Coś na początek
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
- jacekkudla
Pasek ten wklejamy do połowy ( kreska po środku paska ) pod jedną stronę poszycia i po wyschnięciu sklejamy za jego pomocą drugą stronę poszycia uzyskując z poszycia segmentu coś w rodzaju rurki. Sklejanie ostateczne najlepiej wykonać po dopasowaniu obwodu wręgi do długości poszycia. Pasek ten jest nieco krótszy ( dwie grubości wręg ) od poszycia, a to po to żeby nie podchodził pod wręgę i nie powodował podniesienie końcówki segmentu. Więc trzeba go przykleić w równej odległości od każdego z zakończeń poszycia.
Zapewne fotki by więcej wyjaśniły ale w tej chwili nie mam nic takiego na warsztacie żeby zademonstrować. Chyba że może wieczorem uda mi się przysiąść i skleić element łączony właśnie w ten sposób.
Zapewne fotki by więcej wyjaśniły ale w tej chwili nie mam nic takiego na warsztacie żeby zademonstrować. Chyba że może wieczorem uda mi się przysiąść i skleić element łączony właśnie w ten sposób.
- jacekkudla
Przypuszczam że wiem o co chodzi ale i tak byłbym wdzieczny za ilustrację wywodu :)
Model któy sklejam jest bez specjalnego retuszu, taki troszkę na żywca jest robiony także dobrze by było jakbyście się mocno nie przestraszyli.... Czy brzegi wyciętych elementów lekko szlifujecie papierem ściernym i zamalowujecie odpowiednią farbą?
Model któy sklejam jest bez specjalnego retuszu, taki troszkę na żywca jest robiony także dobrze by było jakbyście się mocno nie przestraszyli.... Czy brzegi wyciętych elementów lekko szlifujecie papierem ściernym i zamalowujecie odpowiednią farbą?
Na rozruszanie palców to bym się tym wcale nie przejmował.jacekkudla pisze:Model któy sklejam jest bez specjalnego retuszu,
Jeżeli to są elementy podklejone na tekturę to zdarza się ( a na pewno potrzeba kiedy należy dopasować obwód wręgi do poszycia lub do kształtu segmentu), kartonowych elementów raczej się nie szlifuje bez potrzeby np. dopasowania. A krawędzie owszem zamalowuje się farbą, ale jak wspomniałem wyżej nie zawracałbym sobie tym głowy, bo przede wszystkim masz sobie przypomnieć jak się wycina, formuje, dopasowuje i skleja. Jak to sobie przypomnisz to wtedy kombinuj z retuszowaniem.jacekkudla pisze:Czy brzegi wyciętych elementów lekko szlifujecie papierem ściernym i zamalowujecie odpowiednią farbą?
- jacekkudla
Ja mam zestaw temper w sześciu podstawowych barwach z tego mieszam co mi potrzebne. Poza tym tempery jak każde farby wodne po wyschnięciu można aktywować ponownie i dalej używać. Podobno dobre są farby akrylowe, ale nie stosowałem więc się nie wypowiadam. Emalie olejne np. Humbrol maja tą wadę że stosunkowo długo schną i w razie wyjechania z retuszem trudniej je usunąć ( w przypadku temper wystarczy lekko wilgotny patyczek kosmetyczny ). Korzystając z gotowych odcieni farb występuje prawdopodobieństwo niedobrania odpowiedniego do kolorów wycinanki odcieniu.
Ps. Żeby kupić tempery wystarczy odwiedzić sklep plastyków-malarzy a przy okazji można tam nabyć pędzelki i tekturę.
Ps. Żeby kupić tempery wystarczy odwiedzić sklep plastyków-malarzy a przy okazji można tam nabyć pędzelki i tekturę.
- jacekkudla
-
- Kontakt:
- jacekkudla
Wykorzystanie pasków do łączenia poszycia.

Ukształtowane poszycie do kształtu zbliżonego do wręgi w nim osadzonej.

Pasek przyklejony do jednej połówki poszycia ( specjalnie odwrotnie do zdjęcia żeby było go widać) i odsunięty od krawędzi poszycia o grubość wręgi i jeszcze trochę.

Gotowe poszycie segmentu.

Często pasek jest też wykorzystywany do łączenia poszycia jednego segmentu z drugim. I często wewnątrz paska jest montowana wręga.

Mam nadzieję że w miarę jasno wytłumaczyłem.
ps. w kwestii pytania z priv to trochę później odpowiem bo to nie takie proste.

Ukształtowane poszycie do kształtu zbliżonego do wręgi w nim osadzonej.

Pasek przyklejony do jednej połówki poszycia ( specjalnie odwrotnie do zdjęcia żeby było go widać) i odsunięty od krawędzi poszycia o grubość wręgi i jeszcze trochę.

Gotowe poszycie segmentu.

Często pasek jest też wykorzystywany do łączenia poszycia jednego segmentu z drugim. I często wewnątrz paska jest montowana wręga.

Mam nadzieję że w miarę jasno wytłumaczyłem.
ps. w kwestii pytania z priv to trochę później odpowiem bo to nie takie proste.
- jacekkudla
-
- Kontakt: