Savoia Marchetti S.M. 79 Sparviero - Orlik [ Tłokowe ]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ceva

#61 Post autor: Ceva » 2008-09-19, 10:50

No to ciągniem dalij ten monologiczny wózek ;-) .

No i stało się :-| . Skrzydła i kadłub mojej Sparviero stanowią nierozłączną część ( no chyba że siekiera pójdzie w ruch :mrgreen: ).
Nawet bardzo mi symetria nie uciekła :-P . Miałem obawy co do sztywności połączenia skrzydło kadłub za pomocą tylko jednego dźwigara, ale supeglut czyni cuda ;-) .
Obrazek Obrazek Obrazek
Spód nie wyszedł rewelacyjnie :-| , ale może uda się coś zamaskować retuszem.
Obrazek
Oprofilowania skrzydeł pasowały dobrze za wyjątkiem przedniej części, której profil i kształt mi się nie spodobał i dorobiłem nieco inny.
Obrazek
Poza tym podział oprofilowania przez projektanta na kilka części był wyśmienitym pomysłem. Dodatkowo na połączeniach części oprofilowania przewidziano mini wręgi.
Obrazek
Do przyklejania tych części nawet butapren się nie nadawał :-? więc przykleiłem wszystko UHU Power tak więc nie wyszło zbyt rewelacyjnie. Jeszcze trochę pomazać farbą i może być.

CDN...

Awatar użytkownika
OSTOJA

#62 Post autor: OSTOJA » 2008-09-19, 14:17

Świetnie wygląda. Gdybyś nie wskazał wad nie zauważyłbym. :-P

Awatar użytkownika
Ceva

#63 Post autor: Ceva » 2008-09-19, 20:17

OSTOJA pisze:Gdybyś nie wskazał wad nie zauważyłbym. :-P
Błędów jest więcej, ale jak nie widać to dobrze ;-) :-P .

Niestety tak się składa że mogę się pochwalić kolejnymi drobiazgami niejako na gorąco bo w trakcie kolejnych malowań kół.
Same opony powstały z tektury (?) dołączanej do modeli z Gomixu. Jak do podklejania szkieletu ta tektura się nie nadaje tak do kół jak najbardziej. Swoją strukturą przypomina skrzyżowanie tektury zwykłej i piwnej dzięki czemu dobrze chłonie BCG i dobrze się obrabia.
Kiedy koła schną udało mi się zrobić felgi kół podwozia głównego.
Obrazek
Zamiast formować poszczególne szprychy jak przewiduje projekt
Obrazek
tarczę koła podkleiłem tekturą i normalnie wyciąłem szprychy. I roboty mniej i efekt chyba lepszy. Pominąłem przy feldze jedną ( na stronę czyli w sumie cztery ) z części 58c która miała postać spłaszczonego stożka, a tylko przeszkadzała, a miała być umieszczona pod tarczą ze szprychami.
Felgę koła tylnego też podrasowałem przez podklejenie dodatkową warstwą kartonu i wycięcie czarnych pół pomiędzy szprychami.
Obrazek
Teraz jeszcze ze trzy malowania przeplatane drobnym szlifem i koła chyba będą gotowe.

CDN...

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#64 Post autor: edipodium » 2008-09-19, 20:37

Kółeczka cudne :-D . Już się nie mogę doczekać aż postawisz tego potwora (to komplement ;-) ) na własnych "nogach" :mrgreen: .
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

Awatar użytkownika
Ceva

#65 Post autor: Ceva » 2008-09-21, 17:05

edipodium pisze:Już się nie mogę doczekać aż postawisz tego potwora (to komplement ;-) ) na własnych "nogach" :mrgreen: .
Prawie się doczekałeś ;-)

Znów jest do pokazania kolejny gotowy zespół modelu.
Tym razem udało mi się skończyć kółko ogonowe.
Gotowe wygląda tak. Musiałem częściowo pomalować bo za bardzo uszkodziłem druk podczas glutowania i szlifowania.
Obrazek
Ale żeby ramiona wahacza lepiej się trzymały zrobiłem z nimi coś takiego. Jak widać na pierwszym zdjęciu jest za mały prześwit między golenią i kołem. Ramiona wahacza mogły by być z milimetr dłuższe ( lub ten ścięty cylinder wewnątrz mógłby być krótszy ).
Obrazek
Żeby kółko poprawnie zamocować we wnęce musiałem przesunąć o 2 mm do przodu otwór do jego mocowania. Przymierzyłem do modelu i wygląda to tak. Kółko jest ruchome i wychyla się na boki.
Obrazek Obrazek
Wracam teraz do pracy nad podwoziem głównym które poza kołami jest już na ukończeniu.

CDN...

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#66 Post autor: edipodium » 2008-09-21, 17:39

Ceva pisze:Musiałem częściowo pomalować bo za bardzo uszkodziłem druk podczas glutowania i szlifowania.
Pomalowane wygląda lepiej :-D . No to czekam dalej na kolejne postępy ;-) .
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

Awatar użytkownika
Ceva

#67 Post autor: Ceva » 2008-09-25, 22:33

edipodium pisze:Pomalowane wygląda lepiej :-D
W tym przypadku chyba masz rację :-D .

W międzyczasie kiedy czekałem na możliwość dłuższego posiedzenia przy podwoziu głównym z doskoku do warsztatu zrobiłem kołpaki śmigieł.
Obrazek
A z drugiej strony kołpak wygląda tak. W miejscu zaznaczonym strzałką zabrakło trochę szarego.
Obrazek
I poza skróceniem ( o dwie grubości linii obrysowej ) długości segmentu z gniazdami łopat, kołpaki sklejało się bardzo przyzwoicie.
A skoro wspomniałem o podwoziu głównym to jego elementy przed malowaniem wyglądały następująco. Te elementy po prawej stronie zdjęcia ( nie wiem jak je nazwać ) po przymierzeniu do wnętrza gondoli wymagały skrócenia o ok. 3 mm żeby podwozie było zgodne z rysunkiem montażowym.
Obrazek
W chwili obecnej golenie czekają na kolejną warstwę farby. Przy goleniach głównych dorobiłem drugą część zawiasu(?) którą zaznaczyłem strzałką. Przy okazji widać jeden z powodów malowania podwozia.
Obrazek
Może jutro znajdę trochę więcej niż chwilę i pomaluję ostatecznie podwozie.

CDN..

Awatar użytkownika
Ceva

#68 Post autor: Ceva » 2008-09-26, 21:35

Tak więc dzisiaj znalazłem trochę czasu i drugi raz pomalowałem elementy podwozia głównego. Nie mogłem się oprzeć przymiarce na sucho jednej strony, jak widać przy okazji malarz ze mnie kiepski.
Koło podwozia wkrótce będzie pokryte warstwą matowego lakieru bezbarwnego.
Obrazek Obrazek Obrazek
Elementy w kształcie litery V nie są pomalowane z zewnątrz z powodu możliwości wzmocnienia połączenia goleni z wnęką podwozia, a jak wiadomo jakikolwiek klej na farbę słabo trzyma. Trochę poprawek lakierniczych jeszcze mnie czeka, ale to już po zamontowaniu do płatowca.

CDN...

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#69 Post autor: tad » 2008-09-26, 21:38

Świetna robota moim zdaniem - oglądam relację z zapartym tchem i się napalm na zrobienie sobie takiego modelu.
Pozdrawiam
TAD

Awatar użytkownika
Ceva

#70 Post autor: Ceva » 2008-09-26, 21:47

tad pisze:Świetna robota
Pojęcie względne :mrgreen:
tad pisze:oglądam relację z zapartym tchem i się napalm na zrobienie sobie takiego modelu.
Obiecuję że przez tydzień nie będę pił piwa :-P jak ktoś ( a może Ty ) zrobi relację i sklei ten model. Naprawdę chciałbym się dowiedzieć jakie babole porobiłem i jak ktoś inny podejdzie do tematu.

Awatar użytkownika
KPaweł
Kontakt:

#71 Post autor: KPaweł » 2008-09-26, 22:12

Ceva pisze: Obiecuję że przez tydzień nie będę pił piwa :-P jak ktoś ( a może Ty ) zrobi relację i sklei ten model. Naprawdę chciałbym się dowiedzieć jakie babole porobiłem i jak ktoś inny podejdzie do tematu.
Oj nie prowokuj... :-D

A model wyszedł Ci świetny - również oglądam od początku i jestem pełen podziwu.

Pozdrowienia,
Paweł

Awatar użytkownika
Sprudin

#72 Post autor: Sprudin » 2008-09-26, 22:47

KPaweł pisze:
Ceva pisze: Obiecuję że przez tydzień nie będę pił piwa :-P jak ktoś ( a może Ty ) zrobi relację i sklei ten model. Naprawdę chciałbym się dowiedzieć jakie babole porobiłem i jak ktoś inny podejdzie do tematu.
Hmmmhmmmhmmm.... ;-) :-P

Ceva, jedziesz facet :-) "czy mam chłodzić szapmana?" ;-)
Pozdrawiam!!

Awatar użytkownika
Ceva

#73 Post autor: Ceva » 2008-09-29, 22:28

KPaweł pisze:Ceva napisał/a:

Obiecuję że przez tydzień nie będę pił piwa :-P jak ktoś ( a może Ty ) zrobi relację i sklei ten model. Naprawdę chciałbym się dowiedzieć jakie babole porobiłem i jak ktoś inny podejdzie do tematu.

Podbijam stawkę do ośmiu dni bez piwa :-P
Sprudin pisze:"czy mam chłodzić szapmana?" ;-)
Noo, jak chcesz to zaczynaj może w przyszłym miesiącu skończę :-|

A teraz małe uaktualnienie relacji, a w zasadzie to chcę zadać jedno pytanie tylko tak głupio nic nie pokazać :mrgreen: .

Z uaktualnień to powalczyłem z kolektorami wydechowymi.
Obrazek
W przypadku elementu pokazanego zieloną strzałką usunąłem "sklejki" i trochę go podciąłem żeby lepiej się układał na załamaniu dwóch pasków. Niebieska strzałka pokazuje element który chyba dobrze przykleiłem opierając się na instrukcji, choć w przypadku surówki był przyklejony odwrotnie. Grunt że jakoś to wygląda.
Rura wydechowa częściowo podszlifowana i zukosowana na wejściu do kolektora. Będzie
ona jeszcze malowana pod kolor wycinanki o ile uda mi się dobrać w miarę podobny odcień. Do malowania całego kolektora nawet nie chcę podchodzić bo zapewne nie uda mi się dobrze pomalować osłony silnika.
Kolejne elementy to drobiazgi skrzydłowe i ogonowe.
Obrazek
W tym przypadku było więcej kombinacji i przeróbek. Oprofilowania świateł obrysowych wyciąłem z zapasu koloru a to dlatego że miały za małe wymiary i nie zakrywały narysowanych na końcówkach skrzydeł " świateł ", no i miały niewłaściwe kolory.
Obrazek
Podobne przeróbki dotyczyły oprofilowań rurek pitota ( te szare elementy po prawo ) tzn. przerysowanie z nieznaczną korektą kształtu na zapas odpowiedniego koloru ( były żółte ) i zwiększenie ich liczby do dwóch ( tak wynika ze zdjęć oryginałów ).
Po lewej stronie na zdjęciu jest próba wykonania światła ogonowego( nie ma w opracowaniu, a na rysunku zestawieniowym owszem ), ale z racji tego ze wyszło za duże zrobi się je jeszcze raz.

A teraz zadam pytanie. W związku z tym że w opracowaniu są bomby i torpeda, a mój leń daje o sobie znać zapytuję czy jest to prawdopodobne żeby samolot jednocześnie był uzbrojony w jedno i drugie. Torpedę chcę wykonać bo ją będzie widać ;-) ( a bomb nie :mrgreen: ) i fajnie będzie wyglądać w zestawieniu z ciapkowatym samolotem ;-) .

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#74 Post autor: Ceva » 2008-10-02, 11:58

Znowu mam kila drobiazgów do pokazania m.in. torpedę w trakcie prac warsztatowych.
Obrazek Obrazek Obrazek
Oczywiście jest to w jakichś ¾ gotowiec. Jeszcze ze dwa malowania :evil: ...
Czubek z listków został odcięty ze względu na niepodobieństwo do czubka torpedy
Obrazek Obrazek
i zastąpiony zwiniętym i obrobionym "prętem" kartonowym. Tyle z przodu, a z tyłu przedostatni segment był za mały , a ostatni za duży. Skleiłem, zaglutowałem połączenia i wyszlifowałem i teraz nanoszę kolejne warstwy farby. A przed wycięciem wydawało mi się że torpeda była zaprojektowana na nowo :-| .
Przy okazji szlifowania i malowania powstała prądnica.
Obrazek
Wziąłem się też za wykańczanie lotek.
Obrazek
Z częściami 37a i 37c dałem sobie spokój bo nijak nie widziało mi się ich umieszczenia na tych szarych żeberkach ( na górze zdjęcia ). Zrobiłem też w końcu elementy wyważające lotki.
Obrazek
W tym przypadku też zrezygnowałem z części z wycinanki z której miał być zrobiona "kropla" na końcu elementu. Zrobiłem to z oszlifowanej tektury. Wszystko jeszcze będzie malowane, a póki co na modelu wygląda tak.
Obrazek

Im bliżej końca tym większy leń :mrgreen: .

CDN...

Awatar użytkownika
Grzegorz11

#75 Post autor: Grzegorz11 » 2008-10-02, 13:45

"Im bliżej końca tym większy leń" i tu się też zgadzam :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”