KPaweł pisze:Ceva napisał/a:
Obiecuję że przez tydzień nie będę pił piwa

jak ktoś ( a może Ty ) zrobi relację i sklei ten model. Naprawdę chciałbym się dowiedzieć jakie babole porobiłem i jak ktoś inny podejdzie do tematu.
Oj nie prowokuj...
Podbijam stawkę do ośmiu dni bez piwa
Sprudin pisze:"czy mam chłodzić szapmana?"

Noo, jak chcesz to zaczynaj może w przyszłym miesiącu skończę
A teraz małe uaktualnienie relacji, a w zasadzie to chcę zadać jedno pytanie tylko tak głupio nic nie pokazać

.
Z uaktualnień to powalczyłem z kolektorami wydechowymi.

W przypadku elementu pokazanego zieloną strzałką usunąłem "sklejki" i trochę go podciąłem żeby lepiej się układał na załamaniu dwóch pasków. Niebieska strzałka pokazuje element który chyba dobrze przykleiłem opierając się na instrukcji, choć w przypadku surówki był przyklejony odwrotnie. Grunt że jakoś to wygląda.
Rura wydechowa częściowo podszlifowana i zukosowana na wejściu do kolektora. Będzie
ona jeszcze malowana pod kolor wycinanki o ile uda mi się dobrać w miarę podobny odcień. Do malowania całego kolektora nawet nie chcę podchodzić bo zapewne nie uda mi się dobrze pomalować osłony silnika.
Kolejne elementy to drobiazgi skrzydłowe i ogonowe.

W tym przypadku było więcej kombinacji i przeróbek. Oprofilowania świateł obrysowych wyciąłem z zapasu koloru a to dlatego że miały za małe wymiary i nie zakrywały narysowanych na końcówkach skrzydeł " świateł ", no i miały niewłaściwe kolory.

Podobne przeróbki dotyczyły oprofilowań rurek pitota ( te szare elementy po prawo ) tzn. przerysowanie z nieznaczną korektą kształtu na zapas odpowiedniego koloru ( były żółte ) i zwiększenie ich liczby do dwóch ( tak wynika ze zdjęć oryginałów ).
Po lewej stronie na zdjęciu jest próba wykonania światła ogonowego( nie ma w opracowaniu, a na rysunku zestawieniowym owszem ), ale z racji tego ze wyszło za duże zrobi się je jeszcze raz.
A teraz zadam pytanie. W związku z tym że w opracowaniu są bomby i torpeda, a mój leń daje o sobie znać zapytuję czy jest to prawdopodobne żeby samolot jednocześnie był uzbrojony w jedno i drugie. Torpedę chcę wykonać bo ją będzie widać

( a bomb nie

) i fajnie będzie wyglądać w zestawieniu z ciapkowatym samolotem

.
CDN...