dzikichomik pisze:
Zajżyj sobie do ksiażki pojazdy wojska polskiego wrzesień 1939 chyba się to tak nazywało, nie jestem pewny, przerób te makiete tak by była zgodna z realiami:)
aha no i powiedz z jakiej firmy masz polaków:)
Primo:
dzikichomik pisze:
Zajżyj
Piszemy zawsze przez "rz" czyli zajrzyj. Po literce "j" zawsze piszemy "rz". Nie podkreśla Ci Wojtusiu przeglądarka ?
Secundo:
dzikichomik pisze:sobie do ksiażki pojazdy wojska polskiego wrzesień 1939 chyba
Powiem tak:
A. Jońca, R. szubański, J. Tarczyński "Pojazdy Wojska Polskiego wrzesień 1939" - rozumiem, że o tą książkę Ci chodziło.
Chyba, że chodziło Ci o którąś z tych poniżej, bo te mam akurat pod ręką koło biurka. Jeśli nie to skoczę do ojca biblioteczki i poszperam w opracowaniach Jurgi albo Stachiewicza...
R. Szubański "Polska broń pancerna w 1939 roku"
J. Majka "Brygada płk. Maczka"
W. Zalewski "W Warszawskiej Brygadzie Pancerno-Motorowej"
S. Maczek "Od podwody do czołga"
L. Ferenstein "Czarny naramiennik"
E.P. Nowak "Dywizjon rozpoznawczy 10 BK 1938-1939"
A. Jońca "Pojazdy Wojska Polskiego 1939"
Militaria i Fakty nr 31, 33, 45 o TKS
J. Magnuski, J. Jędryka, P. Sembrant "7TP"
J. Magnuski "Karaluchy przeciw panzerom"
Uwierz mi polską bronią pancerną interesuję się od lat i mam sporo dotyczących jej książek :) Znam je dobrze, ojciec mój jest zawodowym historykiem wojskowości. Co do wojenno/wojskowych realiów września, jak i tych stricte "drogowych".
Jest sporo zdjęć (głównie z manewrów) ukazujących pojazdy WP ściśnięte na drogach jak sardynki. Można podejrzewać, że podczas wojny było podobnie + uchodźcy, porzucony dobytek, generalnie wojenna zawierucha.
dzikichomik pisze:
nie jestem pewny, przerób te makiete tak by była zgodna z realiami:)
Ja jestem. Jest sporo zdjęć (głównie z manewrów) ukazujących pojazdy WP ściśnięte na drogach jak sardynki. Można podejrzewać, że podczas wojny było podobnie + uchodźcy, porzucony dobytek, generalnie wojenna zawierucha.
Wiemy też, że we wrześniu było ciepło, wręcz sucho. Pogoda przynajmniej w I połowie września była dobra. Kurz i pył na drogach. Wal śmiało, chętnie wysłucham Twojej wersji realiów września.