Savoia Marchetti S.M. 79 Sparviero - Orlik [ Tłokowe ]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
bleriot

#46 Post autor: bleriot » 2008-08-25, 21:58

W kwestii nieporozumień :-P Bardzo rzadko używam superglue, budex li tylko i wyłącznie /kreda również/, wiem beton jestem niereformowalny :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ceva

#47 Post autor: Ceva » 2008-08-25, 22:59

Sprudin pisze:O nie nie nie, Ceva, nie daj się :-)
Czytałem te kilka słów parę razy i pojąć nie mogę :-|
Sprudin pisze:Ja chce zobaczyc w Twoim wykonaniu jakiegoś czterosilnikowca ;-)
Podobno marzenia mogą się spełniać :roll: ( oczywiście nie w tym roku :-P ps. Herkules za mną chodzi tylko nikt nie chce mi go sprzedać za normalną kasę :cry: ).
bleriot pisze:W kwestii nieporozumień :-P Bardzo rzadko używam superglue, budex li tylko i wyłącznie /kreda również/, wiem beton jestem niereformowalny :mrgreen:
Trudno co robić :roll: 8-)

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#48 Post autor: edipodium » 2008-08-25, 23:41

Sprudin pisze:Niezbyt trafny cytat przyjacielu :lol:
A to dlaczego! ch***** znowu zostałem źle zrozumiany :evil: :lol: .
Mi nie chodziło o to że każdy wróci do punktu wyjścia i zacznie psuć modele zamiast sklejać, tylko o sentyment do Budzia :roll: . Ja osobiście nie wyobrażam sobie żebym bez niego pracował, nie tylko podklejam nim wręgi ale czasami nawet jakieś widoczne części. On jest jak karaluch, wszystko umrze a on zostanie :lol: .
Trza się na poezji znać 8-) ! (to żart, żeby znowu nie było :-P )
Sweet Nightmare :evil: :mrgreen: !

Awatar użytkownika
Sprudin

#49 Post autor: Sprudin » 2008-08-26, 06:53

Cóż, słowo pisane nie zawsze jest w pełni rozumiane :-D Szczególnie trudno przekazać wszelkie niuanse i smaczki nie widząc odbiorcy ani pojąć pierwotny zamysł nie widząc osoby która mówi. Tak to bywa ;-) Wróćmy zatem do modelu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Bosssko idzie!! :-D

Pozdrawiam!!

PS: wybaczcie, jeśli nieco zakręciłem, tak to bywa jak się siedzi w psychiatryku po nocach :lol:

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#50 Post autor: edipodium » 2008-08-26, 09:54

Sprudin pisze:Cóż, słowo pisane nie zawsze jest w pełni rozumiane :-D Szczególnie trudno przekazać wszelkie niuanse i smaczki nie widząc odbiorcy ani pojąć pierwotny zamysł nie widząc osoby która mówi. Tak to bywa ;-)
Oj tak, za prawdę prawdziwe są twe słowa :mrgreen: .
A modelik wiadomo że boski :mrgreen: :-P !
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

Awatar użytkownika
Ceva

#51 Post autor: Ceva » 2008-08-27, 18:10

Cie choroba zapomniałem wczoraj zaktualizować relacji na tym forum. Niniejszym to czynię jednocześnie zamieszczając dwa odcinki razem.

Tytułem dalszego ciągu relacji pokażę jak udało mi się poprawić zakończenie gondoli.
Obrazek
Tu gdzie zielona strzałka wyciąłem klin z poszycia, a gdzie żółta dorobiłem z zapasu koloru wstawkę pasującą kształtem do linii podziału blach.
Udało mi się też zrobić drugą gondolę silnikową. Czy wyszła lepiej od poprzedniej, możliwe choć nie jestem tego pewien. W każdym bądź razie już jest.
Obrazek Obrazek
A teraz trwają przygotowania do sklejania silników. Ale zanim to nastąpi roboczy widok na całość.
Obrazek Obrazek
Jak widać oderwałem mocowanie przedniego silnika gdyż będzie konieczna korekta jego pochylenia.

Zdążyłem dzisiaj po raz drugi zaktualizować relację.
Tym razem padło na osłony silników. Na płasko wyglądały bardzo przyzwoicie jakby na nowo zaprojektowane no i brak linii obrysowych był bardzo dobrym pomysłem.
Obrazek
Niestety pomimo dopasowania długości największego segmentu do obwodu wręgi sklejki składające się na przód osłony były za krótkie :-( . Nawet był o to mały dym na "czarnym" z okazji prezentacji surówki. Ale co tam było z czego to dosztukowałem.
Obrazek
Teraz czas na silniki, ale po porównaniu rysunku z zwartością wycinanki brakuje mi pewnego elementu ( zaznaczony na czerwono ).
Obrazek
Bez niego silnik z osłoną będzie połączony jedynie za pomocą kolektorów wydechowych.
Myślę że coś się dorobi.

CDN...

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#52 Post autor: edipodium » 2008-08-27, 18:42

Cudnie on wygląda, muszę go mieć, tylko gdzie ja teraz sponsora znajdę :lol: ?
No trochę nie za ciekawa sytuacja z tymi silnikami, ale wieże że ci się uda pokonać problemy ;-) . Powodzenia :mrgreen: !
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

Awatar użytkownika
el_paw

#53 Post autor: el_paw » 2008-08-28, 07:48

Bardzo fajnie wygląda ta maszyna. Mam nadzieję, że do poniedziałku będzie skończona. Trzymam za to kciuki !

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ceva

#54 Post autor: Ceva » 2008-08-29, 10:36

el_paw pisze:Mam nadzieję, że do poniedziałku będzie skończona. Trzymam za to kciuki !
Niestety nie ma szans, niestety :cry: .
A tak przy okazji to jak tam El-paw Twój nastrój przed godziną "W" ( budowa Sparviero )?

Kolejny etap budowy przede mną.
To silniki w liczbie trzech. Skleiłem już kartery silników które pasowały wzorowo ( po usunięciu linii obrysu wręg ). Skleiłem też na próbę jeden niekompletny cylinder.
Obrazek
Po przypasowaniu do siebie tych dwóch elementów pojawił się kolejny schodek.
Obrazek
Cylinder u podstawy ma średnicę większą od miejsca zaznaczonego na karterze, mało tego jego średnica jest większa niż szerokość jeden ścianki karteru. Wychodzi na to że będę musiał skrócić pasek z którego zwija się ( paskudnie jak ch***** :evil: przez gruby i rozwarstwiający się przy takich operacjach karton kredowy na którym wydrukowano model ) cylinder, a wydłużyć ten tworzący głowicę.

CDN...

Awatar użytkownika
el_paw

#55 Post autor: el_paw » 2008-08-30, 12:26

Ceva pisze:A tak przy okazji to jak tam El-paw Twój nastrój przed godziną "W" ( budowa Sparviero )?
Aleś mnie zaskoczył tym pytankiem :mrgreen: Po tym co pokazujesz w tej reacji (bardzo wysoki poziom) to aż się boję wbić nożyczki :mrgreen: a tak na poważnie to mi się skomplikowały trochę modelarskie plany ostatnio. Ale jak uporam się z Czaplą to kto wie ...

Pozdrawiam

PS: Jak ktoś Cię przelicytuje z tą Czaplą na allegro to daj znać na gg ;-)

Awatar użytkownika
Ceva

#56 Post autor: Ceva » 2008-08-31, 13:42

el_paw pisze:Ceva napisał/a:
A tak przy okazji to jak tam El-paw Twój nastrój przed godziną "W" ( budowa Sparviero )?

Aleś mnie zaskoczył tym pytankiem :mrgreen: Po tym co pokazujesz w tej reacji (bardzo wysoki poziom) to aż się boję wbić nożyczki :mrgreen: a tak na poważnie to mi się skomplikowały trochę modelarskie plany ostatnio. Ale jak uporam się z Czaplą to kto wie ...
Ja naprawdę mam nadzieję że uda mi się zobaczyć Sparviero w Twoim wykonaniu. Po prostu jestem ciekaw jak Ty sobie poradzisz z tym modelem bo mnie się wydaje że wiele rzeczy można by zrobić lepiej. I mam nadzieję to zobaczyć w Twojej relacji.

Dzisiaj mogę pokazać gotowy jeden silnik. Zanim udało mi się go skleić ( niestety butaprenem i to zresztą widać ) skorygowałem siatki cylindrów i głowic.
Obrazek
W silniku siatki pokryw głowic były źle zaprojektowane/przerysowane i po przyklejeniu od góry do głowicy z przodu pojawiła się szczelina. Na szczęście trochę ją zamaskowały osłony popychaczy zaworów(?).
Obrazek
I obecny postęp prac nad silnikami.
Obrazek
Tak więc znowu na jakiś czas zamilknę kończąc pozostałe silniki.

CDN...

Awatar użytkownika
Kroolo

#57 Post autor: Kroolo » 2008-08-31, 15:11

Bardzo fajny ten silnik!

Awatar użytkownika
Ceva

#58 Post autor: Ceva » 2008-09-07, 07:34

Uff i kolejna odsłona relacji.
Wszystkie trzy silniki już gotowe ( jeden z nich jeszcze do poprawki z retuszem, bo wypatrzyłem na zdjęciu )
Obrazek
Po zwinięciu przewodów wydechowych między głowicami i kolektorem wydechowym ( siatki trzeba skrócić o 3 mm żeby można było zwinąć pręcik o średnicy otworu w kolektorze wydechowym zacząłem dopasowywać kolektor wydechowy do osłony silnika i trzeba było krawędź zaznaczoną strzałką skrócić o 2 mm żeby nie wystawała poza osłonę.
Obrazek
Po złożeniu na sucho układu wydechowego miałem już bazę do zrobienia podstawy silnika.
Obrazek
Walec ma wysokość 12 mm.

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#59 Post autor: Ceva » 2008-09-16, 10:35

Witam i w końcu mogę pokazać kolejne postępy w budowie Sparviero.

Mimo przerywników w trakcie klejenia Savoi w stylu zabawa w dekarza i glazurnika :-? powoli przybywało elementów zwłaszcza w silnikach. Były to przewody wydechowe od głowic do kolektora. Na zdjęciu nie bardzo to widać, ale przerysowującemu nie udało się wykorzystać możliwości grafiki komputerowej i otwory w kolektorze wydechowym ( na osłonie silnika od wewnątrz ) do montażu w/w przewodów wydechowych nie wypadają naprzeciwko cylindrów. Chociaż niektóre pasują.
Obrazek
Przy mierzeniu rur wydechowych zauważyłem, że nie ustrzegłem się pomyłki w montażu osłon silników i odwrotnie ( nie z tej strony ) przykleiłem zakończenie osłony z kolektorem wydechowym.
Obrazek
Pole zaznaczone strzałką powinno być z przodu.
I wszystkie silniki razem.
Obrazek
Nieuchronnie zbliża się moment połączenia kadłuba i skrzydeł, ale zanim to nastąpi trzeba nadrobić zaległości w postaci wykończenia m. in. sterów wysokości.
Obrazek
Dorobiłem elementy pokazane strzałkami.
Zacząłem też prace nad podwoziem głównym ( częściowo złożone na sucho ). Sam jeszcze nie wiem jak udało mi się zwinąć z "kredy" te dwa długie pręty, a jeszcze czekają mnie dwa kolejne i kilka krótkich.
Obrazek
Podwozia jeszcze nie sklejam w całość bo może trzeba będzie coś skorygować, a bez przymiarki do zmontowanego modelu się nie obędzie. Tak więc prawdopodobnie w następnej odsłonie Sparviero będzie już w kupie ;-) , chyba że zajmę się jeszcze uzbrojeniem. Zresztą okaże się :-) .

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#60 Post autor: Ceva » 2008-09-17, 14:04

I kolejne elementy modelu są już gotowe.
Tym razem jest to kompletne uzbrojenie strzeleckie.
Obrazek Obrazek
Taśm amunicyjnych raczej nie będę retuszował ( chyba że te z górnego stanowiska ) bo ich nie będzie dokładnie widać. Ta wajcha na grzbiecie karabinu jest przyklejona odwrotnie niż w instrukcji ( powinna być z prawej strony, a jest z lewej ) ale tak została narysowana.

Ciap, ciap szlif, szlif i mam łódkę :mrgreen: .
Obrazek
No może nie zupełnie...
Obrazek
...jest to osłona jakiegoś ustrojstwa pod kadłubem.

CDN...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”