by mi to nie wpadło do głowy :lol: .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”