Powolna relacja z budowy Mustang z MM

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Balian
Kontakt:

Powolna relacja z budowy Mustang z MM

#1 Post autor: Balian » 2006-10-02, 20:01

Witam wszystkich forumowiczów.
Już od wielu lat jestem zapalonym modelarzem, jednak od niedawna postanowilem pokazywać postępy z moich prac w internecie. Jest to moja druga relacja.

Przejdźmy do modelu długo zastanawiałem się jaki model wybrać (mam same modele z MM) i jednak moja decyzja padła na Mustanga z Małego Modelarza numer 1-2/2003

Obrazek

W moim Mustangu chciałbym wykonać bardziej dokładniejszą kabinę pilota, podwozie i luki podwozia i pare innych rzeczy.

Niestety budowa modelu nie będzie w zadziwiającym tempie, z powodów czysto naturalnych takich jak nauka w liceum. :( Ale nie przejmuje się tym, ponieważ budowa ma mieć charakter zabawy i odpoczynku od szkoły i życia codziennego.

2.09.2006r.

Wręgi - podstawowe pytanie, ja wybrałem metodę opisaną przez autora, jednak naklejam je na karton o grubości 0,8 mm a nie 0,5 mm, ponieważ takowego nie mam. Jedyną zmianą będzie wręga "j", którą zamierzam podkleić na karton o grubości 0,4mm. To tyle na początek mam tylko takie pytanie jaka będzie najlepsza folia do oszklenia kabiny?

Jak zacznie się coś pojawiać to obiecuje fotki.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2006-10-04, 19:09 przez Balian, łącznie zmieniany 1 raz.

Czesio

#2 Post autor: Czesio » 2006-10-02, 20:29

Witam.
Sam sklejałem ten modelik i powiem, że wiele z niego wyniosłem nauki. Szkoda tylko, że jest spaprany przez drukarnie (pare odcieni zieleni). Do oszklenia ja użyłem celofanu (dostępny w kwiaciarniach za grosze).

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kroolo

#3 Post autor: Kroolo » 2006-10-03, 06:08

może być też folia z koperty na płytę CD-R - łatwo do niej coś przykleić i razem zginać.

Awatar użytkownika
partyzant

#4 Post autor: partyzant » 2006-10-03, 10:26

Ja w swoim mustangu z MM użyłem kupionej kabinki z firmy Gomix.Pasowała.WIem oczywiście że jest to propozycja dla leniwych ale na razie jeszcze nie opanowałem techniki robienia kabinek samodzielnie.Model jest dobrze spasowany tylko ja nie używałem karonu 0,8mm ale 0.5mm ale myśle że nie powinno być z tym problemu.Uważaj na wręgę h i połączenie poszyć 4 i 5 właśnie na tej wrędze.Do wręgi h będzie doklejona część kabinowa z tablicą przyżądów i w pewnym momencie może tam być mało miejsca na połączenie poszyć 4 i 5.Ja podzieliłem budowe kadłuba na cztery części.Część dziobową (do wręgi h),kabinę,część środkową (od k do m ) i część ogonową ze statecznikiem pionowym i poziomym.A tak podsumowująć model jest świetny tylko gdyby nie ten druk ale..Zyczę powodzenia

Awatar użytkownika
Balian
Kontakt:

#5 Post autor: Balian » 2006-10-04, 19:03

Tak to prawda druk mógłbyć lepszy. U mnie nie ma różnych odcieni zieleni lub innego koloru. Jest ok, lecz czarny kolor rozmazał się nie zamocno ale widać.
Postępy prac raczej znikome trochę fotela i trocę poszycia :-> Model jak dotąd klei się dobrze lecz uważam, że linie podziałów są za wielkie.
Oto fotka z postępów w budowie:

Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kroolo

#6 Post autor: Kroolo » 2006-11-10, 18:21

Jakieś postępy :?:

Awatar użytkownika
Balian
Kontakt:

#7 Post autor: Balian » 2006-11-13, 21:10

Cześć. Model cały czas się skleja, miałem małe problemy z łaczeniem poszycia wg. metody autora. Mam tutaj taką radę aby paski do oklejania wręg miały taką długość jak podał autor inaczej będą problemy. Ja metodą "lepiej więcej niż za mało" miałem problemy z łączeniem i musiałem powrócić do pasków 2mm.
Przednia część gotowa. Teraz biorę się za kabine, fotel już złożony i małe postępy przy tablicy przyrządów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cała praca
Obrazek

Pozdrawiam

Czesio

#8 Post autor: Czesio » 2006-11-13, 21:14

Witam.
Gratulacje świetna robota, bardzo mi się podobają połączenia segmentów, no i ten fotelik. Model zapewne będzie sklejany dość długo, ale za to z jaką klasą.
Teraz nic tylko czekać na kolejną aktualizację.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Piterski

#9 Post autor: Piterski » 2006-11-14, 11:07

Widzę Balian że zawyżasz poziom :mrgreen:
Jak w takim tempie będzie przybywać tak wykonanych modeli to ja zabieram swoje zabawki i idę do piaskownicy bo wstyd cokolwiek pokazywać :lol: .

Awatar użytkownika
Balian
Kontakt:

#10 Post autor: Balian » 2006-11-27, 19:34

Dzięki!
Po wyborach czas na nowe zdjątka z postępów prac na budowie :)
Zrobiłem tablice przyrządów i pedały orczyka we własnym zakresie, radiostacja też nabrała kształtów. To chyba na tyle, a to zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pedały nie przyklejone. Ehh usztywnienia.
Obrazek

Obrazek

Najważniejsze jest to, że przy tym modelu można dobrze się bawić. Chciałbym skończyć kabinę pilota do końca tygodnia. Biorę udział w konkursie więc praca się zatrzyma ale napewno będę robił coś przy moim Mustangu w przerwach :)

Pozdrawiam Michał.

Awatar użytkownika
Piterski

#11 Post autor: Piterski » 2006-11-28, 12:37

Pytanie za 100 punktów, jakim specyfikiem wykonałeś szybki zegarów?

Awatar użytkownika
Balian
Kontakt:

#12 Post autor: Balian » 2006-11-28, 14:50

Szybki zegarów są zrobione wikolem. A robię to tak nalewam wikol na jakiś podstawek i wykałaczką nakładam na tablicę, trzeba czekać aż wyschnie i stanie się przezroczyste. Nie rozcieńczam wikolu, ponieważ rozlałby się. Wikolu używam także do zginania np. natarcia skrzydła ale musi być rozcieńczony, dobry efekt. Za pomocą rozcieńczonego wikolu wykonałem zgięcie "obudowy" tablicy przyrządów.

Awatar użytkownika
Balian
Kontakt:

#13 Post autor: Balian » 2006-12-01, 20:44

Cześć
Czas na nowe zdjęcia z postępów z budowy wreszcie chyba coś widać :-D
No to tak skończyłem wnętrze kabiny a także wykonałem już oszklenie na radiostację. No coż przyszedł moment aby to wszystko połączyć w całość.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niektóre rzeczy jeszcze są nie przyklejone.

Pozdrawiam

Czesio

#14 Post autor: Czesio » 2006-12-01, 21:07

Świetna robota, widzę, że dokładasz pewne elementy od Siebie. Już nie mogę się doczekać aż to wszystko zaczniesz sklejać w całość. Czy nie obawiasz się teraz, że przy przeciskaniu przez tylną wręgę kabiny nie zdewastujesz radiostacji?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Balian
Kontakt:

#15 Post autor: Balian » 2007-01-03, 20:55

Witam. Prace nad modelem cały czas trwają. Bardzo męczyłem się nad wklejeniem kabiny, kilka razy musiałem ją odrywać i przyklejać na nowo. Jeszcze nie przyzwyczaiłem się do klejenia na jedną wręgę co widać na zdjęciach. Ale mimo to kleje dalej. Na tym samolocie latał Stanisław Skalski i to prowadzi mnie do skończenia tego modelu choć kabina nie wyszła tak jak chciałem. No dobra teraz daje zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wyszła mała szpara nie wiem jak to wpłynie na montaż owiewki.

Obrazek
To jest to co daje temu samolotowi piękno:-)

Obrazek
Prace postępują już na ogonie ;-) jeszcze nie retuszowane.

Ze względu na zbliżające się ferie :lol: będę miał więcej czasu na klejenie Mustanga.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”