Savoia Marchetti S.M. 79 Sparviero - Orlik [ Tłokowe ]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ceva

#16 Post autor: Ceva » 2008-07-01, 19:28

caban7 pisze:Widze, że lekka szpara powstała,
Po której stronie?
caban7 pisze:czekam na dalszą część relacji
Mówisz masz :mrgreen:

Zbliża się czas zamknięcia dachu nad kolejnym segmentem. A ponieważ w tym segmencie znajduje się kawałek wnętrza z wyposażeniem więc trzeba było je wykonać.
Zanim to nastąpiło zrobiłem wnękę stanowiska strzeleckiego ( nieco za krótka ) i przy okazji zastanowiłem się że chyba są zbędne wycięcia pod prowadnice osłony stanowiska strzeleckiego.
Obrazek
Następnie jak zwykle po swojemu zmodyfikowałem wręgę w kabinie poszerzając jej obrys zewnętrzny ( czerwone strzałki ) żeby lepiej się zgrywał z ścianami bocznymi ( retusz na fotce wyszedł okropnie ), w trakcie mierzenia poszycia okazało się konieczne skrócenie wręgi ( zielona strzałka ).
Obrazek
Przymiarka poszycia wskazuje na konieczność użycia nożyczek przed przyklejeniem tego elementu do reszty kadłuba.
Obrazek
A teraz to co ma być prawie zakryte czyli stanowisko nawigatora i strzelca pokładowego.
Ten taboret na wysięgniku zgodnie z projektem jest ruchomy.
Obrazek Obrazek Obrazek

I rzut okiem na obecny stan modelu.
Obrazek

CDN...

Awatar użytkownika
Gregor
Kontakt:

#17 Post autor: Gregor » 2008-07-01, 19:34

Czyściutki , żadnych zabrudzeń , podoba mi się .

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#18 Post autor: edipodium » 2008-07-01, 19:40

Gregor pisze:Czyściutki , żadnych zabrudzeń
To właśnie nasz poczciwy Ceva :-P . Mi też sie podoba.
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

Awatar użytkownika
Ceva

#19 Post autor: Ceva » 2008-07-01, 20:31

edipodium pisze:To właśnie nasz poczciwy Ceva :-P .
Po tych słowach poczułem się jakbym miał ze siedem dych na karku :-P :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .

Awatar użytkownika
Ceva

#20 Post autor: Ceva » 2008-07-10, 19:47

Trochę brakuje czasu na systematyczne klejenie, ale jakieś postępy mogę pokazać.
Po wyposażeniu ( prawie całkowitym ) kabiny strzelca i nawigatora przygotowałem krawędź kabiny do przymocowania sklepienia. W tym celu podzieliłem cz. 5r na dwie części indywidualnie przymocowałem do krawędzi.
Obrazek
Próbowałem skleić ze sobą elementy zamykające kabiny od góry tak jak proponuje autor lecz wychodziło to marnie, więc podzieliłem to na dwa etapy. Może nie do końca to było rozsądne rozwiązanie, ale trzeba było znaleźć jakiś punkt odniesienia. Pierwsze dwa elementy po sklejeniu i dopasowaniu, a przed zamocowaniem wyglądały tak.
Obrazek Obrazek
Szybki zrobiłem z folii kwiaciarskiej bo nie chciałem mieć kłopotów z kształtowaniem folii do bindowania. W tym przypadku mogła by się nie sprawdzić.
Potem montaż do kadłuba, wykonanie pedałów ( trzeba podciąć w miejscach pokazanych strzałkami bo wnęka nie wchodzi we wręgę )
Obrazek
przyklejenie segmentu przed kabiną i wyposażenie kabiny pilotów.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Reszta osłony kabiny po wzajemnym dopasowaniu do siebie elementów prezentuje się następująco ( oczywiście bez rewelacji ) .
Obrazek
Ostatni element wykonałem powtórnie z zapasu koloru ( podobnie jak trójkąciki z szybkami przyklejone już do kadłuba ) niestety czeka mnie jeszcze ich wstępne lakierowanie bo różnią się odcieniem. Powiększyłem także otwór na karabin maszynowy strzelający do przodu, ale mimo to nie uda mi się go przykleić zgodnie z projektem. Jeszcze trochę cięcia nożyczkami i zamykam kabinę w której mam wrażenie że fotele pilotów są za nisko zamocowane ( jakieś 5 mm ), jednak na poprawki już za późno.

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#21 Post autor: Ceva » 2008-07-14, 19:50

Nie zakryłem jeszcze kabiny pilotów owiewką, bo szykuje się tam jeszcze trochę cięcia. Za to wziąłem się za osłony stanowiska strzelca.
Wyciąłem, uformowałem i skleiłem...
Obrazek Obrazek
... przymierzyłem i ...
Obrazek
... nie pasuje do prowadnic. Więc wyjąłem wręgi i trochę je przerobiłem skracając po szerokości.
Obrazek
Po przymierzeniu do kadłuba segmenty osłony jakby za wysoko unosiły się na końcu. Żeby mieć pewność że zgrają mi się z resztą osłon musiałem je wykonać. Na dnie przykleiłem kawałek tektury żeby zachować płaskość spodu.
Obrazek
Po przycięciu segmentów osłony prawie udało mi się zgrać ze sobą wszystkie elementy.
Zakres cięcia wskazują części stanowiące wnętrze osłony.
Obrazek
Zamknięta na sucho osłona wygląda tak
Obrazek
a otwarta mniej więcej tak ( nie zastosowałem prowadnic z drutu przewidzianych w projekcie, bo po przycięciu segmentów osłony nie można by jej było składać )
Obrazek
Tylne ( prawie płaskie ) segmenty zakrywające stanowisko strzeleckie według projektu można zrobić odchylane na boki jednak sposób montażu zawiasu nie bardzo mi odpowiadał dlatego go wpuściłem wgłąb kadłuba.
Obrazek
Następnie skupiłem swoją uwagę na drabince wejściowej stanowiącej jednocześnie drzwi do wnętrza kadłuba.
Obrazek Obrazek
Potem wziąłem na warsztat gondolę podkadłubową.
Obrazek Obrazek
Po kilku cięciach dopasowujących gondola jest już przyklejona do kadłuba ( zdjęcia w następnym poście ).

CDN...

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#22 Post autor: edipodium » 2008-07-14, 20:12

Tak ładnie ten model wygląda i tak ładnie go sklejasz ż mnie nachodzi na jego kupno i się zastanawiam czy się nie machnąć :-P .

Awatar użytkownika
Ceva

#23 Post autor: Ceva » 2008-07-15, 20:33

edipodium pisze:ż mnie nachodzi na jego kupno i się zastanawiam czy się nie machnąć :-P
Pierwszy pomysł dobry, drugi ...

Wena za bardzo mnie nie opuściła ( jeszcze ) więc jestem już blisko półmetka ze statecznikiem pionowym. Zanim wstawię dzisiejsze postępy pokażę wczorajsze zaległości.
Czyli gondolę podkadłubową.
Obrazek Obrazek
Tak się zająłem statecznikiem, że nie zrobiłem zdjęć z początków pracy nad nim.
Obrazek Obrazek Obrazek
Nie skleiłem do końca szkieletu ze względu że nie pasowało kilka elementów, a wręgę na połączeniu kadłub - statecznik wkleiłem wcześniej w kadłub. Żeby uzyskać takie położenie poszycia względem szkieletu musiałem go przyszlifować głównie na krawędzi natarcia wyrównując wystające żeberka. Poszycie statecznika nie jest jeszcze w całości przyklejone ze względu na jego pasowanie do szkieletu i kadłuba. Jakoś mi nie pasował kształt dołu końcówki kadłuba ( klin ) zaproponowany przez autora. Poza tym ta właśnie końcówka jakoś dziwnie wystawała poza obrys spodu kadłuba. Jej kształt jaki widzicie na zdjęciu jest próbą zmniejszenia tego uskoku.
Poza tym zobaczyłem te zdjęcie ( zwróćcie uwagę na końcówkę kadłuba )
Obrazek
i się trochę zdziwiłem jej kształtem. Znalazłem jednak jeszcze inne zdjęcie i już było trochę lepiej.
Obrazek
Znaczy się były dwa rodzaje zakończeń kadłuba.
Przy odrobinie dopasowywania skleiłem wnękę kółka ogonowego i przymierzyłem do kadłuba.
Obrazek Obrazek
Trochę kulawo to wygląda, ale coś trzeba będzie z tym zrobić, tylko jeszcze nie wiem za bardzo co. Trochę jeszcze trzeba będzie popracować nad zakończeniem kadłuba, choć kusi mnie jego przeróbka do wyglądu takiego jak na pierwszym zdjęciu. Z dostępnych w internecie materiałów wynika że samolot w tym malowaniu posiadał podcięty tył kadłuba.
A w ogóle to znalazłem taką stronę i tego żałuję...
http://www.ams.vr.it/Documents/Sm.79%20 ... rawpro.htm

CDN...

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#24 Post autor: edipodium » 2008-07-16, 08:08

Ceva pisze:edipodium napisał/a:
ż mnie nachodzi na jego kupno i się zastanawiam czy się nie machnąć :-P

Pierwszy pomysł dobry, drugi ...
Nie wiem co pomyślałeś, ale mi chodziło że się zastanawiam czy się nie machnąć na kupno tego modelu. Pomyłki się zdarzają :-P .
A samolot piękny. Podoba mi się w nim szczególnie gondolka i osłona stanowiska strzelca :mrgreen: . Jeśli można żuć jakieś zdjęcie ogółu ;-) .

Awatar użytkownika
Sprudin

#25 Post autor: Sprudin » 2008-07-16, 22:39

Wojtek, kleisz ten model w takim stylu że ręce opadają :shock: Chciałbym jak najczęściej dawać o sobie znać w Twojej relacji lecz powstrzymuje mnie wizja ciągłego słodzenia :mrgreen: Nie da się niczego innego napisać o Twojej robocie :-) Nosz rewelacja, szczególnie przy takim projekcie :-D Idziesz jak burza 8-)

Dobrze chociaż że niezależnie od wad samego projektu plamy kamuflażu zgrywają sie bez problemów :-)

Pozdrawiam!!

Awatar użytkownika
Ceva

#26 Post autor: Ceva » 2008-07-17, 14:54

edipodium pisze:Nie wiem co pomyślałeś, ale mi chodziło że się zastanawiam czy się nie machnąć na kupno tego modelu.
Wychodzi na to że muszę sobie lepsze bryle kupić :oops: bo nie odróżniłem "się nie" od "go" :roll: .
Sprudin pisze:Dobrze chociaż że niezależnie od wad samego projektu plamy kamuflażu zgrywają sie bez problemów :-)
Eee nie ma tak słodko, nie zgrywają się plamy z gondoli z bokami kadłuba ( są zamienione stronami ) no i dziwnie się zgrywają na odsuwanej osłonie stanowiska strzelca.

Chyba znalazłem sposób na jaki taki wygląd ogona.
Wpadłem na pomysł żeby przerobić nieco osłonę kółka ogonowego przez wycięcie jej fragmentu.
Obrazek
Po przymiarce już byłem zadowolony
Obrazek Obrazek
pozostało jeszcze skrócić dół statecznika o jakieś 2 mm i lux.
Zrobiłem nawet ster kierunku i jego przymiarka do statecznika ujawniła konieczność obniżenia oklejek zawiasów o 1 mm.
Obrazek
Na tym zdjęciu starałem się ująć odwzorowanie statecznika krytego płótnem. Nie bardzo mi to wyszło ( pokaz nie odwzorowanie ). Z zapadniętym poszyciem nie chciałem przesadzić.
Obrazek
A to jest następny schodek, czyli umiejscowienie dźwigara statecznika.
Obrazek
Zielona strzałka wskazuje miejsce umieszczenia gniazda dźwigara, a czerwona linia planowaną zmianę.

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#27 Post autor: Ceva » 2008-07-24, 19:39

Trochę powalczyłem ze statecznikami poziomymi ( oczywiście jeszcze nie skończyłem, ale coś do pokazania jest ). Przesunąłem gniazdo dźwigaru, wydłużyłem niektóre żeberka, obniżyłem dźwigar zakańczający szkielet statecznika i na koniec całość kilkakrotnie oszlifowałem ( zwłaszcza na krawędzi natarcia ) żeby pasowało do poszycia.
Obrazek
Dorobiłem jeszcze jeden kołek ustalający na przodzie żeberka i po zrobieniu sterów wysokości ( też z odrobiną przeróbek i szlifowania ) nie mogę się zdecydować co zrobić z zakończeniem steru od strony statecznika pionowego.
Obrazek
Autor proponuje skleić górę z dołem na kształt krawędzi spływu, ale jakoś mi to wizualnie nie pasuje bo powstaje taka dziwna pusta przestrzeń. Mnie chodzi po głowie dorobienie żeberka zamykającego ten element na prosto. Czy dobrze myślę?
Przy sterach wpuściłem zawiasy w poszycie przez wycięcie w poszyciu miejsc przyklejenia zawiasów i po dopasowaniu ich wkleiłem je na gładko.
Na zdjęciu widać jeszcze niedopasowanie fragmentu poszycia składające m in. na dylemat z poprzedniego zdania.
Obrazek
I na koniec przymiarka na sucho.
Obrazek Obrazek

CDN...

Awatar użytkownika
piter16

#28 Post autor: piter16 » 2008-07-24, 20:48

Zawsze nie mogę się nadziwić, czystości z jaką kleisz modele, jakby kleju nie było.
Pewna ręka i doświadczenie, Znasz się na fachu!

Szacuneczek i pozdrawiam! :-D

Awatar użytkownika
Ceva

#29 Post autor: Ceva » 2008-08-09, 20:30

No i w końcu kolejna porcja postępów :-P ( sory za kiepskie zdjęcia ).
W okolicach ogona przybyły oprofilowania stateczników i ich zastrzały. Same stateczniki a zwłaszcza stery jeszcze nie skończone i nie przyklejone bo muszę pomalować jeszcze wnętrza stateczników. Nie ma też jeszcze górnych zastrzałów bo mam je zamiar ( wzorując się na oryginale ) zastąpić naciągami, lecz nastąpi to pod koniec budowy.
Obrazek Obrazek Obrazek
Następnie spaprałem owiewkę kabiny.
Obrazek Obrazek
Potem przyszedł czas na skrzydła z których początki jednego były widoczne na fotce z mojego kącika. Niestety popełniłem błąd w pasowaniu poszycia i poszło w kosz :evil: .
Na szczęście mam jeszcze drugi egzemplarz wycinanki.
Nauczony doświadczeniem z prawego skrzydła wziąłem się za lewe. Postaram się mniej więcej opisać moje z nim kombinacje.
Obrazek Obrazek
Szkielet trochę przerobiłem umieszczając skrajne żeberka po 1 mm wgłąb szkieletu. Spowodowane to jest tym że:
- pierwszy segment poszycia jest nieco za wąski i nie przykrywa pierwszych dwóch żeberek;
- lotka i klapa nie pasują zbyt dokładnie w swoje miejsca i dodatkowo mają za duże luzy między sobą;
- sloty na krawędzi natarcia mają za duże szczeliny na końcach .
Następnie niektóre szczeliny montażowe trzeba było poszerzyć i pogłębić. Skorygować trzeba było też położenie wycięcia pod wnękę podwozia. Nie obyło się też bez szlifowania wyrównującego powierzchnie żeber. Żeby uniknąć szlifowania skróciłem szkielet w okolicy krawędzi spływu. Trzeba też podszlifować żeberko przykadłubowe dopasowując jego kształt do spodu kadłuba w okolicy krawędzi spływu. Czeka mnie jeszcze szlifowanie końcówki skrzydła.
Po podklejeniu pierwszego fragmentu poszycia brystolem
Obrazek
przykleiłem do szkieletu.
Obrazek
Nie da się ukryć że obawiałem się takiego pasowania elementów skrzydła i jakoś muszę sobie z tym poradzić tym bardziej że wszystkie powierzchnie sterowe łącznie ze slotami zostały zaprojektowane jako ruchome. Mimo trudności przez jakie muszę przebrnąć to jestem pełen uznania dla autora wycinanki za taką koncepcję wykonania. Tym bardziej że jest to RĘCZNA robota, a autor nie należy już do młodzieniaszków ( około sześciu dych ( lub więcej ) na karku ).
Na koniec jeszcze mała przymiarka.
Obrazek

I zdjęcie specjalnie dla Edipodium'a 8-)
Obrazek
CDN...

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#30 Post autor: tad » 2008-08-09, 23:23

Fajnie to wychodzi - kabina też jest ok, może tylko retusz sie odrobinę rozlał, ale nie razi to jakoś specjalnie.

Gdybyś był w lepszych stosunkach z Ł. Fuczkiem, to by Ci opowiedział o p. Grzelczaku, którego dobrze zna osobiście. Podobno p. Grzelczak projektował modele jeszcze w czasie II wojny - i do dzisiaj - moim zdaniem - jest w ścisłej czołówce. Oby jak najdłużej.
Pozdrawiam
TAD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”