[relacja] T-27 - Modelik 4/97
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Retusz pastelami olejnymi ma to do siebie, że się ściera. Dlatego trzeba go czasami poprawiać. Najlepszą metodą jest cieniutki pędzelek i terpentyna. Terpentynę sugeruję przelać w małej ilości do buteleczki o lekach, mniejsza powierzchnia parowania i mniej śmierdzi. Po retuszu już w wersji finalnej najlepiej go zabezpieczyć lakierem.
Jeśli masz na myśli taka ze sklepu z artykułami chemicznymi to według mojej wiedzy nie i chyba nawet balsamicznej używam.
PS. Sprawdziłem to jest Terpentyna Balsamiczna.
PS. Sprawdziłem to jest Terpentyna Balsamiczna.
Ostatnio zmieniony 2006-10-03, 20:41 przez Piterski, łącznie zmieniany 1 raz.
Drasha: zafascynowałeś mnie tym modelikiem! Jutro chyba biorę się do lepienia! Od dawna za mną chodziła jakaś pancerka, a to akurat nie za duże i nie za skomplikowane jak na początek
Dawaj dużo opisu czy coś nie pasuje, na co szczególnie uważać?
PS.: jest sens zakładać kolejną relację z budowy tego samego modelu?

PS.: jest sens zakładać kolejną relację z budowy tego samego modelu?
Nauka, nauka jak ona mnie wykańcza czas na klejenie tylko w weekendy. Niestety ten został zmarnowany przez chorobę, ale coś tam wydłubałem a konkretnie daszek i błotniki(na błotnikach jeszcze brak retuszu) miałem wyretuszować dzisiaj ale się trochę źle czuje.
Zdjęcie(tylko jedno bo co tu więcej pokazywać):

Pozdrawiam Drasha.
Zdjęcie(tylko jedno bo co tu więcej pokazywać):

Pozdrawiam Drasha.
Wrzucam tylko 2 zdjęcia ponieważ mam nogę w gipsie i trudno mi było się ustawić. Nie narzekać że są źle oświetlone bo trochę mi trudno o kulach z modelem chodzić. W środę zdejmą mi to ciężkie coś z nogi to zrobię lepsze i zarzucę na forum. Retusz poprawiłem i zastosowałem brudzing. Zrobiłem go metodą "suchego pędzla". Odczuwam pewne niezadowolenie ponieważ nie retuszowałem krawędzi przed sklejeniem części i niestety widać to jeśli się dobrze przyjrzę. Następne w kolejce są światła. Nie macie może jakiegoś fajnego sposobu na wykonanie reflektorów?? Bo te z wycinanki niezbyt mnie zadowalają. A oto i foty:

P.S. Czy po takim brudzingu model zaliczany jest jeszcze do standardu??

P.S. Czy po takim brudzingu model zaliczany jest jeszcze do standardu??
Ostatnio zmieniony 2006-11-17, 19:09 przez Drasha, łącznie zmieniany 2 razy.
a on w ziemiance był ukryty?
trochę sporo jak na mój gust tego brudu i dziwnych miejscach, ale co kto lubi...
Kiedy się bierzesz za podwozie?
Co do reflektorów:
- bierzesz dziurkacz i wycinasz kółeczko,
- kładziesz toto na gumce (czymś miękkim), i lekko nagniatasz kolistymi ruchami, np. łebkiem od szpilki,
- zalewasz czymś, wikolem, lakierem, BCG i tyle.

Kiedy się bierzesz za podwozie?
Co do reflektorów:
- bierzesz dziurkacz i wycinasz kółeczko,
- kładziesz toto na gumce (czymś miękkim), i lekko nagniatasz kolistymi ruchami, np. łebkiem od szpilki,
- zalewasz czymś, wikolem, lakierem, BCG i tyle.