Dodaje nowe zdjęcia, tylko tyle udało mi się pstryknąć pożyczonym aparatem.
A więc tak : model wyprodukowała firma Gomix (
www.gomixmodel.pl ) z Białegostoku. Projekt modelu wykonał p. Piotr Turalski.Nakład 1000 egzemplarzy. Elementy szkieletu, jak w większości modeli, nadrukowane są na zwykłym papierze, natomiast pozostałe części na papierze kredowym ( tak mi się przynajmniej wydaje, nie znam się dokładnie na papierach ). Nadruk, moim zdaniem bardzo dobry.
Wymiary arkuszy to 43X30 cm, elementy szkieletu są duże, więc powinno się je łatwo wycinać. Arkuszy jest w sumie 35 z czego 13 przypada na sam szkielet a 22 na pozostałe elementy.
Arkusze są pozszywane cienką nitką ale trzeba uważać bo przy przeglądaniu już część z nich się poluzowała.
Model można wykonać w dwóch wersjach : albo z zamkniętymi włazami wyrzutni rakiet lub też z włazami otwartymi.
Ja wykonam ten model z zamkniętymi włazami ze względu na moje małe doświadzcenie w klejeniu.
Aha, model wykonany w skali 1:100
NO TO TROCHĘ HISORII: na początku lat 70- tych ubiegłego stulecia powstał projekt nr 949, tak oznaczono projekt okrętu podwodnego klasy Oskar I. Miał on zastąpić okręty klasy Echo z lat 60-tych. Rosyjscy konstruktorzy nieprzerwanie pracowali nad udoskonaleniem projektu, czego efektem stał się projekt nr 949A - okręt klasy Oskar II.
Na początku lat 90- tych flota Federacji Rosjyjskiej liczyła 9 okrętów klasy Oskar II.
Okręty Oskar II są największymi okrętami podwodnymi na świecie w swojej klasie.
Budowę K-141 rozpoczęto w roku 1992, a wodowanie nastąpiło w maju 1994 roku, jednostce nadano imię KURSK. Od października okręt pełnił służbę czynną w składzie Floty Północnej.
W czwartek 10 sierpnia 2000 roku, o godzinie 10:00 okręt K-141 KURSK z 118-osobową załogą opuścił bazę Widajewo i wziął udział w największych w 2000 roku manewrach Floty Północnej - był to ostatni rejs tego okrętu.
12 sierpnia o godzinie 11:20, K-141 KURSK, osiadł na dnie Morza Barentsa. Zginęła cała załoga - 118 oficerów i marynarzy.
Więcej informacji na stronie :
www.republika.pl/goomisch