[relacja] Hanomag Sd.Kfz. 251/1 + BMW R75 1:35 Tamiya

Galerie i warsztaty z budowy

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gregor
Kontakt:

#46 Post autor: Gregor » 2008-07-05, 23:09

U mnie w modelach nie znajdziesz żadnego który ma dobrze zrobione poszycie :mrgreen: (chodzi mi o okręty)

Awatar użytkownika
r-t

#47 Post autor: r-t » 2008-07-06, 11:03

dobra jak się przemogę i coś zrobię to pokażę zdjęcia gotowego modelu bo teraz już zostały tylko gąsienice i drobne poprawki a tak reszta jest gotowa i czeka tylko na wklejenie.

Off top:
Gregor znam ten ból z poszyciem :-? jestem ciekaw jak mi ono wyjdzie w SCHARNHORST :?:

pozdrawiam r-t.

Awatar użytkownika
r-t

#48 Post autor: r-t » 2008-07-07, 20:50

Witam Serdecznie, po długich namysłach, poszukiwaniach nie wiadomo czego skończyłem tego Hanomag'a, z tym, że karabiny na zdjęciach dodane są po prostu żeby były oraz gąsienice nie są po brudzone ponieważ nie wiem jeszcze jaki kolor będzie miała podstawa dioramy ale mimo to uważam model za skończony.
Model "należy" do 15 dywizji pancernej z 1943r. podstawowy kolor to Dark Yellow Tamki, reszta to wszystko inne co znalazłem i pasowało, dorobiony został kanister i mocowanie na niego oraz przewody lamp, tak jak w relacji wspominałem gąski są dodane. Nie do końca jestem pewien poprawności oznaczeń dywizji i przeznaczenia pojazdu jako typowego transportera więc jakby co to proszę o zwrócenie uwagi w tej sprawie a także przy każdym innym błędzie bym na przyszłość wiedział jak zrobić to poprawnie.
Obecnie trwają prace wykończeniowe przy BMW oraz "robią" się Niemcy :mrgreen: i tak się zastanawiam czy mi miejsca na podstawce starczy :roll: A teraz coś dla oka <mam nadzieję przyjemnego>
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na koniec chciałem przeprosić za to całe zamieszanie z tym modelem bo jak teraz czytam to, to sie zastanawiam co ja wtedy piłem :lol: dobra koniec żartów, teraz już oddaję głos kolegą i otwieram się na wszelkie komentarze.

pozdrawiam r-t.
Ostatnio zmieniony 2008-07-08, 21:48 przez r-t, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gregor
Kontakt:

#49 Post autor: Gregor » 2008-07-07, 21:14

Podoba mi się :lol: Bardzo fajnie ci wychodzi .

Awatar użytkownika
r-t

#50 Post autor: r-t » 2008-07-08, 22:03

Gregor dziękuję za wyrażenie zdania :-)
Na chwilę obecną dłubię coś z Niemcami, i tak na pierwszym zdjęciu portret grupowy, <dojdzie jeszcze co najmniej 6 figurek>, od lewej mamy żołnierza, który będzie rozmawiał z dowódcą <figurka 2> stojącym we włazie wierzy Panzer IV, f 3,4 to postacie z zestawu BMW, przeznaczenia ich jeszcze nie ustaliłem ale pewnie będą odgrywać rolę poboczną w całej dioramie, i ostatni delikwent to moim zdaniem najciekawsze postać, ponieważ będzie on wchodził przez tylni właz do Hanomaga, jak to zobaczycie niebawem ale mnie sie podoba :lol: na drugim i trzecim zdjęciu prawie już gotowy Pan z nr. jeden, na kolejnej fotce dwaj panowie, Którzy nigdzie mi nie pasują . . . chyba na nich będę trenował techniki malowania twarzyczek :lol:, a na koniec mam problem, na ostatnim zdjęciu są dwa typy hełmów i tak coś sobie myślę, że ten jaśniejszy nie bardzo pasuje do dywizji pancernej :?: czy mógł by ktoś mi coś doradzić?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Jutro będę wszystko szlifował, uzupełniał i znów szlifował, i testował kolory :-o.
co sądzicie o kolorze skóry? jest dobry czy może powinien być ciemniejszy?

Awatar użytkownika
Haluś

#51 Post autor: Haluś » 2008-07-08, 22:09

Witam.
Figurki narazie całkiem ładnie wychodzą , Hanomag zresztą też.
A co do hełmów to wydaje mi sie , że te jaśniejsze były używane przez spadochroniarzy więc te drugie bardziej będą pasowały ;-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
r-t

#52 Post autor: r-t » 2008-07-08, 22:22

no właśnie wiem bo taki też jest zestaw Dragona, a nie mam skąd zaczerpnąć odpowiednich informacji na ten temat, ale fakt faktem wiele pracy przede mną z tymi figurkami.
Mam tylko nadzieję, że skończę je w czasie krótszym niż w przypadku Hanomag'a.

Haluś a Ty już zacząłeś Twoje BMW?

pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Haluś

#53 Post autor: Haluś » 2008-07-08, 22:34

Moje jest już prawie skończone.
Próbowałem bawić sie dorabianie elemntów ale niezbyt mi to wychodziło więc wiele nie dorobiłem :->
Za niedłgu fotki wstawię ;-)

Awatar użytkownika
r-t

#54 Post autor: r-t » 2008-07-15, 23:09

Witam ostatnio cały czas pracuję nad figurkami i trochę nad BMW które jest już na ukończeniu z tym, że borykam się z problemem związanym z alkami, gdyż nie wiem jakie wybrać bo z tego co na razie wiem to BMW nie służyły na Sycylii w '43 . . . za jakiś czas wrzucę foty i może zaprezentuje nowy model :-D

pozdrawiam r-t.

Awatar użytkownika
r-t

#55 Post autor: r-t » 2008-07-17, 20:21

Taka mała aktualizacja, trzej panowie na ukończeniu :-) kolejna trójka jest w połowie gotowa, czyli poklejona i pomalowana pierwszą warstwą i czeka na detale.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

pozdrawiam i za komentarze się nie po gniewam :-D

Awatar użytkownika
Schmmitt

#56 Post autor: Schmmitt » 2008-07-18, 08:47

:arrow: Czemu tylko jedna ładownica do PMa :?: Szeregowi powinni mieć dwie a podoficerowie i oficerowie jedna + kabura z bronią krótką
:arrow: Ładownice do PMa są źle umieszczone, powinny być bardziej z przodu....

Czy żeby nie polepszyć wyglądu figurek nie lepiej by było w którymś z Mp 40 dodać rozłożoną kolbę :?:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
r-t

#57 Post autor: r-t » 2008-07-19, 11:25

Schmmitt dziękuję za wskazówki, dałem te zdjęcia właśnie w celu uzyskania pomocy , jak napisałem figurki są na ukończeniu i ładownice na pewno poprawię i dodam tak jak zasugerowałeś, u Pana na drugim zdjęciu cały MP zostanie zmieniony na egzemplarz produkcji Dragon'a właśnie z rozłożoną Kolbą, a tak nawiasem mówiąc to jeszcze będzie więcej figurek, z tego co na razie posiadam to będzie ich 14 a co potem to czas pokaże.

a teraz mały off top:

Jak to u mnie czasem bywa trzeba odpocząć od Pancerki i tak zrobię ale nie wiem na jak długo ponieważ stałem się szczęśliwym posiadaczem modelu Yoshimura Hayabusa X-1
Obrazek
Prawdę mówiąc rzuciłem się z motyką na słońce ale może model kiedyś wyjdzie :->
Radzio czy składałeś ten model już?

pozdrawiam r-t.

Awatar użytkownika
r-t

#58 Post autor: r-t » 2008-08-29, 21:53

Witam po długiej przerwie, Udało mi się skończyć pierwszego szeregowego, który jest "zlepkiem" Italerki Tamki i Dragona :lol: od siebie dodałem tylko sprzążkę pasa która jest wykonana z metalu ponieważ oryginalna pozostawiała wiele do życzenia a raczej to co tam było. Teraz będę się brał za kolejnego delikwenta i skończę BMW bo już na prawdę nie wiele zostało a dokładniej tylko KM i kalki, z Którymi jak zwykle mam problem, a tym czasem oto co zdziałałem, jeśli zauważycie coś nie tak to proszę o zwrócenie uwagi w celu poprawienia błędu.

Obrazek Obrazek Obrazek

cdn.

Pozdrawiam r-t.

Awatar użytkownika
Gregor
Kontakt:

#59 Post autor: Gregor » 2008-08-31, 17:39

O rany nie wiem jak ci wyszedł tak równo ten znaczek na hełmie . :shock:

Awatar użytkownika
r-t

#60 Post autor: r-t » 2008-08-31, 18:20

Gregor to nie mi tylko tym w drukarni czy czy gdzie tam są robione kalki, bo to są właśnie kalki Tamiya :-P

pozdrawiam r-t.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie i warsztaty”